(Jednání pokračovalo ve 12.45 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, prosím vás, abyste se posadili do lavic, abychom mohli pokračovat.

Mezitím jsme si vyjasnili otázku komplexního pozměňovacího návrhu rozpočtového výboru, takže už víme, jak přesně postupovat, a máme v tom i shodu.

Ještě zagonguji, protože vidím, že tu nejsou všichni. Račte tedy vstoupit. Přečtu mezitím ještě omluvu paní poslankyně doktorky Jitky Chalánkové, která se omlouvá z jednání schůze od 12 hodin dnešního dne až do 14. 12. ze zdravotních důvodů. To je omluva doktorky Chalánkové.

Poprosím ještě jednou zpravodaje, kdyby zašel k mikrofonu. Budeme pokračovat v hlasování tam, kde jsme ho opustili.

Řeknu ještě, že nás čeká hlasování o komplexním pozměňovacím návrhu rozpočtového výboru, který musíme odhlasovat. Jsou všichni na svých místech? Můžeme hlasovat? (Volání z lavic po odhlášení.) Snad ano. Ještě odhlásit, takže vás odhlašuji. Prosím, abyste se všichni znovu přihlásili.

 

Budeme tedy nyní hlasovat o komplexním pozměňovacím návrhu rozpočtového výboru, tím ho teprve dostaneme do hry.

Zeptám se na stanovisko zpravodaje. (Doporučující.) Stanovisko ministryně? (Neutrální.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijmout tento komplexní pozměňovací návrh, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 154. Přihlášeno je 155, pro hlasovalo 83, proti 34. Komplexní pozměňovací návrh byl přijat.

 

V této chvíli už mi zbývá jenom hlasovat o zákonu jako o celku. Je to tak, pane zpravodaji? (Ano.) Je to tak.

Takže stanovisko zpravodaje naposledy? (Doporučující.) Paní ministryně? (Neutrální.)

 

Teď se omlouvám. Zjišťuji, že ještě musím přečíst návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudů a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 763, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 155. Přihlášeno je 153, pro hlasovalo 66, proti 44. Takže výsledek je, že jsme s návrhem zákona souhlas nevyslovili.

 

Nevím, jestli ještě proběhne nějaká kontrola. Ale vidím, že ano.

Pan poslanec Benda se hlásí o slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Omlouvám se vážené Sněmovně. Hlasoval jsem pro, na sjetině mám ne. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme námitku pana poslance Bendy, o které nechám hlasovat v této chvíli.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vyhovět námitce pana poslance Bendy, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 156. Přihlášeno je 166, pro hlasovalo 147, proti 8. Námitce bylo vyhověno.

 

Budeme tedy opakovat hlasování, ale nejdřív tady mám návrh na odhlášení, takže vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se všichni přihlásili.

Dávám slovo panu poslanci Tejcovi.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, nechci zpochybnit své hlasování, hlasoval jsem ne a tak stejně budu hlasovat i vzápětí. Nicméně chtěl bych upozornit premiéra České republiky, chtěl bych upozornit pana ministra financí a další členy vlády, že v tuto chvíli oni rozhodli o tom - zřejmě tak rozhodne Sněmovna i znovu -, že státní zástupci a soudci nebudou mít od 1. ledna žádný plat. Je to rozhodnutí vlády České republiky, je to rozhodnutí těch, kteří nehlasují pro to rozhodnutí. (Potlesk.) Já jim k tomu blahopřeji, ostuda bude ještě větší. A já skutečně nechci, aby v té chvíli, kdy to nastane, bylo toto svalováno na sociální demokracii. Myslím, že už jsme zažili mnohé, nicméně to, co zažíváme teď, zřejmě už nezažijeme.

Ale jak říkám, já hlasuji proti tomuto zákonu, nebyl jsem u něho, neponesu vládní odpovědnost, nemám zde většinu. Nenesu odpovědnost premiéra České republiky ani členů vlády, a proto hlasuji tak, jak hlasuji. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP