(15.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Tak a teď pan poslanec Ohlídal jako další přihlášený do obecné rozpravy.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, užitečnost této novely podrobně zdůvodnila předkladatelka paní poslankyně Bohdalová. Já jako spolunavrhovatel s tím jejím zdůvodněním samozřejmě souhlasím, ale dovolím si přičinit ještě některé další podpůrné poznámky.

Činnost institucí, většinou jsou to jazykové školy, které realizují tyto jednoroční jazykové pomaturitní kurzy, je velmi společensky prospěšná. I samotné kurzy mají význačnou společenskou účinnost, a to ze tří hledisek. Prvním hlediskem je to, že napomáhají zvýšit jazykovou připravenost naší mladé generace. Ta bohužel stále není po absolvování středního vzdělání, zvláště odborného vzdělání, na dostatečné úrovni a právě ta jednoroční možnost studovat speciálně nějaký jazyk jistě napomůže ke zvýšení této úrovně. Druhé hledisko, které je jednoznačně také společensky prospěšné, je to, a zdůraznila to i paní předkladatelka, že se mnoho mladých lidí nedostane na vysoké školy, kde je tzv. převis, to znamená kde je více uchazečů než možných míst k přijetí. Studenti, kteří půjdou ročně studovat jazyk do nějaké té jazykové školy, tak mají možnost neztratit tzv. studentské návyky, které jsou velmi nezbytné pro další vysokoškolské studium, takže vlastně ty jednoroční kurzy vytvářejí jakousi překlenovací, udržovací schopnost, co se týče studia pro dané studenty jednoročních kurzů. A třetí prospěšná záležitost, třetí prospěšné hledisko je to, že prostřednictvím těchto jednoročních kurzů realizovaných jazykovými školami se zvyšuje možnost uplatnění učitelů jazyků. Čili z hlediska zaměstnanosti učitelů je to jistě také velmi prospěšná věc.

Takže já bych si na závěr dovolil zdůraznit to, co říkala předkladatelka paní poslankyně Bohdalová, a to tu skutečnost, že tato novela je velmi prospěšná minimálně ze tří společenských hledisek, a proto i já si dovoluji vás požádat, abyste tuto novelu propustili do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak se dívám, kdo ještě se hlásí do obecné rozpravy. Prosím, paní ministryně Müllerová, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Ludmila Müllerová: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, páni poslanci, paní poslankyně, já bych chtěla zareagovat na tento poslanecký návrh zákona, který předkládala paní poslankyně Bohdalová spolu s dalšími poslanci, který navrhuje změny, tak jak tady bylo uvedeno, v zákonech o státní sociální podpoře a o důchodovém pojištění. A právě to je ten důvod, proč chci tady vystoupit.

Rozhodně se nechci přít s předkladateli této novely o tom, jestli je potřeba, abychom dále podporovali jednoleté jazykové kurzy, či nikoli, ale já tady znovu navážu na to, co říkal pan zpravodaj, že se jedná skutečně o nesystémové řešení. My stále hovoříme o tom, jak by Ministerstvo školství mělo podporovat tyto kurzy, další vzdělávání, ale přitom tady máme tímto otevřené dva zákony, které se týkají Ministerstva práce a sociálních věcí, tedy nikoliv Ministerstva školství.

Musím říci, že předložený poslanecký návrh tedy rozšiřuje oblast uznávaného vzdělávání o jednoleté kurzy s denní výukou a na návrh zákonů se dále počítá se zavedením obecných kritérií pro zařazení na seznam vzdělávacích institucí, které by mělo vést Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy právě ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy je dále zmocněno kontrolovat, zda vzdělávací instituce, které byly na seznam zařazeny, splňují požadavky pro toto zařazení. Podmínky pro samotné zařazení vzdělávací instituce by měly být stanoveny samostatným zákonem. Já vůbec pochybuji o tom, zda bylo moudré se před vlastně dvěma lety vracet nově k té vyhlášce a tento problém z pohledu Ministerstva školství otevírat.

Zcela nepochybně je namístě otázka, zda vymezení institutu uznávání a kontroly jednotlivých vzdělávacích institucí a správa seznamu patří do gesce Ministerstva práce a sociálních věcí. Podle mého názoru tedy rozhodně nepatří. Zařazování jednotlivých vzdělávacích institucí mezi instituce, které poskytují soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání, vychází z odborného posouzení, zda úroveň poskytovaného vzdělávání je postavena na roveň studia na středních a vysokých školách. Jde tedy výhradně o oblast školství a ta z hlediska systematiky právní úpravy patří do právních předpisů v oblasti školství. A ze stejných důvodů podle současné právní úpravy vymezuje okruh institucí poskytujících vzdělání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Takže právě z těchto důvodů já se tedy nemohu ztotožnit s tím, že by tato předloha zákona byla správným řešením, systémovým řešením, a proto s tímto poslaneckým návrhem nemohu souhlasit. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, teď v rámci obecné rozpravy se dívám, kdo se hlásí. Ano, paní poslankyně Bohdalová ještě jednou.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Já jenom drobnost, že v materiálech je napsáno, že tento zákon organizační výbor navrhne přidělit výboru pro sociální politiku a já budu chtít navrhovat, aby kromě tohoto výboru ho projednal i výbor pro vědu, vzdělání, mládež, kulturu a tělovýchovu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, a pokud se nikdo nehlásí do rozpravy, mohli bychom obecnou rozpravu ukončit. Slyšeli jsme, že je tady ještě jeden návrh na přikázání. Organizační výbor tedy navrhl přikázat... Prosím, paní poslankyně Semelová. Tak prosím tu technickou.

 

Poslankyně Marta Semelová: Děkuji, pane předsedající. Já jsem jenom chtěla zareagovat na slova paní ministryně Müllerové. Já si myslím, že právě v této otázce, v této oblasti je velice nutné, aby úzce spolupracovalo Ministerstvo školství a Ministerstvo práce a sociálních věcí, protože si myslím, že nám všem musí jít o to, aby tito studenti, o které se jedná, si zlepšili svoji kvalifikaci a jazykové schopnosti, tak jak to tady bylo řečeno, právě z toho důvodu, aby potom získali další uplatnění buď na vysoké škole, nebo v práci, aby získali zaměstnání. A to si myslím, že by mělo být i zájmem právě Ministerstva práce a sociálních věcí, kde nakonec se jedná i o to, že v současné chvíli je tady rekordní počet nezaměstnaných a samozřejmě dávky, které na nezaměstnanost jdou, jsou velice vysoké. A tohle je jedna z možností, která může v tomto pomoci v obou těch resortech. Tak to jsem jenom chtěla dodat na to, co tady bylo řečeno. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP