(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil ministr financí pan Kalousek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Byl jsem osloven panem poslancem Tejcem, tak bych jenom rád zareagoval.

Vláda v žádném případě nepředložila návrh, který by odstraňoval zdanění paušálních náhrad. To, o čem nyní hlasujeme a o čem jsme hlasovali, je komplexní pozměňující poslanecký návrh. Já k němu vzhlížím s naprostým respektem. Ale prosím pěkně, není to vládní návrh. A o jeho osudu rozhodne každý z nás, kdo o něm bude hlasovat. Ne vláda, ne opozice, ne koalice, prostě každý z nás podle svého vědomí a svědomí. (Hluk v sále, výkřiky.) A já jsem několikrát zdůvodňoval, proč nemohu zvednout ruku pro zákon, který odstraňuje to, co jsem tady před dvěma lety prosadil, což je zdanění paušálních náhrad.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Jeroným Tejc se hlásí o slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Rád bych připomenul jenom dvě věci. Vláda tento návrh zákona předložila velmi pozdě, navíc jej předložila v pěti variantách. Všech těchto pět variant je pro poslance a senátory výhodnější než varianta komplexního pozměňovacího návrhu. To znamená, že ti, co hlasovali pro pozměňovací návrh, hlasovali pro to, aby se nezvyšovaly platy poslanců a senátorů, na rozdíl od jakékoliv z těch pěti variant. Pokud by tady byla varianta vládní, tak by to znamenalo jediné - zvýšení koeficientu pro poslance a senátory. Nic víc, nic méně. To je ten důvod, proč myslím, že vláda v této věci selhala a nese odpovědnost za ten stav, který nastane od 1. ledna 2013. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, a paní poslankyně Klasnová se ještě hlásí o slovo.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, to, co tady teď probíhá, je skutečně alibismus. Já jsem tady také říkala, že vláda měla tento návrh předložit trošičku jiným způsobem. Dovolila bych si tady ovšem oponovat, že to bylo předloženo na poslední chvíli. On tady tento zákon nějakých hezkých pár měsíců ležel, předpokládám, že kvůli volbám. Ale to už je druhá věc.

A to, co chci říct. Sněmovna přece nemusela být postavena před takovéhle dilema, to znamená před dilema, zda budou soudci a státní zástupci od 1. ledna 2013 bez platu. Stačilo, pokud tedy tady už vznikl tento pozměňovací návrh z rozpočtového výboru, vyhovět návrhu mému a návrhu, který tady avizovala také paní poslankyně Langšádlová. Stačilo vyhovět tomu, aby se hlasovalo o části třetí, tedy pod číslíčkem 3, odděleně. Jinými slovy, mohli jsme hlasovat o tom odděleně. Ale to tato Poslanecká sněmovna - a nechť se prosím každý podívá, jak kdo hlasoval - zamítla. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, a teď ještě paní ministryně Müllerová.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Ludmila Müllerová: Vážené kolegyně a kolegové, já bych také ráda zareagovala na výtky některých poslanců. Vzhledem k tomu, že jsem uváděla stanovisko neutrální, chci připomenout, že jsme skutečně nehlasovali o vládním návrhu, ale o komplexním pozměňovacím návrhu. A jednoznačně musím konstatovat, že z Ministerstva práce a sociálních věcí, už jsem to tady avizovala, šel do vlády jeden srozumitelný, jasný návrh, který doputoval k poslancům 31. července 2012. Prosím tedy, nesvádějme na sebe vzájemně odpovědnost. (Velký hluk v jednací síni.)

Pardon, ještě poslední dodatek. Ano, vláda poté přijala rozhodnutí, že bude možnost, aby se poslanci rozhodli. Tak proto byl tento návrh modifikován do pěti variant. (Ohlas v sále.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkujeme za tuto možnost, a budeme tedy zřejmě opakovat hlasování.

 

Vážené kolegyně a kolegové, snad nemusím znovu číst návrh usnesení, protože si ho pamatujete a víte, o čem budeme hlasovat. Budeme opakovat hlasování, ve kterém vyjádříme souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon o platu. Text usnesení znáte, hlasujeme tedy ještě jednou.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh usnesení, který byl minule přednesen, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 157, přihlášeno je 146. Pro hlasovalo 69, proti hlasovalo 42. Ani v tomto hlasování jsme s návrhem zákona nevyslovili souhlas.

 

Dovolte mi, abych ukončil projednávání tohoto bodu, neb nemůžeme hlasovat tak dlouho, až to přijmeme, jak jistě chápete. (Smích v sále.)

 

Přikročíme tedy k bodu 23, což je.... (Upozornění ze sálu.) Aha, už je jedna hodina, tak máte právo na oběd.

Takže za pět minut začne schůze organizačního výboru a jednání bude pokračovat ve 14.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.58 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP