(17.10 hodin)
(pokračuje Paroubek)

V důvodové zprávě se uvádí, že uvedená novela byla od počátku konzultována s Ministerstvem zahraničních věcí, neboť uvedené ustanovení se týká jejich věcné působnosti, a že věcné řešení navrhované novely odpovídá požadavku Ministerstva zahraniční umožnit cestování na občanský průkaz i na základě jednostranného opatření jiného státu. Neřeší však případné důsledky, když se občan cestující na občanský průkaz ocitne nezaviněné v havárii letadla, lodi atd. na území třetího státu, který tento náhradní cestovní doklad neuznává.

Další neřešená problematika je bezpečnostní riziko spadající do oblasti ochrany schengenského prostoru s nebezpečím napomáhání nedovolené migrace, to jest nejsnazší možnost zneužití občanského průkazu starého typu, vydávaného do konce roku 2011, který ovšem může být platný až do konce roku 2021 a je zcela bez moderních ochranných prvků, lehce zneužitelný pro třetí osobu, ať již vědomě, nebo v případě ztráty nebo zcizení tohoto dokladu. Zde jsou zcela pominuty naše závazky vůči partnerům v schengenském prostoru, kteří investují velké peníze do bezpečnosti schengenských hranic a do bezpečných elektronických cestovních dokladů s biometrickými prvky, které ovšem Česká republika může znehodnotit.

Přes všechny výhrady v prvním čtení podpořím novelu tohoto zákona do dalšího čtení, aby se mohlo racionálně přistoupit k diskusi o potřebách státu a potřebách občanů České republiky, aby nedocházelo ke zneužívání starých občanských průkazů vydávaných do konce roku 2011, nebo náhradních občanských průkazů tištěných obecními úřady s rozšířenou působností. Věřím, že příslušní odborníci, kteří na tom budou pracovat, na zpřesnění tohoto návrhu, využijí některé mé připomínky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to bylo vystoupení v obecné rozpravě. Další přihlášku do obecné rozpravy už ale nemám, takže to bylo zřejmě poslední vystoupení v obecné rozpravě, protože tu bych ukončil. Nevím, jestli už nic nezazní, asi žádné závěrečné slovo, tak nás pravděpodobně opět čeká jenom přikázání výboru k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh v prvním čtení k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Já se ptám, jestli chce někdo navrhnout další výbor. Pokud nikdo žádný další výbor nenavrhuje, budeme hlasovat o přikázání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 132, přihlášeno je 153, pro hlasovalo 116, proti 1. To bylo přijato. To bylo zřejmě také asi vše. Končím projednávání bodu číslo 82.

 

Dalším bodem je

 

9.
Vládní návrh na vydání zákona o obětech trestných činů
a o změně některých zákonů (zákon o obětech trestných činů)
/sněmovní tisk 617/ - druhé čtení

Hlásí se paní poslankyně Weberová, která nám chce něco říci. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já si dovolím stejně jako tomu bylo minule navrhnout přerušení tohoto bodu, protože stále ještě nedošlo ke konečné dohodě o tom jednom pozměňovacím návrhu, takže bych si dovolila vás poprosit, abychom odhlasovali přerušení tohoto bodu do tohoto pátku 14. prosince.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Moment, to musí být přesně. Takže do pátku 14. 12. Tak bychom o tom hlasovali, že tento bod přerušíme. Budeme hlasovat o přerušení bodu. (Ze sálu se ozývají hlasy, které předsedajícímu napovídají.) Přerušit a odročit do 7. 12. (Poslankyně Weberová předsedajícího opravuje: 14. 12.) Ano, to už bylo. 14. 12. Prosím, nevysmívat se.

 

Budeme tedy hlasovat, jak o to požádala paní poslankyně Weberová, budeme hlasovat - přerušit a odročit do 14. 12. Tak.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přerušit a odročit do 14. 12., stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 133, přihlášeno je 152, pro hlasovalo 80, proti 8. Výsledek je, že přerušení bylo odhlasováno.

 

Děkuji paní poslankyni Weberové za zvládnutí bodu číslo 9.

 

Máme tady bod číslo

 

88.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb.,
o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých
souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 721/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 721/1. Předložený návrh by měl odůvodnit senátor Petr Guziana, kterého mezi námi vítám a přeji mu dobrý večer. A já bych rovnou poprosil pana senátora, kdyby nám tento návrh odůvodnil. Prosím, máte slovo.

 

Senátor Petr Guziana: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, jediným záměrem návrhu senátní novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, který předložili k projednání senátoři Alena Palečková a další, je navrátit právní úpravu časového intervalu, ve kterém pojištěnec běžně může změnit zdravotní pojišťovnu.

Současnou právní úpravou, podle které má pojištěnec možnost změnit zdravotní pojišťovnu jednou za dvanáct měsíců, a to vždy jen k 1. lednu následujícího kalendářního roku a přihlášku může podat vybrané zdravotní pojišťovně nejpozději šest měsíců před požadovaným dnem změny, považují navrhovatelé za nevyhovující, neboť dle jejich názoru výrazně zhoršuje možnost pojištěnce změnit zdravotní pojišťovnu, a tím i právo pojištěnce na výběr pojišťovny a na poskytování pojišťovnou hrazených služeb. Z uvedeného důvodu předkladatelé navrhují v zákoně o veřejném zdravotním pojištění zakotvit, že pojištěnec může změnit zdravotní pojišťovnu jednou za dvanáct měsíců, a to vždy jen k prvnímu dni kalendářního čtvrtletí. Účinnost zákona je navrhována dnem 1. ledna 2013.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu senátorovi Guzianovi. Zpravodajem k tomuto tisku byl určen poslanec Marek Šnajdr, který se vzdal poslaneckého mandátu, takže teď musíme odhlasovat změnu zpravodaje, protože se jedná o první čtení. Navrhuji, aby zpravodajem pro prvé čtení byl určen poslanec Boris Šťastný. To bychom nyní měli odhlasovat, vážení kolegové. Možná se chce hlasování ještě někdo zúčastnit, takže já zagonguji, aby dostali příležitost ti, co jsou venku.

 

Budeme hlasovat o změně zpravodaje, aby zpravodajem pro prvé čtení byl určen poslanec Boris Šťastný.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, abychom změnili zpravodaje a určili zpravodajem pro prvé čtení poslance Borise Šťastného? Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. (Ozývají se hlasy, že hlasování nefunguje.) Vy hlasujete a ono to nejde? No, zahajuji hlasování ještě jednou. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 134, přihlášeno 154, pro hlasovalo 107, proti 1, takže to bylo přijato.

 

Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Boris Šťastný, čerstvě nominovaný.***




Přihlásit/registrovat se do ISP