(18.10 hodin)
(pokračuje Hamáček)

Dalším bodem, který budeme projednávat, je

 

14.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 121/2008 Sb.,
o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednících státního zastupitelství
a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 826/ - druhé čtení

Správně by to měl uvést pan ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který na mě gestikuluje, že se svého úvodního slova vzdává, asi se odkazuje na své předchozí vystoupení, že stačí poslouchat. Takže tím mu děkuji a konstatuji, že tento návrh jsme přikázali v prvním čtení ústavněprávnímu výboru. Toto usnesení bylo doručeno jako tisk 826/1. Zpravodajem byl určen pan poslanec Aleš Rádl a má tedy slovo.

 

Poslanec Aleš Rádl: Dobrý den, dámy a pánové, budu pokračovat v tradici krátkých a úsporných vyjádření, neboť mám rovněž plnou úctu k této Sněmovně.

Ústavněprávní výbor se tímto návrhem zabýval na své poslední schůzi a přijal jeden drobný pozměňovací návrh. Doporučuji propustit tento zákon do třetího čtení ve znění schváleného drobného, víceméně legislativně technického pozměňovacího návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu poslanci Rádlovi za zpravodajskou zprávu. Otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že systém mi žádnou přihlášku nehlásí. Zeptám se, zda se někdo hlásí z pléna. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím. Otevírám rozpravu podrobnou a otázka zní stejně. Nikdo se nehlásí, takže končím i rozpravu podrobnou. Pane ministře, přejete si závěrečné slovo? Nepřeje. Pane zpravodaji, přejete si závěrečné slovo? Ne, děkuji. Tím bychom ukončili druhé čtení i tohoto návrhu.

 

Budeme pokračovat bodem

 

12.
Návrh poslanců Rudolfa Chlada, Jeronýma Tejce a Jana Pajera na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví,
ve znění zákona č. 409/2010 Sb. a zákona č. 188/2011 Sb.
/sněmovní tisk 709/ - druhé čtení

Prosím, aby se za navrhovatele ujal slova pan poslanec Rudolf Chlad. Pane kolego, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Rudolf Chlad: Děkuji. Dobrý večer. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, neporuším předřečníky, budu se chovat stejně jako pan ministr Blažek a nebudu zdržovat. Přesto tady mám nějaké drobnosti, které jsou nové a jsou velice zásadní, takže bych je v krátkosti sdělil.

Za prvé, pracovní skupina, která byla po nesouhlasu vlády s tímto návrhem, sněmovním tiskem 709, vypracovala komplexní pozměňovací návrh, který máte k dispozici pod č. 5702 a o kterém bude jednáno. Čili ne o sněmovním tisku původním 709, ale o komplexním pozměňovacím návrhu 5702. Já se k němu ještě v podrobné rozpravě přihlásím. Jenom prosím vás pěkně pro ty, kteří pořád ještě váhají s tím, jestli bude zvýšené pojistné, nebo ne. Malý argument, který myslím hovoří za všechno. Jedna z nejmenších pojišťoven, která pojišťuje auta, Slavie, má roční čistý zisk čtvrt miliardy korun - a je to jedna z nejmenších pojišťoven. Čili to, že by se mělo zvyšovat pojistné, je problém zástupný - návrh pojišťoven. Takže prosím, neberte to jako politickou věc, ale berte to jako věc, která je systémová a platná v celé Evropě.

Takže to je zatím v úvodu všechno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Já děkuji panu poslanci Chladovi. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru, výboru pro bezpečnost a hospodářskému výboru. Usnesení výboru vám byla doručena jako tisky 709/2 až 709/5. Poprosím jednotlivé zpravodaje výborů, aby se ujali slova a informovali nás o jednání. Prvním by byl pan poslanec František Laudát, zpravodaj výboru rozpočtového. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec František Laudát: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já se domnívám, že tento návrh tady byl velice obsáhle diskutován již v prvém čtení. Pan předkladatel zřejmě vystoupí i s postojem Ministerstva financí, takže spíš by byl asi kvalifikovanější. Na rozpočtovém výboru proběhla velice rozsáhlá diskuse, takže samozřejmě čekám, že zde bude vznesen komplexní pozměňovací návrh, a proto bych spíš nechal slovo jemu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu zpravodaji rozpočtového výboru. Za výbor pro bezpečnost promluví jeho zpravodaj pan poslanec Václav Klučka.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji, pane místopředsedo. Výbor pro bezpečnost na své 16. schůzi dne 16. března 2013 přijal usnesení s pořadovým číslem 53, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky schválit návrh tohoto zákona ve znění komplexního pozměňovacího návrhu. Já ho nebudu teď číst, protože je uveden v systému pod č. 5702. Dále pak výbor pro bezpečnost pověřil předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, zmocnil zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky, a zmocnil zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy nemající vliv na věcný obsah návrhu tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu poslanci Klučkovi. Do třetice zpravodajem výboru hospodářského byl určen pan poslanec Čechlovský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Čechlovský: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Také hospodářský výbor doporučil Poslanecké sněmovně projednat a schválit tento sněmovní tisk, také hospodářský výbor doporučil schválit tento tisk ve znění schváleného komplexního pozměňovacího návrhu, který je součástí onoho tisku 709/4. Jenom pro pořádek, až se pak bude ve třetím čtení pracovat s tímto tiskem, bych upozornil na to, že tři výbory doporučily Sněmovně tento návrh zákona se třemi různými komplexními pozměňovacími návrhy. Protože hospodářský výbor byl v pořadí jako poslední, tak schválil pozměňovací návrh, který před ním schválil bezpečnostní výbor, i se zapracováním jedné legislativně technické úpravy, a proto bych za sebe doporučil, abychom se následně případně ve třetím čtení řídili usnesením hospodářského výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu zpravodaji Čechlovskému. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Klučka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji vám, pane místopředsedo. Mé vystoupení bude velice krátké. Chci všem kolegům říci jedno jediné. Nepodlehněte prosím tlaku pojišťoven, rétorice pojišťoven, které mluví, že budou zvyšovat zákonné pojištění. Zákonné pojištění je dostatečně vysoké na to, aby se z toho platily úkony související s prevencí dopravních nehod, aby se v tom zobrazila celá silniční bezpečnost a mohli být spokojeni nejen řidiči, ale i pojišťovny.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu poslanci Klučkovi. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Prosím, pane kolego. Pan poslanec Braný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP