(18.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu senátorovi. My jsme tento návrh v prvém čtení přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 578/2. Prosím pana zpravodaje tohoto ctěného výboru, aby se ujal slova. Je jím pan poslanec Jan Chvojka.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane předsedající. Myslím si, že bujará diskuse už k tomuto bodu neproběhne, ta proběhla k jednacímu řádu Poslanecké sněmovny. Já vás jenom krátce seznámím s usnesením ústavněprávního výboru, který projednal tento tisk na své 53. schůzi dne 21. listopadu 2012. Po mé zpravodajské zprávě a po rozpravě ústavněprávní výbor za prvé doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh schválila, za druhé pověřil předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu, zmocnil mě, abych ve schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona ve schůzi ústavněprávního výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které mám jednu přihlášku. Už nemám žádnou, pan kolega Paroubek svoji přihlášku stahuje. Zeptám se, zda ještě někdo z kolegů chce vystoupit v obecné rozpravě. Nikoho nevidím, takže obecnou rozpravu končím. Otevírám rozpravu podrobnou. Ptám se, zda někdo se hlásí do rozpravy podrobné. Není tomu tak, tak i tuto rozpravu končím. Zeptám se, zda někdo z těch, kteří mají právo závěrečného slova, tohoto práva chce využít. Dvakrát nesouhlas. Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu senátorovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Otevřel bych ještě bod 20, kterým je

 

20.
Senátní návrh zákona o Českém národním povstání a o změně zákona
č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných
dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 718/ - druhé čtení

Vzhledem k tomu, že za Senát, respektive z jeho pověření tento předložený návrh opět uvede kolega Miroslav Nenutil, tak mu bez dalšího předávám slovo. Pane kolego, prosím. (V sále je trvale silný hluk.)

 

Senátor Miroslav Nenutil: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Dámy a pánové, o významu návrhu zákona o Českém národním povstání se už tady také dlouho mluvilo. Jsem rád, že naprostá většina z vás uznala potřebu morálně ocenit přímé účastníky národního povstání v boji proti okupantům. Snad jedinou výhradou, již někteří z vás mají, je právě ten název České národní povstání.

Nebudu tady opakovat argumenty nebo důvody, jimiž jsem se vás snažil přesvědčit posledně. Chtěl bych říct něco nového. Tím Českým národním povstáním, proč netrvat na tom Květnovém povstání českého lidu, může být i argument, který je snad pochopitelný, že odpor proti fašismu, nacismu přece nevznikl 1. května roku 1945 v Přerově, ale bylo to vlastně už odmítnutím předání vojenské posádky ve Frýdku-Místku v roce 1938. Byl to partyzánský boj v Brdech. Byl to partyzánský boj v Beskydech. Byl to i výsadek, jehož důsledkem pak byla heydricháda. Časově omezovat skutečně jen na květen by bylo vlastně svým způsobem znevažování toho předcházejícího úsilí Čechů proti nacistické zvůli.

Víc bych k tomu zatím nechtěl mluvit a věřím, že i toto je argument, který byste, paní poslankyně a páni poslanci, mohli zvážit. Zatím děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu senátorovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jehož usnesení vám byla doručena jako sněmovní tisky 718/2 a 3. Dále výbor předložil záznam z jednání, který vám byl doručen jako sněmovní tisk číslo 718/4. Prosím pana zpravodaje výboru kolegu Miroslava Petráně, aby se ujal slova.

Poprosím vás, jestli by bylo možné lehce snížit hladinu hluku v sále. Prosím, vydržme, toto bude evidentně poslední bod našeho dnešního jednání. Po dokončení tohoto bodu schůzi přeruším. Tak prosím, ještě chvilku vydržme. Nechme pana zpravodaje v klidu přednést jeho zpravodajskou zprávu. Děkuji za pochopení.

 

Poslanec Miroslav Petráň: Dobrý večer vám všem. Já tady musím konstatovat, že výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu projednal na základě přikázání 25. ledna 2013 tento návrh zákona a nepřijal k tomu žádné usnesení. Protože tam existují pozměňovací návrhy a protože jdou trošku proti sobě i stanoviska Ústavu pro studium totalitních režimů a Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd, tak si dovolím tady navrhnout přerušení jednání o tomto zákoně ve druhém čtení do příští schůze Poslanecké sněmovny, tak aby mohla být tato stanoviska dána dohromady. Protože tam jsou v podstatě dva účely tohoto zákona. Jeden je nazvat to povstání trošku jinak a trošku jinak ho zařadit do našeho systému, druhý je, aby se dostalo ocenění, hlavně morálního ocenění těm účastníkům. Takže můj návrh zní - přerušení do příští schůze Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, pane kolego. Já se vás zeptám, zda trváte na tom, abychom hlasovali teď, nebo zda chcete až po obecné rozpravě, nebo po ukončení rozpravy. (Hlasy: Teď.) Teď. Děkuji. Ještě přivolám kolegy, aby se všichni ti, kteří se chtějí účastnit hlasování, mohli dostavit.

 

Pan kolega Petráň navrhl, aby tento bod byl přerušen a odročen do příští schůze Poslanecké sněmovny. Je tomu tak, pane kolego? (Souhlas.) Je tomu tak. Je tady návrh na odhlášení, takže já vás všechny odhlásím. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami.

Pokud všichni ti, kteří mají zájem hlasovat už dorazili do sálu, tak zahájím hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 36, přihlášeno bylo 136, pro 121, proti 6. Tento návrh byl přijat. Tento bod je tedy přerušen a odročen do příští schůze Poslanecké sněmovny.

 

Vzhledem k tomu, že jsem slíbil, že tento bod bude posledním, tak hodlám své slovo dodržet. Přerušuji tedy jednání Poslanecké sněmovny do zítra do 9 hodin ráno. Přeji vám hezký večer a šťastnou cestu domů. Děkuji.

 

(Jednání skončilo v 18.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP