(16.00 hodin)
(pokračuje Urban)

Já vím, že tohle je běh na dlouhou trať, že když tahle vláda něco rozhodne, tak se to možná projeví za dalších sedm osm let, že to přesahuje politické horizonty různých vlád, takže si možná říkají: to není zajímavé pro naše voliče, tak na to kašleme. Ale nejde to, pokud chceme postoupit dopředu, tak se do toho opravdu musíme pustit.

Inovace, vývoj, výzkum, ten aplikovaný, o tom jsme se také namluvili hodně. A když se podíváme dnes na ten systém, jak je to roztříštěné, jak je to nekoncepční, jak mnohde utíkají prachy na věci, které žádnou inovaci, vývoj a výzkum nepřinášejí - možná přinášejí výstavbu nějakých center, která stojí jen provozní náklady do budoucna, ale ve skutečnosti to naše hospodářství neposouvají vůbec nikam.

Exportní strategie. Výborná věc, ale musíme ji realizovat, musíme to dělat skutečně. Já bych si myslel, že je správný krok, když mluvíme o diverzifikaci. To znamená, vyvážejme do Evropské unie z hlediska podílu to co teď a navyšujme to, co je mimo Evropu, protože trhy umožňují o tom potenciálu mluvit celkem pozitivně. Na druhou stranu si také myslím, že stát by mohl nějakým systémovým způsobem pomáhat právě těm řemeslníkům a těm malým na trhy Evropské unie, překonávat některé překážky, možná jazykové, možná administrativní. Myslím si, že to je příležitost právě pro malé a střední podniky dostávat se do Evropské unie. Velké podniky to umějí, těm musí stát pomáhat ekonomickou diplomacií mimo Evropu.

Kdybyste poslouchali podnikatele na různých fórech, tak tam často uslyšíte to, že po dvaceti letech je veřejná správa České republiky nefunkční. To si myslí a myslí si, že to také je velkou překážkou pro rozvoj hospodářství v České republice, a myslí si to podle mého názoru oprávněně. Proto tady padají některé návrhy, které říkají: my se sice snažíme odstraňovat překážky z cesty, ale vedle toho nové klacky přibývají. Takže ti podnikatelé nemají pocit, že se něco zlepšilo. Je to i proto, že veřejná správa není efektivní, je nefunkční, je nestabilní.

Takže já bych navrhoval, abychom se vrátili k tomu a začali debatovat i tady ve Sněmovně na téma hospodářská strategie a její priorita. A hlavně, co si myslím, že nestačí jen tak opakovat, dělat verbální podporu různým krokům, které zazněly na různých fórech, ale že je to třeba implementovat. Chcete-li, premiér by to měl mít jako nejvyšší prioritu, měl by mít v šuplíku jízdní řád opatření, která je potřeba v České republice udělat, a každý druhý den se zeptat příslušných ministrů, kteří to mají v kompetenci, co v rámci toho jízdního řádu, těch věcí a kroků, které musíme udělat, sami učinili. Jestli to nebude premiér České republiky mít, ať se jmenuje Petr Nečas, nebo jiný, jestli to nebude mít jako prioritní agendu, kterou má stále na stole, stále kontroluje, co ti ministři dělají, pak se tady na půdě Poslanecké sněmovny můžeme pouze bavit, že jsme se zase propadli z hlediska mezinárodního hodnocení konkurenceschopnosti, pak může premiér přijet na Svaz průmyslu a dopravy do Brna a tam říkat: a teď už vláda opravdu bude dělat tohle, tohle a tohle, a přijede tam za rok a bude říkat: my to už všechno chápeme a budeme dělat tohle, tohle a tahle opatření. A tak se to opakuje rok od roku a Česká republika a české hospodářství, české podnikání je na tom čím dál hůř.

Tak proto, přátelé, bych byl rád, abychom propříště také možná debatovali více o správě, o vývoji podnikání v České republice, čímž se nebráním, že jednou z těch kapitol má být vývoj malého a středního podnikání, které je samozřejmě důležité pro stabilitu ekonomiky, které je důležité pro to, aby nepřevládal příliš ten velký globální průmysl. Na druhou stranu platí to, že prostředí musí být stejné pro všechny a pro všechny stejně dobré.

V České republice máme velký podíl průmyslu oproti jiným zemím v Evropské unii z hlediska tvorby hrubého domácího produktu. Oni se chtějí dostat, Evropská unie, na nějaký průměr 21 %. My jsme na 32 a já doufám, že tady nikdo nemá zájem, abychom se dostávali na 21 %. Pokud by ten zájem někdo měl, tak bych se s ním velmi přel a velmi hádal, protože pak bychom se určitě nestali bohatší zemí s větší zaměstnaností, s vyšší životní úrovní. My musíme vytvářet podmínky pro průmysl a tím nemyslím jen ty velké. Když se bude dařit velkému průmyslu, tak samozřejmě subdodávky dělají ti střední i ti malí. A když se daří velkému průmyslu i s těmi subdodavateli, tak samozřejmě se daří i jejich zaměstnancům. Přátelé, věřte nebo nevěřte, pak se daří i těm malým ve službách.

Moje přání je, abychom tady vedli debatu praktickou. Účelově politickou odmítám a akademickou můžu poslouchat, ale ta nedává žádný smysl.

Pane ministře hospodářství, hospodářský výbor je připraven k tomu, aby vedl vážnou diskusi na téma budoucnost hospodářství České republiky. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď tady mám pana poslance Plachého ještě do obecné rozpravy. Nebo už... Ještě jsme v obecné rozpravě.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jenom krátkou reakci. Já děkuji panu předsedovi hospodářského výboru za to, že nás seznámil s pohledem sociální demokracie na podporu malého a středního podnikání. Když navrhl, že bychom měli ze zprávy o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře za loňský rok vynechat ta slova "malého a středního" podnikání, tak tím de facto nepřímo řekl, že je třeba podporovat velkokapitál. A poté co velkokapitál bude vzkvétat, malé a střední podnikání se bude mít taky dobře. Já jsem přesvědčen, že takto je to špatně. Malé a střední podnikání je zvlášť zřetelehodné proto, protože vytváří jakýsi stabilizátor ekonomiky. Je to sektor, který zaměstnává více než polovinu zaměstnanců. Je to sektor, který je velmi dynamický, ale bohužel také velmi zranitelný. A právě v době krize je obzvlášť cenný materiál, jako je tato zpráva, který nám říká, co se v tomto sektoru děje. Chci ujistit pana předsedu hospodářského výboru, že velké podniky si poradí samy. Jestli ale necháme padnout malé a střední podniky, jak je znovu budeme tvořit? Myslím, že to je hluboké, ale opravdu hluboké nedorozumění.

A ještě mi dovolte krátkou reakci na vystoupení pana poslance Bárty. Jeho útok na Zprávu o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře za rok 2011 mi připomíná velmi kvalitní, ale pláč na cizím hrobě. Proč? Vývoj malého a středního podnikání, tak jak je ve zprávě zmíněn, je vytažen z dat Českého statistického úřadu. Pokud budeme útočit proti této části zprávy, tak bychom měli říci, že zpochybňujeme data Českého statistického úřadu. Já se přiznám, že já je zpochybnit neumím, já jim docela věřím, ale možná pan poslanec Bárta věří jenom těm statistickým datům, která si zmanipuluje sám, jak řekla jedna historická postava. A podpora malého a středního podnikání je opět vytažena, jsou to přesná čísla z Ministerstva financí a Ministerstva průmyslu a obchodu a já je opět neumím zpochybnit.***




Přihlásit/registrovat se do ISP