Začátek schůze Poslanecké sněmovny
5. února 2013 ve 14.03 hodin
Přítomno: 192 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 51. schůzi Poslanecké sněmovny. Vítám vás všechny.

Sděluji vám, že organizační výbor Poslanecké sněmovny stanovil návrh pořadu 51. schůze dne 24. ledna letošního roku a pozvánka vám byla rozeslána v pátek 25. ledna.

Požádám vás všechny, abyste se přihlásili svými kartami, a žádám vás také, abyste mi oznámili, kdo budete mít kartu náhradní. Sděluji, že pan poslanec Ladislav Skopal má náhradní kartu číslo 15, pan poslanec Miroslav Váňa má náhradní kartu číslo 1. To jsou náhradní karty.

 


Slib poslance

Nyní prosím, ještě předtím, dámy a pánové, než přistoupíme k programu 51. schůze, ráda bych vás informovala o tom, že dne 31. ledna letošního roku se notářským zápisem vzdal poslaneckého mandátu pan poslanec Václav Šlajs. Proto je nutno učinit některé ústavní kroky a jedním z těchto kroků je slib nového poslance.

Nyní požádám předsedu mandátového a imunitního výboru pana poslance Bohuslava Sobotku, aby nás seznámil s kroky, které mandátový a imunitní výbor učinil. Poté požádám, aby přečetl Ústavou předepsaný slib, a nový pan poslanec složí tento slib do mých rukou. Nyní tedy prosím pana předsedu mandátového a imunitního výboru pana poslance Bohuslava Sobotku.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, paní poslankyně a páni poslanci, 31. ledna letošního roku byl předsedkyni Poslanecké sněmovny doručen notářský zápis, kterým se vzdal mandátu poslanec Václav Šlajs. To znamená, že dne 31. ledna letošního roku zanikl panu poslanci poslanecký mandát a týž den vznikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky panu Igoru Jakubčíkovi.

Mandátový a imunitní výbor na své 42. schůzi dnešního dne přijal usnesení číslo 151, ve kterém konstatoval, že podle ustanovení § 3 a § 6 písm. c) jednacího řádu Poslanecké sněmovny zanikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky panu Václavu Šlajsovi, a současně konstatoval, že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradník pan Igor Jakubčík, jemuž 31. ledna vznikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

V souladu s ustanovením § 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny složí poslanec Igor Jakubčík poslanecký slib. Prosím pana poslance, aby předstoupil před Poslaneckou sněmovnu, a zároveň prosím paní předsedkyni, aby přijala slib nového poslance.

Prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste povstali. (Poslanci ve svých lavicích povstávají.)

Dovolte mi tedy přednést slib: Slibuji věrnost České republice, slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

(Poslanec Igor Jakubčík stvrzuje svůj slib podáním ruky předsedkyni Poslanecké sněmovny a slovem "slibuji". Všichni usedají do svých lavic. Potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, ještě jednou jménem nás všech vítám nového pana poslance Igora Jakubčíka a přeji mu, aby se mu dařilo v práci, která dneškem pro něj začíná.

Budeme pokračovat v úvodních krocích schůze.

Oznámím, že pan poslanec Babák má náhradní kartu číslo 18, pan poslanec Krupka náhradní kartu číslo 11.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů schůze. Navrhuji, abychom za ověřovatele této schůze určili pana poslance Marka Bendu a pana poslance Jiřího Dolejše. Ptám se, zda má někdo jiný návrh na určení ověřovatelů. Není tomu tak.

Zahajuji hlasování číslo 1. Táži se, kdo je pro, aby ověřovateli 51. schůze Sněmovny byli pan poslanec Marek Benda a pan poslanec Jiří Dolejš. Kdo je proti?

Hlasování číslo 1. Přítomno 165, pro 135, proti nikdo. Konstatuji tedy, že jsme ověřovateli 51. schůze Poslanecké sněmovny určili pana poslance Marka Bendu a pana poslance Jiřího Dolejše.

 

Nyní k omluvám z dnešního jednání. Do začátku schůze se omlouvají z poslanců pan poslanec Zdeněk Bezecný, paní poslankyně Gabriela Hubáčková - zdravotní důvody, paní poslankyně Lenka Kohoutová - pracovní důvody, pan poslanec Josef Novotný mladší do 15 hodin 30 minut - pracovní důvody, pan poslanec Roman Pekárek - osobní důvody, Radim Vysloužil - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvá do 19 hodin pro pracovní důvody předseda vlády Petr Nečas a pro pracovní důvody se z dnešního jednání omlouvá pan ministr Martin Kuba.

Paní poslankyně Horníková má náhradní kartu číslo 20, paní poslankyně Orgoníková náhradní kartu číslo 19.

To byly omluvy.

Nyní vás budu informovat o návrzích, na kterých se shodlo dnešní grémium, a to ještě předtím, než dostanete slovo vy, abyste se vyjádřili k pořadu 51. schůze. Zopakuji, že ten návrh byl uveden na pozvánce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP