(10.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Toto tato novela, přátelé, vůbec nesplňuje! Ta je pouze uzurpací moci pana ministra Kalouska v jeho vlastních rukách. Je to prostě něco, co si pan ministr tady dělá pro to, aby posílil svou politickou moc. Ale s kontrolou v civilizované demokratické zemi tato novela nemá společného nic!

Takže já bych jenom byl rád, než o tom budete hlasovat, abyste toto věděli. Nesplňuje to to, co kontrola má v civilizované zemi mít - jasně stanovená pravidla a způsob, který stanoví, jakým způsobem se kontrola děje a kdy a na koho se uplatňuje. Nemůže to prostě rozhodovat někdo takovým způsobem, jak si představuje pan ministr podle této novely. Tak abyste si nemysleli, že touto úpravou se posuneme mezi civilizované země - tak to ani náhodou! A pokud vás zajímá, jak taková kontrola má vypadat, tak si najděte ten návrh z roku 2011, který samozřejmě pana ministra vůbec nezajímal. Ten pro něj aktuální nebyl, ale ten by vytvořil skutečně předpoklady takové, jaké by tato země potřebovala.

Takže toto není nic nového pod sluncem, to je pokračování té politiky, kterou tady ministr už dlouhodobě dělá, a můžeme se těšit, že podle toho zákona bude trestat ty, kteří jsou jeho politickými odpůrci, a tam se bude kontrola posílat. Avizuji, že pokud to přijmete, tak tento systém tady vznikne. Takže, přátelé, hlasujte!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě dám slovo samozřejmě panu ministrovi financí. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Neobávejte se, nebudu komentovat kulturní vložku pana místopředsedy Zaorálka. Vystoupil jsem pouze proto, abych ještě otevřel rozpravu a umožnil zpravodaji načíst legislativně technický návrh.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan zpravodaj má tedy slovo. Pan poslanec Radim Jirout. Prosím.

 

Poslanec Radim Jirout: Dobrý den. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych přednesl ještě dva návrhy. První legislativně technický, který v části třetí Účinnost v čl. IV zrušuje stávající ustanovení a nahrazuje to následujícím zněním: "Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení."

Dále bych se chtěl přihlásit ke sněmovnímu dokumentu č. 4844, který jsme vám bohužel už nestihli rozdistribuovat na stolky, takže jeho krátké odůvodnění. Jedná se o legislativně technický pozměňovací návrh, který dbá na jednotu právního řádu. V novelizačních bodech sněmovního tisku 595, které se dotýkají ustanovení § 7 a 11 zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů, je nezbytné nahradit pojem "územní finanční orgány" pojmem "orgány finanční správy České republiky", resp. pojmem "finanční úřady", a to v souladu s právní úpravou zákona č. 456/2011 Sb., o finanční správě České republiky, ve znění pozdějších předpisů, která nabude účinnosti 1. ledna 2013. Vzhledem k délce projednávání sněmovního tisku 595 v Parlamentu České republiky nemohla být tato terminologická změna zahrnuta do textu zmiňovaného zákona - zákon o finanční správě České republiky, zákon č. 457/2011 Sb. Změna přitom již byla věcně projednána a přijata v rámci zákona č. 407/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, jehož přijetí bylo předpokládáno později než přijetí sněmovního tisku 595.

S ohledem na to, že také projednání a schválení zákona č. 407/2012 Sb. bylo v konečném efektu rychlejší než projednávání sněmovního tisku 595, nedosáhla tato změna zamýšleného cíle. Nyní proto musí být tato úprava přijata opětovně, a to přímo v rámci projednávání sněmovního tisku 595. Jedná se přitom o terminologickou změnu, navíc již jednou přijatou. Tento sněmovní tisk obsahuje sedm bodů a s těmi sedmi body bych vás následně seznámil.

Takže za prvé, v části první čl. I bodu 8 se v nadpisu § 7 slova "územních finančních orgánů" nahrazují slovy "orgánů finanční správy České republiky".

V části první čl. I bodu 8 se v § 7 odst. 2 slova "územní finanční orgány" nahrazují slovy "finanční úřady".

V části první čl. I bodu 12 se v § 11 odst. 5 slova "územní finanční orgány" nahrazují slovy "finanční úřady".

Za čtvrté, v části první čl. I bodu 12 se v § 11 odst. 6 slova "územního finančního orgánu" nahrazují slovy "finančního úřadu".

Za páté, v části první čl. I bodu 12 se v § 11 odst. 6 slova "územní finanční orgán" nahrazují slovy "finanční úřad".

V části první čl. I bodu 13 se v § 11 odst. 7 slova "územní finanční orgán" nahrazují slovy "finanční úřad".

A poslední bod. V části první čl. I bodu 13 se v § 11 odst. 7 slova "územnímu finančnímu orgánu" nahrazují slovy "finančnímu úřadu".

Toť tedy k bodům, které jsem ještě chtěl sdělit.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byly tedy legislativně technické úpravy. Ptám se tedy pro jistotu ještě jednou - hlásí se někdo do rozpravy ve třetím čtení k tomuto návrhu zákona? Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

Pana zpravodaje požádám o návrh procedury dalšího postupu.

 

Poslanec Radim Jirout: Nejprve bych nechal hlasovat o návrhu na zamítnutí od pana poslance Filipa. Dále bych nechal hlasovat o pozměňovacích návrzích z pera pana poslance Alfreda Michalíka a následně bych nechal hlasovat o dvou legislativně technických návrzích, tak jak jsem je přečetl na plénu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ptám se, zda je nějaká námitka proti navržené proceduře. Samozřejmě nejprve bude hlasování o návrhu na zamítnutí. Pokud tento návrh bude přijat, další je bezpředmětné. Pokud přijat nebude, návrh zní hlasovat v celku o bodě A a poté o legislativně technických úpravách, které byly předneseny v rámci rozpravy ve třetím čtení. Je nějaká námitka proti této proceduře? (Nebyla.)

 

Není-li, zahajuji hlasování číslo 68. Ptám se, kdo souhlasí, abychom takto postupovali. Kdo je proti?

V hlasování číslo 68 přítomno 171, pro 160, proti 1. Procedura byla schválena.

 

Nejprve tedy budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí celého zákona. Stanovisko pana ministra jsme slyšeli, stanovisko pana zpravodaje? (Negativní.) Negativní.

Zahajuji hlasování číslo 69. Ptám se, kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu zákona. Proti návrhu?

V hlasování číslo 69 přítomno 169, pro 74, proti 85. Tento návrh přijat nebyl.

 

Můžeme tedy přistoupit k prvnímu pozměňovacímu návrhu. Pane zpravodaji, prosím.

 

Poslanec Radim Jirout: Takže pan poslanec Alfréd Michalík podal pozměňující návrhy A1 až A7 a vzhledem k tomu, že to jsou pozměňovací návrhy ryze technického charakteru, navrhuji, abychom o těchto bodech hlasovali jako o jednom bodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP