(17.30 hodin)
(pokračuje Heger)

Pokud jde o transpozici směrnic EU do zákona o ochraně veřejného zdraví, transponují se následující směrnice: Směrnice o prevenci poranění ostrými předměty v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních, která byla uzavřena mezi Evropským sdružením nemocničních a zdravotnických zaměstnavatelů, což je odborová organizace zastupující zaměstnavatele, a Evropskou federací veřejných služeb. Zavedením této úpravy se sleduje zvýšení prevence vzniku infekčních onemocnění v důsledku profesních poranění. Dále se transponuje směrnice o ochraně zaměstnanců před riziky spojenými s expozicí biologickým činitelům. Transponuje se směrnice o řízení jakosti vod ke koupání, kde se místo dosud používaného oznámení ohledně koupání, které zní "varování před koupáním", bude používat "varování před koupáním" nebo "zákaz koupání". Dále se upřesňuje text zákona upravující informační povinnost krajské hygienické stanice směrem k veřejnosti o jakosti vody ke koupání. Čtvrtá směrnice, která se transponuje, je směrnice o jakosti vody určené pro lidskou spotřebu, kde se doplňují možnosti použít jiné metody laboratorní kontroly kvality vody, zpřesňuje se termín "další látky nebo součástí pitné vody" a stanoví se náležitosti žádosti o časově omezeném povolení užití vody, která nesplňuje požadavky na jakost vody v některém z ukazatelů s mezní hodnotou. Doplňuje se povinnost provozovatelů vodovodů zajistit zásobování pitnou vodou, kde jsou osoby omezeny nebo vyloučeny ze zásobování vodou s dočasně povolenými mírnějšími hygienickými limity.

Na úseku výkonu státní správy se upřesňují kompetence Ministerstva zdravotnictví a krajských hygienických stanic.

Pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, s ohledem na to, že je návrh implementační novelou zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou je Česká republika zavázána provést, obracím se na vás s žádostí o propuštění návrhu zákona do dalšího čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Zpravodajkou pro první čtení je paní kolegyně Soňa Marková. Prosím, aby se ujala slova. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych po slovech pana ministra jednom krátce zopakovala, o čem vlastně vládní návrh zákona o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů je.

Jak už bylo řečeno panem ministrem, jedná se o čistě transpoziční novelu. To znamená, že se slaďují národní předpisy s předpisy Evropské unie, a to v oblasti ochrany veřejného zdraví. Tento návrh zákona také deklaruje snahu zlepšit výkon státní správy na úseku právě ochrany veřejného zdraví.

Jak už bylo řečeno, jde konkrétně o implementaci nařízení Evropského parlamentu a Rady, a to v oblasti kosmetických přípravků. Je to také nařízení o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat. Tady se doplňuje povinnost provozovatele potravinářského podniku hradit náklady dodatečného státního zdravotního dozoru. Měli by asi zbystřit ti, kteří tady zastupují oblast zemědělství. Dále o prevenci poranění ostrými a kontaminovanými předměty v nemocnicích a ostatních zdravotnických zařízeních, o ochraně zaměstnanců před riziky spojenými s expozicí biologických činitelů při práci a o řízení jakosti vod ke koupání a o jakosti vody určené pro lidskou spotřebu.

Já bych tady jenom upozornila na některé věci, to je předpokládaný hospodářský a finanční dopad těchto návrhů směrnic. Především se nově zavádí hrazení nákladů v případě dodatečného státního zdravotního dozoru provozovatelem potravinářského provozu. Dále, hlášení úrazů způsobených ostrými předměty se pravděpodobně promítne do administrativních nákladů poskytovatelů zdravotní péče nebo zdravotních služeb. A důležitý je také finanční dopad na rozpočet krajských hygienických stanic, to znamená na státní rozpočet, ve výši asi 2 mil. Kč za instalaci informačních tabulí na koupacích místech bez provozovatele. Zároveň se však ale očekává až poloviční úspora nákladů, protože se bude sledovat méně ukazatelů jakosti vody, než je tomu doposud, myslí se voda ke koupání, a bude se redukovat i četnost těchto sledování. Otázka je, a myslím si, že je třeba posoudit, jestli to nebude znamenat menší ochranu občanů právě v oblasti veřejného zdraví.

Závěrem. Souhlasím s tím, aby zákon byl propuštěn do dalšího čtení, ale chtěla bych upozornit na jednu věc, to je to, že se stávalo v minulosti, že čistě transpoziční novely byly využívány jako nosič pro různé další, ne úplně zcela související pozměňovací návrhy nebo popřípadě nějaké nápady jednotlivců tady v Poslanecké sněmovně, popřípadě i ministerstva. Takže bych byla ráda, kdyby tato novela zůstala skutečně čistě transpoziční a nebyla zneužita, tak jak tomu bylo někdy v minulosti.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní kolegyně. K tomuto návrhu otevírám obecnou rozpravu. Hlásí se někdo do obecné rozpravy? Pan kolega Kováčik. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní a pánové, já nezpochybňuji, že by mělo jít o transpoziční novelu. Ani dokonce nezpochybňuji to, že by měla zůstat tak, jak je, jak doporučuje zpravodajka. Že by se neměla stát nosičem pro různá zvěrstva. Nicméně to, o čem hovořil jak pan ministr, tak paní zpravodajka, že se novela týká i potravinářských provozů, zemědělců a že by měla přinášet nějaké dodatečné náklady, dodatečné, byť nutné a potřebné kontroly, tak bych rád, aby návrh projednal nejen výbor pro zdravotnictví, ale prosím vás, abyste podpořili i můj požadavek na to, aby projednal tuto novelu i zemědělský výbor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Hlásí se někdo další do obecné rozpravy? Žádné oficiální přihlášky neregistruji. Hlásí se někdo z místa? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Zeptám se pana ministra a paní zpravodajky, jestli si přejí závěrečná slova. Nikoli. Proto se můžeme nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví. Mohu tedy akceptovat návrh pana kolegy Kováčika k projednání v zemědělském výboru?

 

Poslanec Pavel Kováčik: Aby bylo úplně jasno, navrhuji tedy, aby byl návrh zákona přikázán i zemědělskému výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP