(17.10 hodin)
(pokračuje Skopal)

On je totiž problém, že po provedení zápisu je již pozdě, protože podvodný zápis je právně platný a majitel nemovitosti má jedinou možnost se o svou nemovitost soudit, což může trvat několik let a je to značný problém. Proto bych vás požádal, pane ministře, abyste nám sdělil, jak míníte tuto situaci řešit v co nejkratší době, tak aby se zamezilo těmto podvodným zápisům. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Požádám pana ministra Bendla o reakci.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní poslankyně, páni poslanci, pane poslanče, podvody, kdy jejich pachatelé zfalšovali například kupní smlouvu a plnou moc k zastupování vlastníka nemovitostí, nebo si dokonce nechali sepsat smlouvu advokátem či notářem s použitím padělaných osobních dokladů a podali návrh na vklad práva do katastru nemovitostí, se skutečně vyskytují. Není jich mnoho. Vezmu-li statistická čísla, kdy opravdu katastrální úřady dělají zápisů řádově milion ročně, nebo takovýto objem to je, a pak v jednotkách se můžeme bavit o těchto velmi propracovaných kriminálních činech, až bych řekl, které ale existují, jsou závažné, neboť často jde právě o vyšší majetkové hodnoty. Cílem pachatelů je buď nemovitost následně rychle prodat a inkasovat rychle kupní cenu, nebo ji použít jako zástavu a vyčerpat poskytnutý úvěr.

Katastrální úřad je v řízení o povolení vkladu schopen takový podvod identifikovat v případech, kdy nejde o falzifikáty dokonalé. V takovém případě si například prověří dotazem u ověřovacího místa, zda tam byl ověřen podpis vlastníka nebo kopie listiny, a případně návrh na vklad zamítne. Vyskytly se i případy, kdy se skutečný vlastník o probíhajícím řízení dozvěděl od katastrálního úřadu, když pachatel nevyužil plné moci k zastupování, nebo se o něm dozvěděl jiným způsobem, neboť katastr je veřejný, a to včetně základních údajů o probíhajících správních řízeních.

Na tato rizika je reagováno právě v novém návrhu katastrálního zákona zpřísněním požadavku na procesní plné moci k zastupování účastníků řízení a zdvojeným vyrozumíváním o provedení vkladu jak zmocněnci, tak vlastníkovi. K tomu vláda při schvalování návrhu nového katastrálního zákona ještě přidala další vyrozumívání nad rámec správního řádu nezávislou elektronickou cestou datové schránky. Přidávat totiž další klasická vyrozumívání účastníků, která lze obejít například pomocí padělaných dokladů, by bylo jen zvyšováním administrativy a byrokracie i nákladů státu bez pozitivního efektu. Má-li se vlastník o hrozícím dokonání podvodu dozvědět, je k tomu třeba využít nezávislé elektronické prostředky. Proto jsem také připraven podpořit i další způsoby informování, případně pomocí SMS zpráv nebo obyčejných mailů, ale ne klasickým obesíláním účastníků, které umí podvodník obejít a které by tak představovalo jen další výdaje, administrativu a prodlužování vkladových řízení.

Vkladových řízení podle Sněmovnou projednávaného nového katastrálního zákona bude přibližně jeden milion ročně. Drtivá většina z nich je bezproblémových, o žádné podvody v nich nejde. Lidé na provedení zápisu často spěchají, čekají na uvolnění kupní ceny z úschovy, potřebují dát nemovitost do zástavy, čerpat úvěr, potřebují se stěhovat atd., atd., proto není namístě tuto drtivou většinu transakcí s nemovitostmi zatěžovat novými byrokratickými překážkami, které by většinu lidí jen obtěžovaly, a podvodníci by se stejně naučili systém obejít, protože jak už jsem řekl, jde o jednotlivosti, o většinou velké majetkové hodnoty a tam způsob, jakým jsou schopni zfalšovat třeba i tu doručenku, o které mluvíte, prostě jim to stojí za to a zcela bychom toto nevymýtili. Jde o kriminální činy, které se snažíme tímhle zákonem podchytit a minimalizovat šanci uspět v takovémto konání. Ale nejsme schopni to zamezit nikdy zcela a úplně.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, kolega Skopal položí ještě doplňující dotaz.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Ano, pane ministře, děkuji za to, že je snaha zde zpřísnit převody nemovitostí. Problém je, že ne každý občan má datovou schránku. Pokud se týká firem, tam by to mělo být samozřejmostí. Dalším problémem je, že samozřejmě těch případů, kdy se nechávají zastupovat při prodeji nemovitostí, není zas tolik. Většinou se každý snaží tuto záležitost si vyřizovat sám. Takže dle mého názoru by to nebyl tak vysoký finanční náklad a možná by nebylo ku škodě a bylo by dobré ke zvážení zjistit si procento převodů nemovitostí nebo jiné manipulace s nemovitostmi, kde si to neprovádí sám vlastník, ale je zastupován na základě ať už notářského zápisu, nebo jiných listinných podkladů vlastník. (Upozornění na čas.) Tam si myslím, že k tomu by bylo možné přistoupit.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Budete ještě reagovat, pane ministře? Budete, prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Samozřejmě bych rád zareagoval, protože jsem přesvědčený o tom, že situaci výrazně pomůže informace cestou SMS zpráv, případně e-mailů. Každý vlastník nemovitosti by mohl na katastrální úřad uvést svůj kontaktní telefon, případně e-mailovou adresu, a jakýkoli jeho nemovitosti by pak mohl být informován o tom, že se něco takového děje. Je to levnější, rychlejší a myslím si, že opravdu v době elektronizace dnes už není problém, aby někdo neměl v rodině, pokud se jedná o staršího člověka, případně neměl někoho v rodině, na koho by se mohl s tímto obrátit a říci hele, nechal jsem tam napsat tvůj e-mail, případně tvoje telefonní číslo, kdyby se cokoli dělo s naší nemovitostí, abys byl informován za nás. To myslím není takový velký problém a zároveň by to nebrzdilo to, po čem řada lidí... Byly doby, kdy jsme katastrálnímu úřadu říkali katastrofální úřad v uvozovkách. Jsou pryč. Dneska už to zpoždění takové není, jako bývalo kdysi, kdy trvalo extrémně dlouho, než katastrální úřady zapsaly kupní smlouvu a provedly příslušné administrativní náležitosti k tomu, aby mohla být smlouva zapsána a nemovitost převedena na kupujícího a podobně.

Tohle by se mělo výrazně změnit. Povedeme k tomu diskusi na úrovni určitě zemědělského výboru a potom tady ve Sněmovně, podrobíme diskusi celý návrh zákona a věřím, že se posuneme k nějakému praktickému zlepšení situace a řeknu zvýšení jistoty lidí, že se nic takového nebude moci do budoucna opakovat. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Další interpelaci vznáší kolega Boháč na ministryni práce a sociálních věcí Ludmilu Müllerovou ve věci státní koncepce sociálního bydlení. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Boháč: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Paní ministryně není přítomna, takže nebudu vznášet dotazy na paní ministryni. Ale jestli mi dovolíte, dámy a pánové, kolegyně, kolegové, jenom otevřít problém, který zřejmě netrápí jenom nás na Moravě či na Hané, nebo v Přerově konkrétně, ale zřejmě trápí i vás z jiných částí republiky, a to je otázka zneužívání sociálních dávek. Myslím, že bez rozdílu politické příslušnosti jsme všichni slibovali, že tomu zamezíme, před volbami v roce 2010, a že uděláme vše pro to, aby dávky byly samozřejmě racionálně investovány směrem, kterým investovány býti mají. Zneužívání byl fenomén již z dřívější doby, se kterým jsme se potýkali.***




Přihlásit/registrovat se do ISP