(14.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Takže z dnešního grémia za prvé navrhujeme vyhovět žádosti ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který požádal o vyřazení bodů 6 a 127 návrhu pořadu. Je to sněmovní tisk 761 ve druhém a ve třetím čtení a důvodem je to, že příslušný výbor přerušil projednávání tohoto tisku. To je první návrh grémia.

Druhý návrh grémia je vyřadit z jednání této schůze body 84, 85, 86, 87, 89 a 90. Jsou to sněmovní tisky 859, 860, 861, 862, 866 a 867. To byl druhý návrh grémia.

Dále bych vás chtěla informovat o tom, že Senát vrátil Poslanecké sněmovně tyto návrhy zákonů: návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, návrh zákona, kterým se mění zákon č. 322/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, návrh zákona o změně právní formy občanského sdružení na obecně prospěšnou společnost. U těchto tří návrhů zákonů uplyne zákonná lhůta dnem 12. února, tedy příští úterý.

Dále nám vrátil Senát návrh zákona, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytu, návrh zákona o zdravotních službách, návrh zákona o integrované prevenci a návrh zákona o léčivech. U těchto čtyř návrhů skončí zákonná lhůta dne 15. února, tedy tímto dnem budou moci být projednávány a já navrhuji zařadit tyto návrhy zákonů do programu 51. schůze Poslanecké sněmovny.

To je vše z mé strany. O těchto návrzích budeme hlasovat poté, až vy přednesete všechny své návrhy.

Ještě oznámím, že pan poslanec Radim Fiala má náhradní kartu číslo 21. Byla mi doručena omluva pana ministra spravedlnosti Petra Blažka, který se omlouvá dnes z důvodu neodkladných pracovních záležitostí.

A nyní tedy prosím, abyste se vy vyjádřili k návrhu pořadu schůze. Oznamuji, že zde mám již osmnáct přihlášek k pořadu schůze. Jako první se hlásí pan poslanec Jiří Paroubek. Prosím. (V sále je velký hluk.)

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, chci navrhnout zařazení mimořádného bodu "Vymezení odpovědnosti za vysoké ceny elektrické energie obecně a ze solárních panelů zvlášť". Dnes se prakticky ve všech českých médiích objevily informace o tom, že pracovníci Energetického regulačního úřadu svými rozhodnutími připravili stát o desítky miliard korun. Výsledky údajného auditu, které zatím veřejnost nezná, na Energetickém regulačním úřadě jsou prý zcela alarmující.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane poslanče. Dámy a pánové, schůze začala, zabýváme se stanovením jejího pořadu. Žádám všechny, aby zasedli do svých lavic a ostatní věci vyřizovali mimo jednací sál. Slovo má pan poslanec Jiří Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Již před třemi měsíci jsem na tuto problematiku upozornil ve svých článcích, nicméně dnes se dozvídáme, že prý kvůli pochybení několika úředníků došlo ke zbytečným nárůstům cen elektrické energie, alespoň tak to vidí ředitelka úřadu Alena Vitásková. Jenže do celé kauzy okolo obnovitelných zdrojů energie to vnáší podle mého názoru pouze další zmatek. Poněkud se zapomíná na to, že za dnešní vysokou cenu elektřiny je odpovědný v první řadě někdejší ministr průmyslu Říman, který prosadil, aby se cena elektřiny určovala na burze. Pokud by stát využil svých zákonných možností, mohla by být cena elektřiny včetně doplatků za obnovitelné zdroje energie mnohem nižší. Proč? Zákon předložený na konci roku 2005 vládou pod mým vedením nebyl ani s nakonec schválenou změnou, která připouštěla možnost snížení o 5 % ceny v každém roce, špatný. Nástroj pro zlatokopy z něj udělalo až razantní zvýšení výkupní ceny elektřiny ze solárních panelů regulačním orgánem státu, čili ERÚ, k němuž došlo nečekaně jedenáct měsíců od zahájení platnosti zmíněného zákona, konkrétně 21. listopadu 2006, tedy třetí měsíc existence Topolánkovy vlády - jen tak mimochodem, tehdy již vlády v demisi. Výkupní ceny pro výrobu elektřiny využitím solárního záření pro zdroj uvedený do provozu se touto zpětnou úpravou výkupních cen zvýšily o cca 7 000 korun za megawatthodinu, z původních 6 410 korun za megawatthodinu na 13 460 korun za megawatthodinu.

Že by to ERÚ dělal z vlastní iniciativy, tomu nevěřím. I když ředitelka Energetického regulačního úřadu je dnes v nezáviděníhodné pozici, řeší problémy svých předchůdců, nelze odpovědnost rozmělňovat. Je třeba jasně pojmenovat viníky a hnát je k odpovědnosti. Této problematice jsem se podrobně věnoval ve svém článku "Kdo je odpovědný za promarněných 500 miliard" z počátku listopadu loňského roku, který vyšel v deníku Mladá fronta Dnes a v nezkrácené verzi je na mém blogu na serveru iDnes a také na serveru Vaše věc. Kdo se s touto problematikou chce detailně seznámit, má možnost.

Dámy a pánové, navrhuji zařazení tohoto mimořádného bodu na schůzi této Poslanecké sněmovny na pátek ráno v 9 hodin.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pátek první bod. Pan poslanec Jan Husák. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP