(13.00 hodin)

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Já bych formálně otevřel rozpravu, abychom mohli ten bod dokončit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, takže se vracíme do rozpravy. Prosím, pan kolega Suchánek.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo. Já jsem opomněl tento návrh dát jako poslanec a ne jako zpravodaj, čili jako poslanec Suchánek navrhuji zamítnutí tohoto zákona v prvním čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Teď jsem vám vůbec nerozuměl, omlouvám se.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Navrhuji zamítnutí tohoto zákona v prvním čtení v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Návrh na zamítnutí v prvním čtení, tak. Je to paradox, ale tady je skutečně velmi špatně slyšet. Takže je tady procedurální návrh na zamítnutí zákona v prvním čtení. Rozpravu už můžeme ukončit. Je tady ještě navíc žádost o odhlášení, takže vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

Budeme hlasovat o procedurálním návrhu na zamítnutí návrhu v prvém čtení.

O tomto návrhu zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 128 přihlášeno 145, pro 77, proti 65. Tento návrh byl přijat, takže konstatuji, že tento návrh jsme v prvém čtení zamítli.

 

Tím končím projednávání tohoto bodu a současně mi dovolte, abych předal řízení schůze panu místopředsedovi Pospíšilovi.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Dámy a pánové, budeme pokračovat dalším bodem. Jedná se o

 

43.
Návrh poslanců Romana Sklenáka, Bohuslava Sobotky, Jeronýma Tejce
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 426/2011 Sb.,
o důchodovém spoření, zákon č. 427/2011 Sb., o doplňkovém penzijním
spoření, a zákon č. 428/2011 Sb., kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o důchodovém spoření
a zákona o doplňkovém penzijním spoření
/sněmovní tisk 833/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 833/1. Nyní prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Roman Sklenák.

Faktická poznámka pan poslanec Skokan. Prosím.

 

Poslanec Petr Skokan: Děkuji, pane předsedající. Já se omlouvám, já jsem při předchozím hlasování hlasoval ne, a na sjetině mám ano. Všiml jsem si toho až teď, nezpochybňuji hlasování, jenom prosím o opravu ve stenozáznamu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Dobře, hlasování nebylo zpochybněno, na stenozáznam bylo řečeno.

Poprosím tedy navrhovatele pana poslance Sklenáka, aby se ujal slova a odůvodnil návrh zákona. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, já jsem se svými kolegy tento návrh předkládal v říjnu loňského roku a jeho schválením by byla posunuta účinnost té tzv. důchodové reformy, účinnost spuštění druhého pilíře, z 1. ledna 2013 na 1. ledna 2015. Bohužel Sněmovna připustila tento tisk k projednání až dnes a samozřejmě v mezičase důchodová reforma byla spuštěna, příslušné zákony nabyly účinnosti, a mně tudíž nezbývá nic jiného, než v souladu s § 86 odst. 6 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny jménem navrhovatelů tento návrh vzít zpět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně za informaci panu navrhovateli. Tím pádem procesní projednávání tohoto návrhu zákona končí, Sněmovna o tomto návrhu nehlasuje.

 

Když dovolíte, přejdeme tedy k dalšímu bodu a tím je bod číslo 44. Jedná se o

 

44.
Návrh poslanců Zuzky Bebarové-Rujbrové, Marie Nedvědové,
Stanislava Grospiče a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník
/sněmovní tisk 839/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Poprosím nyní zástupce navrhovatelů, aby odůvodnil předložený tisk. Poprosím paní poslankyni Zuzku Bebarovou-Rujbrovou. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Děkuji, pane místopředsedo. Přeji dobrý den, kolegyně a kolegové. V uplynulém roce jsme schválili velmi zásadní normu. Občanský zákoník nabyl účinnosti 1. ledna letošního roku, a přestože nemůže nikdo tvrdit, že by kolem něho, ať tady, nebo na odborné půdě, neproběhla poměrně podrobná diskuse, tak teprve po 1. lednu letošního roku celá řada institucí, které jej mají od příštího roku aplikovat, propadla zděšení.

Troufám si říct, že většina z vás tento obsáhlý zákon rovněž nečetla. Přitom je to zákon, který zasahuje do života každého z nás a se kterým se každý z nás v životě opakovaně setká a stejně tak nejen soudy, ale i další instituce jej budou nadále aplikovat. Zavádí kolem 6 000 nových pojmů a navazuje na něj potřeba změn celé řady zákonů.

Já nechci znovu vyvolávat polemiku o tom, zda bylo dobře, že jsme tuto normu přijali. Je schválená, platí, účinnosti má nabýt příštího roku. Já bych vás chtěla velmi krátkou novelou obsaženou ve sněmovním tisku 839 požádat o odsunutí účinnosti tohoto zákona o rok, aby odborná i laická veřejnost měla dostatek času se na aplikační praxi tohoto zákona připravit. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji paní navrhovatelce a poprosím nyní zpravodaje pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Marek Benda, aby se ujal slova. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, já budu velmi stručný. Ten návrh zákona je velmi stručný, snaží se odsunout účinnost občanského zákoníku o jeden rok na 2015. Dobře víte, před jakým časem jsme tady občanský zákoník schvalovali, po jak dlouhých diskusích jsme ho schválili, po fakticky deseti letech příprav. Já jsem osobně přesvědčen o tom, že odsun o jeden rok vůbec nic neřeší, že budeme v polovině roku 2015 ve stejné situaci, že nám soudci přijdou opět říct, že se ho nenaučili, protože když nebudou mít nad sebou ten bič, že se ho naučit mají, tak se ho učit prostě nebudou.

Takže já jsem pro to tento návrh zákona zamítnout a musíme se pečlivě věnovat v následujících měsících doprovodné legislativě, a teprve v případě, že bychom měli pocit, že nezvládáme doprovodnou legislativu, pak má smysl uvažovat o případném odložení občanského zákoníku. Nemá to cenu, protože se ho někdo nechce učit, protože ani za rok se ho chtít učit nebude. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně a otevírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášeného pana zpravodaje, pak dále pana poslance Chvojku a pak se hlásím já s přednostním právem. Pak pan poslanec Křeček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP