(9.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď se hlásí o slovo pan poslanec Sobotka, který také má přednostní právo vystoupit. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, jestliže je zde ze strany vlády rozporována tabulka, kterou jsme obdrželi od doktora Tomáše Lichovníka, prezidenta Soudcovské unie, a která byla široce citována i v médiích, tak si myslím, že to je přece další argument pro to, abychom zařadili bod, který zde byl navržen, a aby vláda měla možnost obhájit svoji politiku. Já se divím, že vláda sama nechce této situace využít. A v situaci, kdy byla skandalizována v tisku, kdy byla skandalizována tady v Poslanecké sněmovně a kdy podle paní ministryně kultury dokonce předseda Soudcovské unie podle paní ministryně nám poskytuje zcela nepravdivé zavádějící informace, pak to je jasně argument pro to, abychom tady zařadili bod a vedli debatu o tom, jak vypadá odměňování náměstků ve státní správě.

Já chci paní ministryni říci, že my jako opozice samozřejmě nestojíme o to, skandalizovat vládu za každou cenu. Je přece jasné, že i na pozicích náměstků jsou náměstci, kteří odvádějí obrovský kus práce, jak říkal pan premiér. Dřou jako koně.

Já chci uvést světlý příklad pana náměstka Šišky na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Ten dřel jako kůň od rána do večera! (Potlesk části poslanců.) Povedlo se mu dosáhnout neuvěřitelných věcí, kterých žádný jeho předchůdce nikdy nedosáhl na ministerstvu. (Mluví silným hlasem.) Chci uvést příklad, tu dvanáctiletou vynikající smlouvu na sKarty. Už jenom to, že se panu náměstkovi podařilo dojednat tento kontrakt na úžasných dvanáct let, už jenom to, že se mu podařilo, zřejmě jeho pílí, utajit obsah té smlouvy před vládou, a dokonce i před panem premiérem - vždyť to přece vyžadovalo obrovské úsilí! A bylo nepochybně na místě, že pan ministr Drábek, dnes již tedy bývalý ministr práce a sociálních věcí, mu dal odměnu na konci roku v rozsahu 700 nebo 800 tisíc korun! A já se nedivím ani panu ministrovi, protože jeho náměstek dřel jako kůň, a i poté, kdy byl odveden policií z ministerstva, tak se nedivím panu ministrovi, že mu znovu přiznal odměnu. Pan náměstek Šiška byl nepochybně vzorem naší státní správy a nepochybně příkladem, který by další náměstci měli nepochybně také následovat, zejména v oblasti výběrových řízení, které organizoval pro Ministerstvo práce a sociálních věcí velmi originálním způsobem, a pravděpodobně za tuto originalitu získal tyto neuvěřitelné odměny v řádu několika set tisíc korun i v době, kdy už byl prokazatelně vyšetřován Policií České republiky.

Já myslím, že ta originalita ještě bude předmětem diskuse. Nepochybně jak z pohledu policie, tak z pohledu kontrolních orgánů, nepochybně i nová ministryně k tomu bude schopná říci své, ale já bych skutečně uvítal, a teď bych o to chtěl požádat velmi seriózně a vážně za českou sociální demokracii.

Vážená vládo, výsledkem vaší činnosti je obrovské znechucení občanů z politiky. Vážená vládo, výsledkem vaší činnosti je historicky nejmenší důvěra v demokratické instituce v této zemi. Vážená vládo, tímto, co děláte, tím, jak jste vyvolali obrovský chaos v odměňování ve státní správě, tím, jak vypadají odměny pro několik vyvolených oblíbenců této koalice ve státní správě, tak to znechucení lidí jenom zvětšujete. Zamyslete se sami nad sebou. Souhlaste s tím a vyjádřete svoji podporu k zařazení tohoto bodu, protože tohle může demokracii jenom pomoci, pokud se tato témata budou otevřeně debatovat na půdě Poslanecké sněmovny. To není nic proti této vládě. Nám už tato vláda v zásadě v tuto chvíli může být jedno. Tato vláda je historicky mrtvá. Nemá důvěru veřejnosti a už ji mít nebude, ale jde o to, aby lidé dříve nebo později nevyhnali všechny, protože dneska už demokracii nedůvěřují právě proto, jakým způsobem se vy v těch vládních funkcích bohužel v těch posledních letech chováte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stále probíhá hlasování. Ještě pan ministr Kalousek se hlásil o slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Právě proto, že probíhá hlasování a mohou promluvit jenom někteří z nás, zdaleka ne všichni, tak v okamžiku, kdy mohou promluvit jenom někteří z nás a někdo tady útočí na přítomného, který tady sice je, ale vystoupit nemůže, to je prostě jenom součást etiky a politické kultury současné opozice. Když mluvíte o tom znechucení, pane předsedo, je možné nad tím jenom pokrčit rameny.

Vzhledem k vašemu vystoupení bych ale chtěl poprosit pana ministra zdravotnictví - bylo by to možné? - jestli by sem mohla hygienická služba namontovat hlukoměry, neboť jsem přesvědčen, že hlukové limity platí na území celé republiky, i v Poslanecké sněmovně.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, to je přece velmi jednoduché. Aby mohli skutečně vystoupit všichni a zaznít diskuse i od těch, kterým současný stav projednávání, tedy současný bod, neumožňuje vystoupit, stačí hlasovat pro zařazení tohoto bodu a třeba i na dobu, kdy tady bude pan premiér, anebo na dobu, kdy tady bude alespoň někdo, kdo z vlády o tom může mluvit, a pan ministr financí si myslím, že je tím oprávněným, který by tu informaci mohl poskytnout. A potom může vystoupit každý v té diskusi, která samozřejmě bude možná někdy ostrá, možná někdy až za hranou, mně to taky vadí, že diskuse občas probíhá za hranou slušnosti, ale holt taková je demokracie. Takže prosím hlasujte pro zařazení bodu a mohou vystoupit všichni. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Takže budeme hlasovat. Protože pořád to, co je před námi, je nyní hlasování, které bylo ještě zpochybněno námitkou.

 

Čeká nás hlasování o návrhu pana poslance Ladislava Šincla. Já všem připomenu, že se jedná o bod o nehorázně vysokých platech úzké skupiny vyvolených úředníků. Tento bod by měl přednést někdo, kdo by zastoupil premiéra. Jestli to správně chápu, tak by to mohl být právě ministr financí Miroslav Kalousek, který by k tomu mohl podat vysvětlení. Bod se jmenuje tak, jak jsem přečetl. Návrh byl, aby byl zařazen dneska po pevně zařazených bodech. Takže je to jasné. Budeme opakovat hlasování. Všichni víme, o čem hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, zařadit tento bod dnes po pevně zařazených bodech, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 172, přihlášeno je 125, pro hlasovalo 65, proti 43. Návrh bodu byl přijat.

 

Můžeme pokračovat v hlasování. Další bod, o nějž bylo žádáno, byl pan poslanec Skalický. Jemu se jednalo o to, aby bod 119, je to tisk 825, to jsou ty transplantace, aby byl zařazen na 19. 12. jako první bod jednání ještě před rozpočtem. Takhle to tady bylo navrženo na devatenáctého. Budeme to hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit bod 119, transplantace, na 19. 12. ještě před státní rozpočet, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 173, přihlášeno je 124, pro hlasovalo 119, proti nikdo. Bylo přijato zařazení bodu 119 na 19. 12. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP