(15.50 hodin)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Pane premiére, když jsme tady u těch reakcí a rozhořčených reakcí občanů. Já jsem obdržel velké množství dopisů v reakci na výrok vašeho bývalého ministra práce a sociálních věcí Drábka, který se nedávno nechal slyšet v tom smyslu, že pokud budou zrušeny sKarty, tak náklady, které s tím budou spojeny, by měli zaplatit ti, kteří prosadili jejich zrušení. Musím říci, že to je výrok, který mě nenechává klidným, jestliže váš bývalý ministr hovoří o tom, že tady jsou jakási rizika pro státní rozpočet. Tak se vás musím zeptat, jestli je tady k dispozici analýza toho, jaké negativní dopady na státní rozpočet bude mít zrušení sKaret. Chci se zeptat, zda vláda v okamžiku, kdy projekt schvalovala, věděla, že jsou tady rizika nějakého negativního dopadu na státní rozpočet, pokud by se kdokoli další, např. kterákoli další vláda, demokraticky rozhodla, že sKarty zruší. Já myslím, že to je docela vážný problém, a bylo by dobře, kdyby vláda na rovinu řekla, jaké nebezpečí tady je, protože s tím nebezpečím se koneckonců může potýkat i příští vláda.

Jinak bych chtěl, pane premiére, ve zbylém čase ocenit vaši názorovou pružnost, protože poté, kdy vaše vláda a vy sám osobně jste prosadil projekt sKaret, tak jste měl odvahu se relativně nedávno přidat k názoru sociální demokracie a podpořil jste zrušení tohoto projektu, tak jak to dlouhodobě požaduje opozice, jak to požadují zdravotně postižení, jak to požadují organizace seniorů a dalších občanů, kteří se cítí být tím projektem poškozeni a diskriminováni. Já si myslím, že to je správný obrat ve vaší politice. Vítám vás na palubě kritiků sKarty.

Já bych teď jenom požádal o to, aby to vláda provedla způsobem, který nezatíží veřejné rozpočty, a abyste si vyjasnil s panem ministrem Drábkem, co má na mysli, když hovoří o tom, že jsou tady finanční rizika, která by mohla zatížit stát. A bylo by dobře, kdybyste se podívali na smlouvu, kterou vaše vláda podepsala s Českou spořitelnou. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu poslanci Sobotkovi a prosím pana premiéra o jeho reakci. Prosím máte pět minut.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, otázku, kterou tady vznesl pan předseda České strany sociálně demokratické a poslanec Sobotka, považuji za relevantní a důležitou. Nicméně ho chci přesto požádat cestou pana předsedajícího, aby mě nečinil zodpovědným za výroky místopředsedy TOP 09 a za jeho, musím říct, stranické názory. Za to opravdu neručím a nemohu nést odpovědnost. Jsou to, a teď můžeme pouze hádat, možná jeho osobní názory, možná stranické postoje jeho politické strany. Nicméně rozhodně to nejsou názory mé a už vůbec za ně nemohu nést zodpovědnost, protože on je, jak jste jednou správně řekl, podruhé chybně, on je exministr, nikoliv ministr. To za prvé.

Za druhé. Já si vás dovolím mírně opravit, pane předsedo prostřednictvím pana předsedajícího. Vy jste řekl větu, kterou jsem si napsal: Vláda podepsala smlouvu. Vláda nepodepsala žádnou smlouvu. Vláda žádnou smlouvu neprojednala. Vláda o žádné smlouvě nebyla informována. Smlouvu podepsal první náměstek ministra práce a sociálních věcí pan Šiška, tak jako tisíce a tisíce smluv, které byly podepsány v době, kdy vy jste byl např. ministrem financí, aniž je vláda projednávala, aniž o nich byla informována, aniž byla seznámena s jejich obsahem, aniž o tom obsahu rozhodla.

Já musím říct, že obsah těch smluv byl udělán za zády vlády, bez vědomí vlády a proti vůli vlády. Vláda, pokud rozhodovala o elektronickém platebním prostředku a jeho základním konceptu, tak o něm rozhodovala ze dvou základních důvodů.

Tím prvním důvodem bylo zamezení zneužívání sociálních dávek, především u dávek hmotné nouze. To znamená tomu, aby např. tyto finanční prostředky vyplácené v rámci systému hmotné nouze nemohly být využívány např. k nákupu cigaret, alkoholických nápojů, k hraní na hracích automatech apod. To znamená zajistit, aby karta umožňovala pouze nákup vybraného množství zboží. Myslím si, že to je cíl, vůči kterému nikdo nemůže nic namítat. Myslím si, že to je cíl správný.

Druhý důvod. Vzhledem k tomu, že z hlediska nákladů státního rozpočtu jsme považovali za neúměrné, aby nadále byl používán systém sociálních dávek tak, že je možné je posílat poštovní složenkou bez toho, aby se na hrazení poštovní složenky podílel ten, kdo tuto finanční částku dostává, měl být férově na úřadu práce k dispozici nějaký produkt, tzn. rychlé zřízení bankovního účtu s kartou, tak aby bylo možné převádět tyto finanční prostředky bezhotovostně. Opět věc, která je podle mého názoru racionální, rozumná a správná. Chci připomenout, že v rámci schválení první etapy důchodové reformy od roku 2008 nejsou nově přiznávané starobní důchody úplně stejně, analogicky, vypláceny složenkou, pouze za úhradu klienta, to znamená velmi symetrický způsob.

Vláda také vědomě rozhodla a schválila, že použití této sociální karty, nebo sKarty, s výjimkou toho, kde se jedná o zabránění zneužívání sociálních dávek k těm účelům, o kterých jsem mluvil, má být pouze dobrovolné. Tím, že vedení Ministerstva práce a sociálních věcí - a já teď tady nechci rozvíjet spekulace, na jaké úrovni se ty informace zastavily a na které úrovni již nebyly sdíleny - v podobě minimálně tehdejšího prvního náměstka rozhodlo svévolně, rozhodlo nezodpovědně, rozhodlo proti vůli vlády České republiky. Čili já jsem svůj názor nezměnil. Já jsem dodnes přesvědčen, že elektronický prostředek tam, kde zabraňuje zneužívání sociálních dávek, a tam, kde je nabízen jako alternativní produkt levnějšího dodávání finančních prostředků bez toho, aby to šlo prostřednictvím státem placených složenek, je správný krok. Nicméně konkrétní provedení, které zajistilo tehdejší vedení Ministerstva práce a sociálních věcí - to chci zdůraznit, tehdejší vedení -, vyrobilo neživotaschopný zmetek, který není opravitelný, a tudíž podle mého nejhlubšího přesvědčení nemůže pokračovat a musí být jeho životnost ukončena.

Znovu chci ale zdůraznit, že vaše základní teze, že vláda podepsala smlouvu, je teze mylná. Považuji to spíše za přeřeknutí z vaší strany.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Pan poslanec Sobotka má prostor jedné minuty pro doplňující dotaz. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já bych chtěl zdůraznit, že jsem bohužel neobdržel odpověď na svoji otázku, jestli vláda má analýzu rizik, které spočívají v ukončení projektu sKarty a zřejmě vyplývají ze smluv, které byly uzavřeny na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Protože je to bývalý ministr práce a sociálních věcí, bývalý několikaletý ministr vlády Petra Nečase, který hovoří o tom, že náklady by měli uhradit ti, kdo chtějí kartu zrušit. Tak jestliže pan Drábek říká, že jsou tady nějaké náklady, tak já se ptám, kde jsou, v jakém rozsahu, jak vlastně vznikly a kdo je ve skutečnosti bude platit, pokud se sKarty, tak jak byly zavedeny vládou Petra Nečase, zruší.

A ještě otázku sKaret a toho, co vláda věděla - nevěděla... Premiér má pravomoc jmenovat ministra, navrhnout jeho jmenování, má pravomoc navrhnout jeho odvolání. My jsme tady opakovaně na půdě Poslanecké sněmovny jasně poukazovali na chyby, které se odehrávají na Ministerstvu práce a sociálních věcí - pan premiér nereagoval. Nereagoval řadu měsíců (upozornění na čas) a možná tohle je důsledek jeho pasivního přístupu.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Prosím, pane premiére, máte prostor pro reakci. A to bude také poslední vystoupení v bodu interpelace na předsedu vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, opět nechtěný omyl nebo přeřeknutí pana interpelujícího poslance, že premiér nereagoval. Premiér reagoval. A koneckonců to, že o panu Drábkovi tady nyní mluvíme jako o bývalém ministru práce a sociálních věcí, přestože navenek je nějaké zdůvodnění, nasvědčuje, že reagováno bylo. To za prvé.

Za druhé. Vláda požádala ministryni práce a sociálních věcí, aby právě jednáním s provozovatelem těchto sKaret a celého systému specifikovala i případné kroky organizačního a finančního charakteru, které by měly doprovázet zrušení karet, které bylo ministryni práce a sociálních věcí vládou, jejím usnesením, doporučeno - a to, musím říct, dominantně doporučeno zdrcující většinou ministrů, v podstatě s výjimkou čtyř dalších členů vlády vedle paní ministryně práce a sociálních věcí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP