(15.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní kolegyně. Poprosím zpravodajku pro prvé čtení paní poslankyni Putnovou, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Anna Putnová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ve své zpravodajské zprávě se omezím na to, abych vyjádřila pozici vlády a také připomínky, které k této novele měla. Zástupkyně předkladatelů přednesla důvody, které vedly předkladatele k novelizaci tohoto zákona, a řada podstatných věcí už zazněla. Omezím se tedy na připomínky k vládě a ke komentáři.

Vláda uvedla, že se s řadou navržených změn autorského zákona v obecné rovině ztotožňuje a je si vědoma také problémů stávající právní úpravy, především kolektivní správy autorských práv. Uplatnila tři konkrétní připomínky k textu. Především poukazuje, že je třeba specifikovat náležitosti žádosti uživatele, aby si vynutil uzavření pouze jedné smlouvy za všechny autory a jiné nositele práv, tedy za všechny kolektivní správce. Předloha by takto podle vlády měla více specifikovat povinné náležitosti žádosti uživatele. Uživatel totiž následně po uplatnění takové žádosti není povinen platit autorské odměny, dokud se kolektivní správci nedohodnou a nepověří pouze jednoho z nich. Toto právo autorů bude rovněž soudně vynutitelné, tedy zvyšuje se jejich právní postavení. Proto se bližší zákonné rozvedení náležitosti žádosti o to, aby uživatel uzavřel smlouvu pouze s jedním kolektivním správcem, jeví jako důvodná připomínka vlády.

Stejně tak i otázka zvýšení pravomoci Ministerstva kultury k dohledu nad činností kolektivních správců. Ke stanovisku vlády chci poukázat, že je vhodné zvážit, zda nedochází ve výkonu kolektivní správy autorských práv k duplicitám. Mám na mysli především rozsah pověření kolektivních správců, kteří byli Ministerstvem kultury pověřeni k výkonu kolektivní správy. Zákonem by měly být nežádoucí duplicity řešeny.

Závěrem si dovoluji doporučit, aby předloha byla propuštěna do druhého čtení a byla projednána na výboru pro vědu, vzdělání, mládež, kulturu a tělovýchovu.

S ohledem na to, že je to novela, která byla již před více než půl rokem předložena do legislativního procesu a není nikterak obsáhlá, si dovoluji také navrhnout, aby lhůta pro projednání byla zkrácena o 20 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní kolegyně. K tomuto bodu otevírám obecnou rozpravu, do které neregistruji žádnou přihlášku. Hlásí se někdo z místa do obecné rozpravy? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Můžeme se zabývat návrhem k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Má někdo z vás jiný návrh? Žádný jiný návrh neregistruji, můžeme přistoupit k hlasování.

Kdo souhlasí s tímto návrhem k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 166. Přihlášeno 159, pro 102, proti 2. Konstatuji, že návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu byl přijat.

 

Teď jsem úplně nepochopil, paní zpravodajko. Ten návrh na zkrácení... mezi prvním a druhým čtením. Zkrácení o 20 dnů. (Domluva mimo mikrofon.) Takže o tomto návrhu můžeme hlasovat.

 

Kdo souhlasí s návrhem na zkrácení lhůty mezi prvním a druhým čtením o 20 dnů? Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 167. Přihlášeno 160, pro 61, proti 27. Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

 

Prosím, paní kolegyně Lenka Kohoutová. Kontrola hlasování. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Pane místopředsedo, ráda bych zpochybnila hlasování, protože jsem hlasovala ano, a mám na sjetině ne.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Takže vznášíte námitku. Ano, o této námitce nechám hlasovat. Kdo souhlasí s přijetím této námitky? Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 168. Přihlášeno 162, pro 109, proti 13. Námitku jsme přijali. Proto budeme hlasování opakovat.

 

Je tady ještě žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami... Počet přihlášených už se pomalu ustaluje.

 

Takže můžeme přistoupit k novému hlasování o návrhu na zkrácení lhůty mezi prvním a druhým čtením o 20 dní.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 169. Přihlášeno 142, pro 80, proti 36. Návrh byl přijat. Tím končíme prvé čtení projednání tohoto návrhu.

 

Můžeme přistoupit k projednání bodu s pořadovým číslem

 

23.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření
a státní podpoře stavebního spoření a o doplnění zákona České národní rady
č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění zákona České národní rady
č. 35/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 676/ - prvé čtení

Prosím pana ministra financí Miroslava Kalouska, aby předložený návrh uvedl. Prosím, pane ministře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP