(11.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Nyní pan poslanec Bárta.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já se nyní pokusím o takový experiment. My už jsme tady mnohokráte zkoušeli z opozičních lavic jako Věci veřejné přesvědčit Poslaneckou sněmovnu pro naše návrhy doufajíce, že bude lépe občanům České republiky. To se nám bohužel zatím nedaří, ale nad tímto bodem se pokusím o zcela novou metodu opoziční práce.

Dámy a pánové, Vítek Olmer, ten úžasný režisér a nebojím se říci člověk, kterého si velmi vážím, mě nyní inspiroval, protože točí film o Jaroslavu Haškovi, a český Švejk, který je přímo symbolem češství a po celém světě ho velmi dobře znají, už za Rakouska-Uherska, za první světové války nacházel způsob, jak bojovat s temnými silami, které jsou symbolem té první světové války. A tak mi dovolte návrh.

Já jsem si spočítal, že kupř. komunistická strana má 26 poslanců. A já si myslím, že Viktor Paggio má pravdu, že to přednostní právo diskutovat ve Sněmovně je důležité. Ale já si myslím, že kupř. pro komunistickou stranu je v tomhle směru důležité, aby kupř. šest poslanců, českých poslanců komunistické strany, mělo své přednostní právo vystoupit. Stejně jako šest moravských poslanců komunistické strany by mělo mít právo vystoupit. Koneckonců je to Komunistická strana Čech a Moravy. A za těchto podmínek dokonce by komunistická strana mohla zřídit i slezský klub a stále jsme, dámy a pánové, pouze na osmnácti členech. Takže dámy a pánové, komunistická strana má deset žen a já si myslím, že pokud dvě ženy by zůstaly v jiném klubu, tak by komunistická strana mohla zřídit ještě dámský klub komunistické strany, kde ale bohužel nebudou moci být všechny ženy, ale bude jich tam jenom osm. Nicméně si myslím, že je to nástroj, jak mají právo komunistické ženy mít přednostní právo mluvit ve Sněmovně. Slezští komunističtí poslanci mají právo mluvit přednostně ve Sněmovně. Moravští poslanci mají přednostní právo mluvit ve Sněmovně a o těch českých samozřejmě ani nemluvím.

Přiznávám, že mé improvizační schopnosti nestačí na největší poslanecký klub sociální demokracie. Obávám se, že zde bude možné založit i spoustu menšin zastupujících s přednostním právem. (Návrh ze sálu: Staří zemanovci.) Staří zemanovci, výborně!

Pane doktore, prosím, prosím, navrhuji zřízení zvláštní parlamentní komise pro kreativitu a zřízení maxima poslaneckých klubů. Já podotýkám, že poslanců Věcí veřejných je jedenáct, a pokud by se našel kdokoli dvanáctý, jsme připraveni improvizovat.

Děkuji vám za pozornost. (Pobavení v sále.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová A já se zeptám, jestli ještě... Písemné přihlášky do rozpravy nejsou. Zeptám se, zda se někdo hlásí, a pokud ne, tak poprosím pana kolegu Olivu, aby mě na chvilku vystřídal, já bych chtěla vystoupit.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, ještě jednou ve třetím čtení se hlásím do rozpravy, abych trošku uvedla na pravou míru debatu, která se tady vedla stran návrhů, které já jsem předložila. Řada z vás je tady první volební období a řada z vás tady už pokračuje po nějakou dobu. Víme dobře, že jednací řád nikdy nebude dokonalý tak, aby zabránil něčemu, co si buďto opozice, nebo koalice přeje, nebo nepřeje, že vždycky tady bude něco, kdy bude možno jednací řád nějakým způsobem zneužít. Jsme také svědky toho, jak se vždycky Sněmovna zasekne, účelově rozhoduje podle toho, kolik poslanců a kterých je víc, nedbá svých rozhodnutí, která se dají označit jako zvykové právo, prostě natlačí jedna skupina druhou do toho, co jí momentálně vyhovuje.

Smyslem mých návrhů bylo nastolit lepší pořádek v tom, jak má Sněmovna jednat. Jejich smyslem nebylo fandit jedné nebo druhé straně, protože to vím velmi dobře i z vašich příspěvků, které jste zde říkali, že by bylo velmi krátkozraké takto se na jednací řád Poslanecké sněmovny dívat. Ale jestliže se podíváte na jednací řády jiných sněmoven, jiných parlamentů, což tedy existuje, odkazuji vás na studii Parlamentního institutu, kde tohle můžete zjistit, tak jsou velmi pečlivě oddělena jednotlivá čtení. V našem případě, kdy máme tři čtení, jsou velmi přesně odděleny role poslanců a úroveň debaty nebo úroveň obsahu debaty, která je příslušná k prvnímu, druhému, případně třetímu čtení.

Pro třetí čtení máme už dnes v jednacím řádu v § 95 odstavec 2, který říká - dovolte, abych to přečetla: "Ve třetím čtení se koná rozprava, ve které lze navrhnout pouze opravu legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskových, úpravy, které logicky vyplývají z přednesených pozměňovacích návrhů, popř. podat návrh na opakování druhého čtení." Všichni jsme svědky toho, jak je třetí čtení použito jako další čtení pro obecnou rozpravu, která se koná v neomezené lhůtě v prvém čtení, v neomezené lhůtě ve druhém čtení. Já ale dobře rozumím těm námitkám, které zde zazněly, že k případným návrhům, které jsou předneseny ve druhém čtení, je potřeba také si něco říct v úvodu čtení třetího. Na to je pamatováno přednostními právy. A přece je normální, aby ve třetím, na začátku třetího čtení zaznělo stanovisko poslaneckého klubu, jednotlivého každého poslaneckého klubu, který řekne, které návrhy chce podpořit, které návrhy nechce podpořit a proč tak činí.

Jestliže toto nestačí Poslanecké sněmovně, že ten jejich mluvčí, který je reprezentantem poslaneckého klubu, takto sdělí zbytku Sněmovny stanovisko tohoto klubu, tak prosím, já tady s vámi nechci vést ten spor. Já jsem velmi pečlivě poslouchala to, co jste říkali. Jestli si myslíte, že z mé strany došlo k nějakému návrhu omezování rozpravy, k nějakému sešněrování Poslanecké sněmovny, které má být zabráněno říkat si, co je potřeba, to mým úmyslem nebylo. Já vím dobře, co chceme říct, pro to máme prostor v prvém čtení. Co chceme říct, máme pro to prostor ve druhém. Ve třetím bych považovala za logické, jak jsou běžné úpravy ve většině parlamentů, že vystoupí mluvčí parlamentní frakce a sdělí svůj návrh, proč ano, nebo ne. Bude to zřetelnější i pro veřejnost, každá politická strana tím jasně a silně dá najevo, co skutečně chce, nebo nechce.

Ale vzhledem k tomu, že tady nechci tu debatu svádět na nějakou kolej, která by trvala hodinu nebo dvě, a zase znovu bychom si říkali, kdo tady chce brát právo opozici a kdo nechce brát právo opozici a kdo příště bude opozicí a kdo příště bude koalicí a komu se to vymstí a komu se to nevymstí a co z toho kdo dobrého bude mít, beru v potaz to, co zde říkal pan předseda poslaneckého klubu ČSSD, že je zde prostor na hlubší úpravy podvýboru pro jednací řád. Nemám s tím problém, abychom to ještě do konce tohoto volebního období předložili včas, tak aby Sněmovna mohla říci, co tedy bude tím základním předpisem pro její jednání pro příští volební období, ať už tady bude sedět kdokoliv. A proto, abych zamezila těm planým diskusím, přestože jsem přesvědčená, že můj návrh měl logiku a byl správným návrhem, tak abych zabránila těm planým debatám, dovolte mi, abych stáhla svůj pozměňovací návrh, který je uveden pod bodem 2 k rozpravě ve třetím čtení. Na těch ostatních návrzích trvám.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní předsedkyně. Registruji faktickou poznámku pana poslance Tejce. Prosím, pane kolego, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP