(Jednání pokračovalo v 10.32 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, budeme pokračovat, a to bodem 108. Je to

 

108.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 320/2001 Sb.,
o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů
(zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném
a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 595/ - třetí čtení

Prosím ke stolku zpravodajů ministra financí Miroslava Kalouska, též zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Radima Jirouta. Sněmovní tisk 595/7 obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy k tomuto tisku jsme obdrželi.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Pan ministr financí. Prosím. (Velký hluk v sále.)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych požádal o schválení novely zákona o finanční kontrole. Jsem si vědom toho, že novela je pouze polovičatým krokem té ambice, kterou chceme naplnit, o finanční kontrole, a upřímně řečeno, kdyby doba vymknuta z kloubů nešílela, tak bych byl ochoten přijmout i argument, že než dělat dva kroky po sobě, udělejme radši jeden.

Nicméně bohužel během projednávání se přijetí této novely stalo mimořádně naléhavým imperativem pro Českou republiku -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane ministře. Dámy a pánové, prosím, zasedněte do vašich lavic.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Se přijetí této novely - nekřičte, pane kolego Pospíšile. Prosím, mluvte potichu, já vás nepřeřvu!

Bohužel se přijetí této novely stalo pro Českou republiku mimořádně naléhavým imperativem ve vztahu k Evropské unii, ke směrnici o požadavcích na rozpočtové rámce členských států, neboť tato novela naplňuje článek 3 směrnice a my jsme pod mimořádně přísnou kontrolou Evropské komise, zda právě v oblasti auditu naplňujeme směrnici i požadavky.

Dále je tato novela domluvena a schválena v tzv. akčním plánu, který Evropská komise dala České republice jako podmínku k obnovení čerpání strukturálních fondů s tím, že to je jeden z velmi důležitých bodů tohoto akčního plánu, a zavázali jsme se, že novela bude schválena do konce roku. Pokud by se tak nestalo, tak bychom onen akční plán nesplnili a vystavili se rizikům v důsledku čerpání.

Za třetí samozřejmě Ministerstvo financí - jakkoliv nemohu říct, že bych z toho byl šťasten, ale opět to byl imperativní požadavek Evropské komise, který chce skončit s auditem evropských fondů s tzv. přenesenou působností a jsme povinni od 1. 1. 2013 auditovat centrálně pod Ministerstvem financí, tak samozřejmě technické i organizační práce, které probíhají na Ministerstvu financí, jsou opřeny o tuto novelu. Pokud by nebyla schválena, pokračoval by systém duplicit vykonávaných kontrol, výkon dvojího režimu pro kontrolu národních finančních prostředků, zejména by tedy došlo k nedodržení článku 3 směrnice Rady o požadavcích na rozpočtové rámce a technické organizační procesy na Ministerstvu financí by byly zkomplikovány způsobem, který by mně neumožnil vykonávat efektivně onen centrální audit. Proto si skutečně naléhavě dovoluji požádat o schválení této novely s vědomím a s uznáním celé řady připomínek relevantních a pravdivých, že tato novela nenaplňuje a neobsahuje celou řadu cílů, která by definitivní efektivní kontrola měla mít.

V plánu legislativních prací na příští rok je také proto zařazen návrh nového zákona - nikoliv už novely, ale nového zákona o finanční kontrole. Já se zavazuji předložit ho nejpozději do konce května. Samozřejmě s vámi se všemi, kteří k této novele mají celou řadu výhrad, budeme při zpracování tohoto návrhu velmi rádi spolupracovat a konzultovat ho s vámi.

Nicméně teď prosím v zájmu bezproblémového čerpání prostředků z Evropské unie o schválení. Proto, podívám-li se do návrhu usnesení, nemohu souhlasit s návrhem pana poslance Filipa na zamítnutí. Nemám žádné problémy s návrhy, které přečetl pan poslanec Alfred Michalík. Ty doporučuji schválit, bude-li Sněmovna souhlasit, můžeme o nich hlasovat en bloc. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Ptám se na další přihlášku do rozpravy ve třetím čtení. Není žádná, rozpravu tedy končím. Budeme nejprve hlasovat. Pan zpravodaj nás seznámí s procedurou.

Ještě pan kolega Zaorálek k rozpravě? Pokud nebude Sněmovna nějak dramaticky proti, dám znovu slovo ještě panu místopředsedovi Zaorálkovi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se omlouvám, protože jsem se asi přihlásil pozdě. Dovolte, abych ještě komentoval vystoupení pana ministra financí, který nám tady řekl několik pěkných vět o tom, jak je potřebný tento zákon o finanční kontrole, a dokonce se pochlubil tím, že ho má v akčním plánu. Takže to bude dobře, když jste v akčním plánu, když to bude schváleno.

Dovolte mi, abych vám řekl, že jsem velmi skeptický k tomu, co tady pan ministr sliboval v souvislosti s touto novelou. Já bych chtěl říci, že přijetím této novely se nic zásadního nezmění v tom poměrně mizerném stavu kontroly v České republice v této oblasti. Novela ten neefektivní stav, který dneska máme, bude dále konzervovat, protože v žádném případě nepřipomíná tu moderní úpravu, která byla předkládána v roce 2011 a kterou pan ministr Kalousek smetl a která skutečně naplňovala kritéria, která by měl takový zákon plnit. Tato kontrola v podstatě ponechává silnou roli Ministerstva financí a generálního ředitelství, což mně připadá, že je naprosto zbytečné, protože Ministerstvo financí, vážení přátelé, by mělo vybírat daně a pan ministr Kalousek by se to měl konečně naučit. On sice tohle nezvládá, ale rozhodl se, že bude dělat finanční kontrolu! Tak ještě nezvládl tu základní roli, kterou má Ministerstvo financí v každé civilizované zemi, ale rozhodl se, že bude dělat kontrolu. A bude ji dělat, přátelé, naprosto svévolně, protože tato novela, kterou budete hlasovat, je novela, která nevytváří to základní. Nezávislá pravidla kontroly, ve kterých to prostě není. Pan ministr a ministerstvo, které rozhoduje, kam zítra zavítá, podle toho, kde má přátele a kde má nepřátele. Ale existují pravidla, podle kterých se ta kontrola děje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP