(12.40 hodin)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já pokládám tu debatu za seriózní, a proto velmi prosím pana poslance Paroubka, aby se ve své argumentaci oprostil přece jen od jedné věci. Že je tam ten osten předpokladu, že budoucí vláda se bude chovat neodpovědně. Ta diskuse je vedena deset let. A deset let padají argumenty na jedné i na druhé straně a přísahám, že tam není jakýkoli osten vůči jakékoli budoucí vládě, už jenom proto, že nikdo neví, jaká to vláda bude.

To je opravdu systémové rozhodnutí, komu mají, nebo nemají patřit devizové rezervy a zda by měla, nebo neměla mít vláda právo rozhodnout, co se s těmi devizovými rezervami stane, například pokud k tomu má své zásadní mezinárodněpolitické důvody. Já patřím k těm, kteří jsou přesvědčeni, že devizové rezervy neslouží k uspokojování mezinárodněpolitických důvodů, že slouží České národní bance k provádění její měnové politiky, a protože měnová politika není v kompetenci vlády, tak by neměla nikdy podlehnout pokušení jakákoliv vláda sáhnout na devizové rezervy. Devizové rezervy a priori nikdy nemohou sloužit prioritám vládní politiky, protože jsou k dispozici ze zákona k provádění měnové politiky a tu dělá Česká národní banka.

Ale teď už tu skutečně vedeme tu diskusi, která tady probíhala deset let. A já nezpochybňuji některé vaše argumenty. Jenom zdůrazňuji, že tam žádný osten vůči jakékoliv vládě není.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nemám další přihlášky do rozpravy v tuto chvíli, takže se zdá, že bychom mohli ukončit rozpravu ve druhém čtení. Jsme v obecné. Nebyl zřejmě podán žádný návrh na hlasování o návrhu, tak zahajuji podrobnou rozpravu a ptám se, jestli se někdo hlásí. Prosím, pan poslanec Jirout.

 

Poslanec Radim Jirout: Chtěl bych v rámci podrobné rozpravy stáhnout pozměňovací návrh pod č. 6143, neb je to materie, která již byla obsahem usnesení rozpočtového výboru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Někdo další do podrobné rozpravy? Není už další přihláška, takže podrobnou rozpravu můžeme ukončit. Zřejmě už žádné slovo nezazní a asi není, o čem bychom hlasovali, takže vzhledem k tomu můžeme zřejmě ukončit projednávání tohoto návrhu zákona ve druhém čtení, bodu č. 15.

 

Další bod je bod číslo

 

16.
Vládní návrh zákona o směnárenské činnosti
/sněmovní tisk 845/ - druhé čtení

Znovu požádám pana ministra financí Miroslava Kalouska, aby ve druhém čtení uvedl tento text. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Opět budu velmi stručný, neboť úvodní slovo jsem pronášel v prvním čtení. S poděkováním za projednání pouze připomenu, že směnárenská činnost, kterou do dnešního upravuje devizový zákon, je v zájmu klienta, nebo lépe řečeno v zájmu spotřebitele, upravována samostatným zákonem a podle mého názoru výrazně zvyšuje ochranu spotřebitele na tento produkt. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže máme tady tisk 845, po projednání v rozpočtovém výboru jsme obdrželi tisk 845/1. Prosím pana poslance Josefa Cogana, aby nám řekl k tomu něco. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, tento tisk nebyl nijak konfliktní, byl projednán v rozpočtovém výboru a ten přijal usnesení, kde doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona o směnárenské činnosti přijala ve znění připomínek, a zmocnil zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které v této chvíli nemám přihlášku. Nehlásí se nikdo do obecné rozpravy? Vypadá to, že ne, takže můžeme obecnou rozpravu ukončit. Zahajuji podrobnou a vidím paní poslankyni Langšádlovou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovoluji si přihlásit k pozměňovacímu návrhu č. 6528 sněmovního dokumentu, jehož předmětem je postih neoprávněných provozovatelů směnárenské činnosti a změna termínu účinnosti zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Další přihláška není...? Je. Pan poslanec Vojtěch Filip se hlásí do podrobné rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane místopředsedo, paní a pánové, dovoluji si načíst vzhledem k tomu, že jsem to neučinil v písemné formě, pozměňovací návrh, kterým by byl doplněn zákon o směnárenské činnosti a kterým by se doplňoval zákon č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí, ve znění pozdějších předpisů, a to tak, že by byl doplněn jako článek II tohoto návrhu zákona a zněl by takto:

V § 16 odst. 1 písm. a) zákona č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, se slova "který je akciovou společností nebo společností s ručením omezeným" nahrazují slovy "který je akciovou společností, společností s ručením omezeným nebo státním podnikem".

Jde v podstatě jenom o to, aby bylo umožněno státnímu podniku Česká pošta, aby nakládal s mincemi podobně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Tak. Ještě někdo do podrobné? Vypadá to, že už je to vše, takže můžeme podrobnou ukončit. Závěrečná slova nebudou, takže můžeme ukončit zřejmě i projednávání celého tisku 845. Končím bod č. 16.

 

Mám tady bod

 

17.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o směnárenské činnosti
/sněmovní tisk 846/ - druhé čtení

Požádám pana ministra financí Miroslava Kalouska, aby se ujal slova. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Dámy a pánové, je zřejmé, že pokud se tato úprava vyjímá z devizového zákona a vzniká zákon nový, je tím dotčena řada souvisejících právních norem, které musí být uvedeny do souladu se změnovým zákonem. To je účel této novely.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Žádám opět pana poslance Josefa Cogana. Máme tedy sněmovní tisk 846/1 jako usnesení výboru. Prosím, co máte k tomu?

 

Poslanec Josef Cogan: Taktéž v případě tisku 846 nešlo o nijak konfliktní záležitost, a tak se rozpočtový výbor ve věci usnesl, že doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o směnárenské činnosti, schválil bez připomínek, a také zmocnil zpravodaje, aby s tímto usnesení informoval Sněmovnu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy se hlásí..., nikdo, takže obecnou rozpravu můžeme opět ukončit. Otevírám podrobnou a do ní se hlásí paní poslankyně Langšádlová a pak pan poslanec Filip. Takže prosím nejdřív paní poslankyně Langšádlová.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené dámy a vážení pánové, dovoluji si opět přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který byl evidován jako sněmovní dokument č. 6529. Předmětem tohoto pozměňovacího návrhu je zrušení informační povinnosti finančních institucí vůči finančnímu arbitrovi a opět změna termínu účinnosti zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A ještě tu máme pana poslance Vojtěcha Filipa.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane místopředsedo, po poradě s legislativou potom dohodneme o tom, ve které části budeme tuto záležitost měnit.

Pokud by šlo tedy o novelu zákona o směnárenské činnosti v souvisejících zákonech, tak by ten můj pozměňovací návrh se stal součástí části páté toho změnového zákona, a byl by to článek VII a text by byl stejný jako jsem četl. To znamená v § 16 odst. 1 písm. a) zákona č. 136/2001 Sb., o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1997 Sb., o České národní bance, se za slova "který je akciovou společností nebo společností s ručením omezeným" nahrazují slovy "který je akciovou společností, společností s ručením omezeným nebo státním podnikem".

Změnu účinnosti načetla paní kolegyně Langšádlová. Děkuji

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, a můžeme zřejmě ukončit podrobnou rozpravu, opět zřejmě žádná závěrečná slova nebudou, takže můžeme i ukončit projednávání bodu č. 17.***




Přihlásit/registrovat se do ISP