(16.20 hodin)

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, chtěl bych jen fakticky upozornit na to, že se zamítlo předřazení bodu bojujícího proti podvodným firmám. Zamítlo se předřazení bodu, který by mohl snížit DPH. Zamítly se prostě body, jak pomoct lidem. Místo toho se zařadil bod, jak LIDEM zřídit poslanecký klub. Fakticky se ptám, jestli ti lidem, kteří z nich by měli mít to velké L podle českého pravopisu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Babák, tady mám faktickou přihlášku pana poslance Michala Babáka, tak ho poprosím nyní.

 

Poslanec Michal Babák: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, myslím si, že jsme tady dlouho neviděli takovouto politickou prostituci v živém přenosu. Kdy opravdu, a myslím, že už jsme to udělali několikrát, ale je potřeba za Věci veřejné se omluvit. Je potřeba se omluvit za těch osm přeběhlíků, co sešli z cesty. Za Lenku Andrýsovou, za Viktora Paggia, za další, vůbec se mi je nechce jmenovat. Ale v zásadě, všimněte si toho, že tady se mají řešit daleko důležitější věci, a řešíme tady, jak politicky prostituovat stranu LIDEM. Děkuji. (Potlesk poslanců VV.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď budeme pokračovat řádně přihlášenými v rozpravě a to je pan poslanec Votava. Do podrobné. Prosím, pan poslanec Tejc se hlásí o slovo. V této chvíli ještě probíhá obecná.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, jsem přesvědčen, že to, co se tady dnes odehrává a zřejmě bude odehrávat i ve třetím čtení, nemá obdoby. Tady Senát - možná bych mohl vyčítat kolegům ze Senátu, že navrhují změnu jednacího řádu, tedy pravidel pro jednání Sněmovny, když koneckonců většina těch, kteří to navrhují, nikdy poslanci nebyla a nezná přesné nuance toho, jak provádí Sněmovna například jednání ve výborech a podobně. Ale vnímám to, že se snažili změnit proces přijímání zákonů k lepšímu, zkvalitnit proceduru, možná ji trošku prodloužit v zájmu kvality. A i když jsem přesvědčen, že o jednacích řádech Sněmovny by měla rozhodovat Sněmovna, stejně tak bych tady plédoval pro to, pokud by Sněmovna chtěla měnit jednací řád Senátu, abychom tak nečinili. Že ten návrh v zásadě, i když se mi v mnoha ohledech nelíbí a připadá mi v mnoha ohledech neaplikovatelný, tak je snahou změnit legislativní proceduru k lepšímu.

To, co je na tom opravdu pikantní a paradoxní, na tomto projednávání, je, že tento návrh na zkvalitnění legislativního procesu, který tady předkládá Senát, se má stát v zásadě hlavně nosičem, jehož hlavním cílem bude umožnit vznik klubu pro přeběhlíky, to znamená umožnit snížení hranice počtu poslanců, kterých je potřeba pro zřízení nového poslaneckého klubu, a zároveň je to použito jako nosič pro omezení práv opozice, tedy práva veta například, které může opozice uplatnit při projednávání návrhu ve třetím čtení. Takže místo toho, aby to byla snaha zkvalitnit legislativní proces, je to snaha pomoci přeběhlíkům, tedy ty zvýhodnit, a naopak upozadit opozici jako takovou. To myslím, že je jednoduché shrnutí toho, co tady dnes probíhá a zřejmě tedy bude probíhat i ve třetím čtení, a my jako sociální demokraté rozhodně s tímto souhlasit nemůžeme.

Pokud se v této Poslanecké sněmovně v minulém volebním období debatovalo o počtu členů jednotlivých poslaneckých klubů, tak debata podle mého názoru byla racionální v tom, že počet poslanců, který byl vyžadován v té době, tedy deset, nevyhovoval například Straně zelených. Straně, která prošla volbami, straně, která přestože získala a překročila pětiprocentní hranici, nezískala deset, ale pouze šest poslanců. Proto tady vznikla politická dohoda a i sociální demokracie tehdy podpořila snížení hranice pro poslanecké kluby, které vzniknou po volbách, a pro kluby, které projdou volbami, přestože deset poslanců nemají. To si myslím, že je řešení, které je v zásadě obhajitelné.

To, co pro nás je nepřijatelné, aby se snižovaly podmínky, tedy potřeba deseti poslanců pro zřízení klubu, který vzniká pouze z přeběhlíků. Protože nikdo jiný než přeběhlíci tuto podmínku splnit nemusí. Protože pokud poslanci jsou zvoleni za svou politickou stranu, tak si vždy vytvoří klub, i kdyby byli pouze tři. V případě přeběhlíků je limit deset. Já myslím, že je malý, skoro bych navrhoval, že by tady takoví přeběhlíci ani neměli vytvořit klub, pokud neprošli volbami. Koneckonců lidé to nechápou, když se s nimi bavíme. Stále dokola opakují jednu otázku: Jak je možné, že paní Karolína Peake je místopředsedkyní vlády za stranu, kterou nikdo nevolil? Ale to už je věcí vysvětlování, trpělivého vysvětlování voličům, že ty přeběhlíky tady máme. Ale myslím si, že je naprosto neoprávněné, abychom ještě snižovali podmínky pro vytvoření jejich klubu, aby tady byl předseda klubu strany, kterou nikdo nevolil, který tady bude mít právo přednostního vystoupení a bude se tvářit, jako že on je stejně rovnocenný jako předsedové těch klubů, a bude se tvářit, že je mezi těmi, kteří byli zvoleni voliči. Tak to není a není důvod to jakkoli ulehčovat.

Takže na jedné straně omezení práv opozice, na druhé straně posílení práv přeběhlíků. A to je důvod, proč takový zákon nemůžeme podpořit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď nevím - pana poslance Chvojku jsem viděl jako prvního a hned po něm jsem viděl paní ministryni Peake. Takže první, kdo se hlásil s přednostním právem, byl pan zpravodaj poslanec Chvojka. Prosím.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuju. Jsem rád, že paní vicepremiérka bude mluvit po mně, protože jsem chtěl upozornit na jednu věc. Paní Peake má od začátku působení v této Sněmovně plná ústa slov o šetření, o tom, jak by se měla racionalizovat a zeštíhlovat státní správa. I když samozřejmě Poslanecká sněmovna není státní správa, tak samozřejmě ustavením poslaneckého klubu a zvolením předsedy tohoto poslaneckého klubu dojde nějakým způsobem ke zvýšení nákladů na chod Poslanecké sněmovny. Tak bych se rád zeptal paní vicepremiérky, zda má spočítáno, kolik nás tato legrace bude stát.

A druhá věc je, chtěl bych se zeptat těch, kteří pozměňovací návrh navrhli, proč zrovna číslovka šest. Proč ne sedm nebo pět nebo čtyři. Rád bych slyšel, co je magického na slově šest. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní ministryně Peake je další přihlášená do obecné rozpravy. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake: Děkuji, pane místopředsedo. Tak na pana zpravodaje Chvojku možná krátce: Nemusí se bát. Na drink v Bluelightu mu určitě zbude, i když bude založen náš poslanecký klub.

Na invektivy Věcí veřejných snad vůbec reagovat nebudu, jsou nesmírně trapné.

A panu předsedovi Tejcovi musím pouze připomenout, že jsme nedávno měnili jednací řád proto, aby měl přednostní právo předseda strany, tedy pan Bohuslav Sobotka, a pan Tejc se mohl stát předsedou poslaneckého klubu, aby ho měl také on.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stále ještě se nacházíme v obecné rozpravě. Pokud se nikdo nehlásí, tak se do ní přihlásím sám, jestli mě někdo vystřídá.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím, slovo má místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, také vám přeji dobré odpoledne.

Souhlasím s tím, co tady bylo řečeno na adresu účelovosti toho zásahu, který by znamenal snížení kvóty na klub. Ale stejně tak bych chtěl vyslovit nesouhlas i s tím druhým principem, ke kterému tady dochází v posunu jednacího řádu, a to je to, že se vlastně omezuje právo opozice vetovat možnost jednat ve třetím čtení mimo stanovený čas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP