(15.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní ministryně. Další interpelace je interpelace paní kolegyně Konečné na ministra životního prostředí Tomáše Chalupu ve věci personální politiky na Ministerstvu životního prostředí. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, vážení nepřítomný pane ministře, byť alespoň včas omluvený na rozdíl od pana premiéra, budu citovat z pár novinových zpráv.

Duben 2011. Do tří měsíců chci vypsat výběrové řízení na ředitele Státního fondu životního prostředí. Od nového vedení budu chtít jasnou a dlouhodobou koncepci celé organizace. Srpen 2011. Tisková mluvčí resortu životního prostředí Ilona Chalupská říká: "Připravují se poslední detaily soutěže, vypíšeme výběrové řízení v polovině srpna, sestavuje se výběrová komise." Pravda, v letošních svodkách z novin již nic takového nenajdete, protože jak jste v lednu tohoto roku prohlásil, bylo třeba na státním fondu udělat některé věci, které jste nechtěl dělat již s novým vedením, a chtěl jste, aby je dodělalo vedení stávající, vámi pověřené.

Vážený pane ministře, má otázka v této interpelaci je jediná a jednoduchá. Kdy vypíšete řádné výběrové řízení na ředitele Státního fondu životního prostředí? Domnívám se totiž, že fond je natolik důležitý a hospodaří s tolika penězi, že by si řádného ředitele zasloužil. A troufnu si říct, že i paní ředitelka Bučilová by si zasloužila býti ne pověřenou, ale řádnou ředitelkou, a to i v rámci jednání například v Evropské komisi nebo Evropské unii ohledně věcí, které se fondu týkají. Prostě bezzubost, která panuje tím, že jste před dvěma lety, respektive váš tehdejší předchůdce Pavel Drobil, ředitelku pouze pověřil a dneska tento stav setrvává, si myslím, že nedává vůbec žádnou záruku tomu, aby se fond opravdu stabilizoval. Pokud jste sám avizoval, že bylo třeba stabilizovat a počkat na některé audity, tak si myslím, že prokázaly, že schopnost lidí ve vedení fondu je dostatečně velká na to, aby již konečně byli jmenováni řádně.

Takže proto se vás, pane ministře, znovu ptám, a je to jediná má otázka této interpelace, kdy vaše ministerstvo připraví řádné výběrové řízení na ředitele Státního fondu životního prostředí. Pokud mi tento termín nejste schopen říct, tak vás žádám o další odpověď na mou otázku, a to z jakého důvodu pokračuje statut pověřené ředitelky, protože si myslím, že to prostě přestává být důstojné. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní kolegyně. Další interpelace je vznášena paní poslankyní Janou Drastichovou na paní ministryni práce a sociálních věcí Ludmilu Müllerovou ve věci dalšího řešení povinnosti sKaret. Prosím, paní kolegyně. Připraví se pan kolega Petrů.

 

Poslankyně Jana Drastichová: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní ministryně, přestože interpelace obdobného charakteru již dnes ode mne zazněla, a to na pana premiéra, ten zde však není, využiji vaší přítomnosti a zeptám se tedy vás. Žádám vás, abyste Sněmovně podala vysvětlení k projektu sKaret a jeho další budoucnosti.

V minulých dnech, jak jsem se dnes již zmínila, jsme totiž byli svědky řady rozdílných vyjádření jak z vašich úst, kdy jeden den jste byla pro dobrovolnost využívání sKaret, o pár hodin později jste přes své přesvědčení otočila a o několik dní později jste opět kontrovala příslibem dobrovolnosti s tím, že vše se brzy zpřesní. Od té doby váš resort mlčí, nemluvě o zcela opačných vyjádřeních premiéra Petra Nečase, který demonstrativně oznamoval dobrovolnost celého projektu a oceňoval pochopení ze strany České spořitelny. Pak ovšem šéf České spořitelny Pavel Kysilka oponoval prohlášením, že vše zůstává při starém a projekt sKaret zůstává nadále povinným. Kdo tedy mluví pravdu? Čí názor je pro veřejnost určující?

Zajímá mě tedy, jaké budou následovat další praktické kroky, které, jak pevně doufám, celou fatální situaci vyjasní. A kdo se ujme řešení celé situace? Dnes ráno v médiích, konkrétně na ČT24, proběhla informace, že jste se včera sešla se zástupci České spořitelny. Také zde bylo řečeno, že dnes oznámíte další kroky, tedy výsledek vašeho společného jednání - jak dál s sKartami. Proto bych byla ráda, kdybyste tyto závěry sdělila i na plénu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní kolegyně. Prosím, paní ministryně, máte prostor pro reakci.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Ludmila Müllerová: Vážený pane předsedající, vážená paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych reagovala na vaši interpelaci a celkem s pochopením vaše otázky chápu a přijímám. Skutečně jsme byli v uplynulých dnech svědky mnoha různých reakcí na to, jakým způsobem bude karta sociálních systémů, čili sKarta, fungovat a pro koho a jakým způsobem bude fungovat v oblasti výplaty nepojistných sociálních dávek.

Já jsem na tento resort nastoupila před necelými třemi týdny a skutečně jsem nepředpokládala, že by zrovna toto téma mohlo být klíčovým pro můj nástup. Jak se ukázalo, tak skutečně tento projekt, který má za cíl jednak zefektivnit výplatu dávek a jednak zabránit zneužívání sociálních dávek, tedy myšleno v tomto případě zejména dávek pomoci v hmotné nouzi, tak tento systém se skutečně domnívám, že po efektivní a ekonomické stránce je přínosný. To, jakými legislativními úpravami a zásahy byl přijat, to znamená, jaký byl zákon, který byl z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí, a to, do jaké míry byl pozměněn právě v Poslanecké sněmovně, konkrétně tedy ve výboru pro sociální politiku, to se zcela nepochybně odráží v kvalitách a v kvalitě norem, které úpravu sKarty řeší. Jedná se samozřejmě i o zákony, které byly přijímány teprve v poslední době, to je zákon o zaměstnanosti a zákon o sociálně-právní ochraně dětí, které se tímto systémem, to znamená výplatou zmíněných dávek v nezaměstnanosti, podpor v nezaměstnanosti a také těmi pěstounskými dávkami, zabývaly.

Jak už je tedy známo, tak vlastně karta je prostředkem pro výplatu nepojistných dávek, podpor v nezaměstnanosti a také plní funkci identifikační. Tato identifikační funkce by měla sloužit také pro osoby se zdravotním postižením právě k uplatnění mimořádných výhod v systémech, které tyto nabízejí. A samozřejmě pro budoucí období už je dneska tato karta vybavena také autorizační funkcí, to znamená, že je to jakási obdoba elektronického podpisu. Já jsem přesvědčena, že karta bude také představovat pro příjemce sociálních dávek rozšíření dosavadních způsobů čerpání nepojistných dávek, to znamená, půjde tam nejen o dnes běžné způsoby výplaty, ať už je to složenkou, či na účet, ale bude možné využívat i tu platební funkci karty, to znamená jako běžné karty, VISA karty, Mastercard a podobně.

Ptala jste se na to, jakým způsobem pokračujeme ve stávajících jednáních. Já se omlouvám, ale nemohu dnes komentovat veškeré výroky novinářů a médií, které nás ženou do určitých termínů, kdy máme podat jaká vyjádření. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP