(10.40 hodin)
(pokračuje Klasnová)

Nemluvil tady o tom ani můj předřečník, byť to byla řeč dlouhá a květnatá. Týká se to toho, že pokud by došlo k rozpuštění Poslanecké sněmovny, zůstali by poslancům zachováni asistenti, kanceláře a funkcionářům by zůstala zachována auta a auta s řidičem. Opravdu tady tomu ustanovení nerozumím. Do šedesáti dnů po rozpuštění Sněmovny mají být svolány nové volby. Nevidím důvod, proč by dál měla být možnost využívat kanceláře, asistenta ve chvíli, kdy je rozpuštěna Sněmovna. Nevidím důvod, proč využívat státní peníze pro případnou volební kampaň. Říkala jsem to tady už minule. Vnímám to skutečně jako určitý přílepek a byla bych velmi ráda, kdybychom o tom měli možnost hlasovat.

Ráda bych připomněla, že toto je vláda rozpočtové odpovědnosti, a já určitě nechci být nějakým sebemrskačem, který by říkal, že politici nemají mít žádné platy. Opravdu si to nemyslím. Myslím si, že pokud politici adekvátně zastupují zájmy občanů, pokud je zastupují do roztrhání těla, občané by určitě nevyčítali poslancům ani jiným politikům zvyšování platů. A ani by mi to nevadilo v kontextu toho, kdyby se neškrtalo, jak jsem tady o tom už hovořila, v jiných oblastech.

Tento zákon Ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo společně s tím, že se sníží růst důchodů. Byl to předklad koalice, nebyl to předklad, který by podpořila opozice. Nicméně prošlo zde na plénu to, že se sníží růst důchodů, průměrně to pro důchodce znamená zhruba dvě stě korun měsíčně dolů. Z pera Ministerstva práce a sociálních věcí se také oškrtávaly různé dávky. Ty dávky zasáhly občany se zdravotním postižením. Opravdu mířím směrem k Ministerstvu práce a sociálních věcí. Nemyslím si, že v tomto kontextu by bylo vhodné nějakým způsobem zachovávat některé podle mne neodůvodněné výhody pro představitele státní moci, pro politiky.

Jak říkám, co se týká zdanění, je to skutečně každého věc. Mně trošičku vadí a trošičku mě pobuřuje ten celý pozměňovací návrh rozpočtového výboru spíš v tom ohledu, že je to pozměňovací návrh komplexní. Budu tady navrhovat, abychom hlasovali o jeho jednotlivých částech, přičemž říkám, že některé části jsou pro mne a pro klub Věcí veřejných zcela přijatelné, některé nikoli. Ale jak jsem již tady zaslechla v kuloárech, bude snaha, aby se o tom hlasovalo komplexně. To považuji za větší problém.

K proceduře se samozřejmě ještě přihlásím. Děkuji za pozornost. (Zatleskal poslanec Bárta.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To bylo přednostní právo vystoupení. Nyní zde mám tři přihlášky ke třem faktickým poznámkám - pan kolega Jeroným Tejc, poté Adam Rykala a pan poslanec Michalík. Nejprve pan poslanec Tejc. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, v podstatě co do věcného obsahu zákona budu zřejmě hlasovat jako paní kolegyně Klasnová, nicméně dovoluji si ohradit se proti výrokům, které tady zazněly.

Pokud tady někdo zmiňoval náhrady, tak myslím, že paní předsedkyně Klasnová zapomněla na jednu věc, a já bych byl rád, aby to tady, pokud už mluvíme o náhradách, sdělila celé veřejnosti a z tohoto místa. Ta největší ostuda, která se udála v souvislosti s náhradami v Poslanecké sněmovně, je situace, kterou způsobil předseda tehdejšího klubu Věcí veřejných Vít Bárta. Nebyl jsem to já, který jako předseda klubu někomu platil, dorovnával náhrady. Nebyl jsem to já jako předseda klubu, který se schovával za poslaneckou imunitu s tím, že toto placení probíhalo na jednání klubu. Myslím, že by to chtělo trochu soudnosti. Je vidět, že Věci veřejné soudné nejsou a zřejmě ani nikdy nebudou.

Děkuji. (Tleskají poslanci z lavic nalevo i napravo.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka Adam Rykala.

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji za slovo. Myslím, že budu pokračovat v tom, co tady řekl můj předřečník.

Já se divím drzosti paní poslankyně Klasnové, která tady vystupuje. Je to manželka Víta Bárty. Věci veřejné, které sedí v této Poslanecké sněmovně, nás uvedly do marasmu. Uvedly do marasmu celou českou politiku tím, že když byli zvoleni poslanci za Věci veřejné, tak si nabrali půjčky na auta, nabrali si půjčky a hypotéky a poté plakali, když si snížili své platy. Plakali, když si zdanili své náhrady. Dnes tady předsedkyně klubu Věcí veřejných vystupuje s tím, že by ty náhrady měly zůstat zdaněny. Myslím, že je to trošičku paradox. Paní poslankyně Klasnová doprovázela k soudu pana Víta Bártu, a dnes ta vláda drží jen na hlasech lidí, kteří jsou zadluženi, kteří si nepřejí, aby byly předčasné volby, a vláda má díky tomu většinu. Vláda žije a poslanci v této Sněmovně, někteří koaliční, žijí podle hesla "díky za každý nový den". Díky za každý nový den ve funkci poslance.

Takže bych poprosil paní poslankyni Klasnovou, až bude vystupovat příště, tak samozřejmě ať vystupuje, ale ať si zkusí také vzpomenout na to, co dělaly Věci veřejné v minulosti.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka pan poslanec Alfréd Michalík.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, jsem přihlášen do řádné rozpravy kvůli jiným věcem. Ale vystoupení tady paní poslankyně Klasnové mě nadzvedlo. Omlouvá ji jedině věk a teologické vzdělání, protože si myslím, že pouštět se do zdůvodňování nezúčtovatelných a zúčtovatelných a nedokládaných nákladů byla od ní velká odvaha. Tyto náklady jsou náklady za utracené věci během našeho pobytu v Praze. V roce 1995 byly paušálně stanoveny, aby se nemusely zúčtovávat. Jinak (nesrozumitelné) je tyto náklady zúčtovávat. Je mi jedno, jestli je budeme dokládat, ale prosím vás, paušální náhrady se nezúčtovávají nikde.

Ještě jednou prosím, paní předsedkyně, kdybyste to vzkázala paní předsedkyni Klasnové. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní faktická poznámka Vít Bárta. Vyvolávám vás prosím v pořadí, v jakém jste se hlásili. Pan poslanec Bárta.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já jenom s faktickou. Mě fascinuje ta míra kreativity, s jakou je možné přímý přenos deseti dnů ze soudní sítě dokázat dostat do větiček, jako je "dorovnávání platů, které probíhalo na klubu Věcí veřejných". Škoda, že jsme na plénu. Myslím si, že bychom si to tady mohli promítnout. Nic takového u soudu nezaznělo. Stejně jako nezaznělo dorovnávání platů. Ani jedenkrát za těch deset dnů tam nic takového nezaznělo. Přesto tady bezostyšně jdou schopni někteří mí předřečníci říkat takovéto věty, které jsou naprostou lží.

Stejně jako nezaznělo to, že vláda stojí jen na lidech zadlužených. Naopak. Vláda stojí na lidech, kteří zapomněli 17 milionů z prodeje své vily přiznat do daňového přiznání. Vláda nestojí na zadlužených lidech, vláda stojí na zjevně velmi dobře zaopatřených lidech.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka paní poslankyně Klasnová. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěla bych vzkázat kolegům, kteří zde hovořili přede mnou, že pokud mým jediným hříchem je to, že jsem si vzala Víta Bártu, pak se k tomuto hříchu hrdě hlásím. A přála bych ostatním politikům, aby byli obtěžkáni pouze takto lehkými hříchy.

A co se týká té věci, která se děla na poslaneckém klubu Věcí veřejných, já to tady nehodlám komentovat. Byla jsem tam přítomná a to, jestli někdo nabídl někomu půjčku, opravdu nevidím jako problém. A jestli to někdo vidí jako problém, tak ať si laskavě uvědomí, že tady se třeba naschvál dělají nové funkce. Vždyť prosím vás budeme příští týden hlasovat o tom, že se navýší počet místopředsedů Poslanecké sněmovny. Není tohle to také určitý způsob pomáhání svým kolegům? Není tohle to určitý způsob pomáhání kolegům k tomu, aby měli funkci, měli lepší plat a podobně, a to ze státního? Tak tohle to mě jako občana, ale i jako politika irituje tisíckrát víc.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Chvojka byl přihlášen s faktickou poznámkou. Pan kolega John také faktická? (Ano.) Takže poté. Pan kolega Chvojka.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, paní předsedkyně.

Chtěl jsem jenom krátce reagovat na paní Klasnovou, jestli se mohu vaším prostřednictvím na ni obrátit. Ona navrhuje jeden zajímavý pozměňovací návrh, který podpořím, protože se mi líbí. Ona navrhuje, aby poslanec v případě, kdy dva jednací dny v měsíci nepřijde do Sněmovny, aby mu byla určitá část platu stržena. Chtěl bych jen upozornit, když už jsme dneska u vašeho manžela, u pana kolegy Bárty, díval jsem se na stránky Poslanecké sněmovny a pan kolega Bárta má neúčast zde na Sněmovně asi 52 %. Takže prosím, ať vás manžel začne chodit do práce. Kdepak se Vítek toulá?

Děkuji. (Potlesk z lavic nalevo i napravo.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka pan poslanec Radek John.

 

Poslanec Radek John: Děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, tak mě vyděsil pan kolega Rykala, když tady oznámil, že máme dluhy, tak jsem to honem kontroloval u své daňové poradkyně. Opravdu žádný dluh nemám. On paušalizuje. Stejně tak Věci veřejné nemají všichni dluhy. Jejich zadlužení je úplně stejné jako zadlužení ostatních poslanců. Někteří si vzali hypotéky, stejně jako někteří poslanci sociální demokracie a ODS. A někteří nemají dluhy žádné.***




Přihlásit/registrovat se do ISP