(13.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pokud lhůta nebyla splněna, tak nemůžeme podle jednacího řádu tyto body projednávat. Takže vyhovím v tomto případě panu poslanci Polčákovi, nic jiného mi nezbývá, a odložil jsem oba dva tisky, podotýkám, jak ten tisk 778, tak tisk 779, které se týkají katastru nemovitostí. Oba dva jsem odložil, tedy je dneska ani projednávat nebudeme.

 

Další bod je bod číslo 29, to je

 

29.
Návrh poslanců Dagmar Navrátilové, Jiřího Rusnoka a dalších na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních
komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 808/ - druhé čtení

Návrh by měla za navrhovatele uvést poslankyně Dagmar Navrátilová. Prosím, aby ho uvedla.

 

Poslankyně Dagmar Navrátilová: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Já bych pouze ve stručnosti shrnula, že předložený poslanecký návrh novely zákona o silničním provozu spočívá v zavedení takzvaného analytického principu, který je založen na aktuálních poznatcích soudních lékařů a soudních toxikologů, že minimálně u některých návykových látek včetně všech nejběžněji zneužívaných drog lze jasně specifikovat, od kterého množství je možné na řidiče pohlížet jako na ovlivněného návykovou látkou. Tento návrh novely vznikl, jak už bylo řečeno, v součinnosti se soudními lékaři a soudními toxikology, na základě potřeby správních orgánů. Jejím hlavním cílem je jednoznačně legislativně upravit a tím sjednotit správní trestání řidičů, kteří se pohybují v silničním provozu pod vlivem jiných návykových látek. Zdůrazňuji tedy, že novela vychází z potřeb praxe. Nevznikala v žádném případě u zeleného stolu.

Ráda bych upozornila, že k novele poslaneckého zákona předkládám pozměňovací návrh, který v podstatě navrhuje novou textaci, a tím se zákonná úprava proti původnímu poslaneckému návrhu výrazně zjednoduší a zpřehlední, ovšem při zachování původního obsahu návrhu novely.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Toť tedy úvodní slovo. Nyní požádám pana poslance, zpravodaje hospodářského výboru Václava Baštýře, aby se vyjádřil.

 

Poslanec Václav Baštýř: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý den, dámy a pánové. Tento zákon projednal hospodářský výbor na 39. schůzi 7. března a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky schválit tento sněmovní tisk ve znění předloženého zákona. Jsem rád, že se paní předkladatelka přihlásila k doporučení vlády, aby se změnilo názvosloví, a předpokládám, že tento pozměňovací návrh bude ve třetím čtení přijat tak, abychom vyhověli přání vlády. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, máme tedy uvedený tento bod a můžeme otevřít obecnou rozpravu. Do ní nemám písemné přihlášky, takže se ptám, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Vypadá to, že se nehlásí nikdo, tak můžeme zřejmě obecnou rozpravu ukončit. Já tedy zahajuji rozpravu podrobnou a do ní se hlásí pan poslanec Baštýř. Prosím, máte - ne, paní poslankyně Navrátilová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Dagmar Navrátilová: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych se v podrobné rozpravě chtěla přihlásit k již zmiňovanému pozměňovacímu návrhu, který byl zadán do systému pod číslem 6666.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Další přihláška do podrobné rozpravy není? Žádná další není, takže můžeme podrobnou rozpravu, a tedy i celé projednávání bodu číslo 29 ukončit.

 

Nyní bod číslo 32, to je

 

32.
Návrh poslanců Pavla Svobody a Jana Smutného na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích
a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 849/ - druhé čtení

Návrh by tedy měl uvést pan poslanec Smutný. Ano, prosím, pan poslanec Smutný uvede tento návrh.

 

Poslanec Jan Smutný: Děkuji. Pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych chtěl jenom krátce poděkovat rozpočtovému výboru, který navrhuje pozměňovací návrh z dílny Ministerstva financí a vypořádává se se všemi připomínkami, které tady zazněly v prvém čtení, to znamená s připomínkami, které jistě pomohou k podpoře sportu v České republice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. A teď požádám pana poslance Radima Jirouta, zpravodaje rozpočtového výboru. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Jirout: Dobré odpoledne, kolegové. Rozpočtový výbor se tímto návrhem zabýval na své 45. schůzi dne 10. dubna 2013 a doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh poslanců Pavla Svobody a Jana Smutného schválila v textu komplexního pozměňujícího návrhu, tak jak byl projednán.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, a teď bych požádal - otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Není tu nikdo. Můžeme tedy obecnou rozpravu ukončit. Otevírám rozpravu podrobnou. Do ní se hlásí - ano, vidím pana poslance Štětinu. Pan poslanec Štětina.

 

Poslanec Jiří Štětina: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Dámy a pánové, já bych se chtěl jenom přihlásit k pozměňovacímu návrhu č. 6586, který je přijat v elektronické evidenci, a chtěl bych jenom říci, že se týká doporučení ombudsmana. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, děkuji. Ještě někdo do podrobné rozpravy? Už nikdo do podrobné rozpravy, můžeme podrobnou rozpravu ukončit. Já tedy ukončuji i celé druhé čtení tohoto tisku 849.

 

Beru bod číslo 34, to je

 

34.
Návrh poslanců Vlasty Bohdalové, Ivana Ohlídala, Ivany Levé a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 875/ - druhé čtení

Takže bych požádal paní poslankyni Vlastu Bohdalovou, aby tisk 875, který se týká státní sociální podpory a důchodového pojištění, nyní uvedla. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Tento zákon, který předkládáme, lehce vám připomenu, je to ten zákon, který ponechává status studentům na ročním studiu po maturitě na jazykové škole s tím, že v zákoně budou vyjmenované přesně školy, které mohou toto studium poskytovat a zajišťovat. Když nastoupí na denní pomaturitní studium tento student, tak mu bude ponechán status studenta a stát za něj bude platit zdravotní a sociální pojištění.

Od prvního do druhého čtení uplynula poměrně dlouhá doba, a když jsem tady hovořila, že se jedná o zhruba 12 tisíc studentů, tak v této chvíli jsem zjistila, že stav na těch jazykových školách je takový, že jich je asi 5 tisíc, a když to vynásobíme krát 10 tisíc, co stojí to jejich zdravotní a sociální, bavíme se o velmi malé částce ze státního rozpočtu. Proto tedy navrhujeme, aby tento zákon prošel druhým a přešel do třetího čtení. To je celý problém.

Kromě toho usnesení školského výboru, který se sešel na svém zasedání, doporučuje přijmout tento zákon Sněmovně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji paní poslankyni Bohdalové. Požádám pana zpravodaje výboru pro sociální politiku Miroslava Bernáška, protože jsme to dali do výboru pro sociální politiku a také pro vzdělání, kulturu a mládež, takže nyní prosím pana poslance Bernáška, který by nám měl přednést stanovisko výboru pro sociální politiku. Prosím, pane poslanče, máme to jako tisk 875/2, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP