(10.10 hodin)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Dámy a pánové, dovolte abych poděkoval za projednání tohoto návrhu zákona. Chci avizovat, že souhlasím se všemi třemi pozměňovacími návrhy, které byly podány, tedy jak pozměňovací návrh rozpočtového výboru, tak oba pozměňovací návrhy pana poslance Drobila. (V sále je obrovský hluk!)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Poprosím vás o klid v sále. Těžko můžeme projednávat takto důležitou materii.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pozměňovací návrhy pana poslance Drobila. Jenom si dovolím upozornit, že v prvním pozměňovacím návrhu došlo ke zjevnému překlepu, protože je tady text "změna zákona o penzijním připojištění se stálým příspěvkem". Ten příspěvek pevně doufám nikdy nebude stálý, ale je státní, takže je to se státním příspěvkem. Prosím, abyste to jenom vzali na vědomí. Myslím, že se o tom ani nemusí hlasovat.

Po schválení těchto pozměňovacích návrhů prosím o schválení celého zákona. Zamezíme tak diskriminaci, která ponižujícím způsobem ženám našim nejlepším zlevňuje pojištění. S tím musíme rázně skončit!

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně panu ministrovi. Konstatuji, že jsme v rozpravě. Přihlášen je pan poslanec Petr Braný. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, členové vlády, pane ministře financí, nejdřív začnu tím, čím vy jste končil, že jste spokojen s oběma pozměňovacími návrhy, které jsou předloženy. Když jste spokojen s prvním, tak musíte být spokojen i s druhým, který je úplně identicky stejný. Tam není jeden rozdíl včetně toho překlepu. Tady jsme jenom předvedli, jakou tomu dáváme pozornost.

Víte, složitost je v tom, a budu hovořit za rozpočtový výbor, že vládní koalice stanovuje zpravodaje, který je hlavně věrný. (Potlesk z řad poslanců KSČM.) Byla doba, kdy jsem i já mohl pro Sněmovnu dělat spotřební daně, pak to vzal kolega Doktor, pak ztratil punc věrnosti, tak to vzal kolega Fiala, ten ho taky ztratil, tak se to takto dědí. Vždycky se najde ten, který bude něco poctivě předkládat. Pan kolega Drobil nejenže načetl stejný pozměňovací návrh, který byl schválen předtím v rozpočtovém výboru několik měsíců, ale on ho znovu podal jako zpravodaj ve druhém čtení. Mě jímá hrůza, jestli máme takovéto zpravodaje, kteří nečtou ani základní věci. Takže takhle to vypadá, když připravujeme návrhy zákonů. A teď k tomu samotnému. Už jsem o tom hovořil. Nevolám samozřejmě po tom, že by v KSČM v rozpočtovém výboru doktor Filip, kolega Dolejš nebo já jsme plakali po tom, že nejsme v tomto funkčním období zpravodaji, to nejsme takto uražení a ješitní, ale myslím si, že když se budou stanovovat zpravodajové, že by na ně měly být nějaké nároky. Takže to je jedna poznámka.

A teď druhá. Ano, my jsme to tady zrušili, takže ženám děláme, co jim na očích vidíme, aby bylo rovné zacházení, o tomto jsem už hovořil, nebudu to dále rozvádět, aby si mohly zaplatit stejně jako muži za své pojištění ve všech oblastech. Dost podrobně to tady rozebírali zejména kolegové ve druhém a prvním čtení z hlediska třeba problematiky, co patří do výboru zdravotního. My jsme tady ženám už povolili fárat, tato diskriminace byla zrušena. My jsme tu přijali zákonné opatření, někteří pamětníci si to pamatují, a ženy můžou směle do dolů, co se jim tato hrůza zakazovala. My jsme ženám povolili v noci i ve dne tahat břemena těžší než 15 kg bez jakéhokoliv omezení. Teď jsme se vrhli na pojištění. Když už jsou takto vybaveny, tak nám začnou fárat a ještě budou podpojištěny - tak to ne! Takže zkrátka a dobře tady zase děláme jedno opatření, kde spíše vláda měla činit vše pro to, aby ta výjimka platila dál.

Jsem toho názoru, že není nad čím jásat, jak říkal pan ministr, konečně jsme si zase více rovni, ale spíše se zamyslet nad tím, jak předejít věcem, které ještě možná Evropská unie v této oblasti připravuje. Já osobně tento návrh zákona nepodporuji, ale to je asi tak všechno, co s tím můžu udělat.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji panu poslanci. Hlásí se někdo další do rozpravy? Pokud se nikdo do rozpravy nehlásí, nikoho nevidím, pak rozpravu končím. Zeptám se na závěrečná slova. Nejsou.

Poprosím tedy pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním aby vyjádřil své stanovisko. Pane zpravodaji, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Drobil: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pozměňovací návrhy máte ve sněmovním tisku 735/3. Důvody, proč tam jsou dva, tady byly řečeny. V podstatě to řekl pan ministr na začátku, byl to technický překlep na začátku, který se potom objevil i ve druhém přepisu. Z toho pohledu je naprosto logické, že když projde pozměňovací návrh pod bodem A, nebudeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod bodem B, protože je nehlasovatelný.

Takže teď navrhuji proceduru, abychom hlasovali o pozměňovacím návrhu rozpočtového výboru pod bodem A s gramatickou úpravou, kdy místo slovo "stálý" bude "státní" příspěvek. A pakliže tento návrh projde, tak potom bod B je nehlasovatelný a můžeme hlasovat o celém návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Je zde nějaká námitka proti této relativně jednoduché proceduře? Pokud ne, tak vás na návrh z pléna odhlásím. Poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Konstatuji, že nebudeme hlasovat o proceduře. Přistoupíme přímo k hlasování o pozměňovacím návrhu rozpočtového výboru. Kvorum se ustálilo, tedy poprosím pana zpravodaje, aby sdělil své stanovisko k prvnímu hlasování. (Souhlas.) Pane ministře? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 185. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 185 přihlášeno 163 poslanců, pro 92, proti 9. Návrh byl přijat.

 

Paní Orgoníková nikoliv. A paní Váhalová, přihlášena, faktická poznámka? Taky ne, dobře. Kontrola hlasování neprobíhá, tedy pane zpravodaji, pokračujeme.

 

Poslanec Pavel Drobil: Vzhledem k tomu, že byl schválen pozměňovací návrh pod bodem A, jak jsem již avizoval, pod bodem B je nehlasovatelný a můžeme přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona. Stanovisko zpravodaje je souhlas. (Ministr: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Dámy a pánové, přednesu návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti pojišťovnictví a penzijního připojištění v souvislosti se zrušením výjimky ze zásady rovného zacházení v právu Evropské unie, podle sněmovního tisku 735, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 186. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 186 přítomno 166 poslanců, pro návrh 84, proti 27. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

Dámy a pánové, tím uzavírám projednávání bodu č. 122. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP