(9.10 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Přicházíme k další interpelaci. Opět je to interpelace na předsedu vlády. Předseda vlády Petr Nečas odpověděl na interpelaci poslance Ivana Ohlídala ve věci pravidel týkajících se řízení v rámci Grantové agentury České republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 840. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno po uzavření rozpravy. Zbývá nám nyní hlasovat o návrhu pana poslance Ivana Ohlídala na vyslovení nesouhlasu s odpovědí pana premiéra. O návrhu jsme nemohli hlasovat vzhledem k nedostatečnému kvoru.

 

Dámy a pánové, dávám tedy hlasovat nyní o návrhu pana poslance Ivana Ohlídala, který žádá, aby Sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí pana premiéra.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 38. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 38, přihlášeno 90 poslanců, pro návrh 42 poslanců, proti 44. Konstatuji, že návrh nebyl přijat.

 

Dámy a pánové, přecházíme k další interpelaci. Předseda vlády Petr Nečas odpověděl na interpelaci poslance Jiřího Paroubka ve věci daňových úniků na spotřebních daních. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 906. Projednávání této interpelace bylo přerušeno v rozpravě. Upozorňuji, že rozprava nebyla dosud ukončena. Já tedy v tuto chvíli otevírám rozpravu k této interpelaci. Přihlášen je pan poslanec Paroubek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já už jsem na schůzi Sněmovny, kde bylo zařazeno projednávání této interpelace, shrnul některé své připomínky, kde si myslím, že pan premiér zůstal dlužen ve své odpovědi mému očekávání. Je to především to, že jeho odpověď měla především jakýsi statistický charakter, už méně analytický a rozhodně ne syntetický.

V minulém týdnu jsme se dozvěděli, že ještě mezi občany koluje, aspoň podle policie, nejméně dva tisíce litrů alkoholu, který je řekněme poznamenán vlivem metylalkoholu, nebo dokonce jej můžeme nazvat metylalkoholem.

Byl bych rád, kdyby celá záležitost se doprojednala za osobní přítomnosti pana premiéra. Nebudu tedy v tuto chvíli navrhovat ukončení projednávání a hlasování o nějakém závěru. Jedná se mi spíše o to, aby celý ten problém úniků spotřebních daní, ať už se jedná o alkohol, resp. lihoviny a destiláty, ať se jedná o pohonné hmoty, nebo o cigarety, byl projednáván s plnou vážností. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Nebyl podán žádný procedurální návrh ani návrh na přerušení rozpravy. Tím pádem pokračujeme dále v rozpravě. Poprosím ještě pana poslance, zda navrhne nějaký procedurální návrh na přerušení, či nikoliv.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Přerušení rozpravy.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Je zde návrh na přerušení rozpravy. Dám tedy hlasovat o tomto procedurálním návrhu. (Radí se se zástupci legislativy.) Legislativa upřesňuje, že o tomto návrhu můžeme hlasovat. Mám zde ubezpečení legislativy, že o tomto návrhu můžeme hlasovat.

Nyní vás všechny odhlašuji na základě návrhu předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie. Prosím, zaregistrujte se znovu. Odhlásil jsem vás. Poprosím vás ještě jednou o přihlášení.

Budu vycházet ze stanoviska legislativy, že o tomto návrhu můžeme hlasovat, že je hlasovatelný.

 

Je zde návrh na přerušení rozpravy.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 39. Kdo je prosím pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 39, přihlášeno 90 poslanců, pro návrh 43 poslanců, proti 44. Návrh nebyl přijat.

 

Máme zde tedy otevřenou rozpravu, do které se v tuto chvíli nikdo nehlásí. Rozpravu tedy končím. Nebyl zde ani podán žádný procedurální návrh. Tím považuji tuto interpelaci za ukončenou.

Přicházíme k další odpovědi. Předseda vlády Petr Nečas odpověděl na interpelaci poslance Břetislava Petra ve věci trvalého růstu cen elektrické energie. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 910. Otevírám rozpravu k této interpelaci. Pan poslanec Břetislav Petr se hlásí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ve své interpelaci, která je z měsíce ledna, jsem reagoval na příchod skupiny čtyřiceti nejvýznamnějších podnikatelů na hospodářský výbor, kde si stěžovali na jeden zásadní aspekt, že vysoká cena elektrické energie je sráží do nekonkurenceschopnosti, a dokonce mnohým z nich hrozí, že budou muset skončit se svou výrobou.

Jenom na podporu toho tvrzení - megawatt elektrické energie ve Spolkové republice Německo je za 3 eura, u nás tento megawatt stojí 14 eur. Je to pochopitelně dáno tím, že náklady za obnovitelné zdroje v Německu hradí spotřebitel a tato cena nějakým způsobem nezasahuje do podnikatelských subjektů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP