(12.30 hodin)
(pokračuje Chvojka)

Na úvod bych ještě chtěl říci, že mi byla sdělena určitá legislativně technická výtka, a já zde musím přednést legislativně technickou úpravu pro třetí čtení. V mém pozměňovacím návrhu pod písmenem B došlo k písařské chybě a správné označení poznámek pod čarou, jak bylo správně načteno ve druhém čtení, má být poznámka číslo 9A a poznámka číslo 9B. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Je někdo proti tomuto návrhu postupu? Není nikdo, takže vás požádám, pane poslanče, abyste nás postupně provedl hlasováním. Ještě zagonguji. Prosím.

 

Poslanec Jan Chvojka: Doporučuji hlasovat dohromady o pozměňovacím návrhu ústavněprávního výboru a o pozměňovacím návrhu mém, to znamená A a B, a hlasovat ve znění výše uvedené legislativně technické úpravy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vaše stanovisko je přirozeně kladné. A stanovisko ministra? (Kladné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 139, přihlášeno je 155, pro hlasovalo 117, proti 2, takže to bylo přijato. Můžeme postoupit dál.

 

Poslanec Jan Chvojka: Poté tady máme pozměňovací návrh kolegy Polčáka. (Stanovisko zpravodaje je neutrální, stanovisko ministra je kladné.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 140, přihlášeno je 155 poslanců, pro hlasovalo 76, proti 14. To by bylo zamítnuto.

 

Bude ještě probíhat kontrola. (Předsedající čeká na výsledek kontroly hlasování.) Pan poslanec Florián. Prosím.

 

Poslanec Jan Florián: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, hlasoval jsem ano, na sjetině mám ne, tudíž zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je námitka proti hlasování. Je tady návrh vás odhlásit, takže vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Nejdříve hlasujeme o námitce pana poslance Floriána.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí této námitky, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 141, přihlášeno je 137 poslanců, pro hlasovalo 126, proti nikdo, takže námitka byla přijata.

 

Budeme opakovat hlasování. Ještě řekněte, pane poslanče, o čem.

 

Poslanec Jan Chvojka: Hlasujeme ještě jednou o pozměňovacím návrhu kolegy Polčáka pod písmenem C. (Stanovisko zpravodaje je neutrální, stanovisko ministra je kladné.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 142, přihlášeno je 142 poslanců, pro hlasovalo 77, proti 16, takže to bylo přijato. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji. Můžeme hlasovat o zákonu jako o celku, přičemž mé stanovisko, pokud to někoho zajímá, je neutrální až pozitivní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr svůj názor nemění, je kladné, ano.

 

Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 312/2006 Sb., o insolvenčních správcích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 662, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí tohoto textu usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 143, přihlášeno je 143, pro hlasovalo 108, proti 4. Výsledek je, že návrh zákona byl schválen. Končím projednávání bodu číslo 82.

 

Pak je tu bod

 

83.
Návrh poslanců Rudolfa Chlada, Jeronýma Tejce a Jana Pajera na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví,
ve znění zákona č. 409/2010 Sb. a zákona č. 188/2011 Sb.
/sněmovní tisk 709/ - třetí čtení

Tady by to byl jednak poslanec Rudolf Chlad jako navrhovatel a místo omluveného poslance Františka Laudáta by měl být zpravodajem poslanec Jan Husák. To je změna. Pozměňovací návrhy máme v tisku 709/6.

Otevírám rozpravu. Kdo se hlásí do rozpravy? Pan ministr Stanjura se hlásí do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Zbyněk Stanjura Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, zákon se jmenuje návrh změny zákona o pojišťovnictví, ale měl by se jmenovat zákon o zavedení daně z obratu, protože navrhovatelé a podporovatelé chtějí, aby se odváděla 3 % z předepsaného, ani ne z vybraného, takže to je jen potenciální obrat, to není ani skutečný obrat. Nic jiného to není! Všechny ty komise a zástupci jednotlivých ministerstev, včetně Ministerstva dopravy - předkladatelé se mylně domnívali, že když tam dají do jedné odrážky BESIP, získají podporu ministra dopravy. Není tomu tak.

Pokud chceme pomoci Hasičskému záchrannému sboru, máme na to standardní exekutivní nástroje. Prosím, domluvme se na tom, že najdeme peníze ve státním rozpočtu, pokud je to taková priorita, a nezavádějme novou daň z obratu, sektorovou a produktovou.

Všichni ti, kteří říkají, že chtějí zjednodušovat daňový systém, musí hlasovat proti. Jinak svá slova nemyslí vážně. Všichni ti, kteří říkají, že nechtějí zvyšovat daňovou zátěž, musí hlasovat proti, jinak svá slova nemyslí vážně. A ti, kteří budou hlasovat pro, a vím, že je tady připravena většina hlasů pro, to budou ti, za kterými já budu posílat své voliče, až jim přijde příští rok zákonné pojištění a bude tam vyšší částka. A budou to ti, kteří dnes zvednou ruku pro tento návrh zákona.

Je to tady asi popáté, pošesté, posedmé, jak mi říkají pamětníci, kteří tady sedí déle než já. Vždycky to Poslanecká sněmovna odmítla.

Pokud chceme pomoci HZS, hledejme standardní nástroje, hledejme nástroje ve státním rozpočtu. Dneska to jsou pojišťovny. Kdo další to bude zítra, kterému my nařídíme daň z obratu, aby pak zasedli státní úředníci a moudře rozdělovali tato 3 %? Máme tam devítičlennou komisi, přesně stanoveno, kdo koho jmenuje, ten dva, ten dva, ten jednoho, ten jednoho. Takhle se to prostě nedá dělat!

Vyzývám zejména své kolegy napravo ode mě, aby tento návrh zákona nepodpořili a aby když tak nazývali věci pravými jmény. Chcete zavést daň z obratu. Dokonce z předepsaného pojistného, a ne z vybraného pojistného.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tady vidím přihlášené do rozpravy. Pan poslanec Vysloužil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP