Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
6. prosince 2012 v 9.01 hodin
Přítomno: 134 poslanců

 

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, přeji dobré ráno a zahajuji druhý jednací den 49. schůze Poslanecké sněmovny. Požádám vás, abyste se přihlásili identifikačními kartami, případně mi řekli, pokud někdo žádá o vydání náhradní karty.

Mám tady omluvy neúčasti poslanců. Přečtu omlouvající se poslance: Jan Babor, Jiří Besser, František Dědič, Pavel Drobil, Stanislav Grospič, Michal Hašek, Zdeňka Horníková, Gabriela Hubáčková, Stanislav Huml, David Kádner, Vladimír Koníček, Lenka Kohoutová, Jiří Koskuba jen do 13 hodin, Rom Kostřica od 11 hodin, Josef Novotný st., Josef Novotný ml., Vlasta Parkanová, Bohuslav Sobotka, Pavel Staněk, Václav Šlajs, Jiří Šlégr, Jiří Štětina, Vladislav Vilímec, Václav Votava a Jiří Zemánek.

Pak tady mám také omluvy členů vlády. Mezi těmi se omlouvá ministr Pavel Blažek, od 11 hodin se omlouvá Petr Fiala, Leoš Heger, Tomáš Chalupa, Kamil Jankovský, z odpoledního jednání se omlouvá Miroslav Kalousek, Jan Kubice, Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra.

To tedy byly omluvy.

Můžeme zahájit jednacím bodem 154, což jsou odpovědi členů vlády na písemné interpelace. Pak budeme pokračovat body z bloku smlouvy druhé a pak první čtení. Odpolední jednání, jenom připomínám, zahájíme bodem 155 - Ústní interpelace.

Pan poslanec Kalousek má náhradní kartu č. 8.

Upozorňuji, že do 11 hodin je možné podat přihlášky k ústním interpelacím a v 11.30 proběhne losování.

 

Máme tady první bod.

 

154.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Seznam odpovědí, s nimiž poslanci vyslovili nesouhlas, máme. První byla na ministra životního prostředí Tomáše Chalupu. Jde o interpelaci paní poslankyně Kateřiny Konečné ve věci postupu odboru ochrany vod a Státního fondu životního prostředí. Je to tisk 793. Paní poslankyně Kateřina Konečná by to nejdříve uvedla. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Vážené kolegyně a kolegové, již pošesté si vás dovolím požádat o to, abyste mou interpelaci odložili do doby projednávání v přítomnosti pana ministra. Začínám si připadat jako u operátora - nezavěšujte, zůstáváte v pořadí. Protože chci zůstat v pořadí své první interpelace, až pan ministr jednou snad ve čtvrtek dopoledne zavítá na písemné interpelace, prosím vás, abyste vyhověli mé žádosti a mou interpelaci přerušili do doby přítomnosti pana ministra. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Žádost bychom měli odhlasovat. Požádám, aby se poslanci dostavili do sněmovny...

Pan poslanec Krupka má náhradní kartu č. 11.

Pokusím se zjistit, kolik nás tady je... Pokud je nás tady málo, hlasování bych odložil, až tady bude... Padesát šest pouze. Potřeboval bych 67...

Budu si tedy pamatovat žádost paní poslankyně, protože bych nechtěl teď přerušit jednání. Jakmile budu mít kvorum, k žádosti o odložení se vrátím. Nic jiného mě tedy nenapadá. Dobře. Zatím je přítomno jen 59. Držím to v paměti.

Přesuneme se k interpelaci na předsedu vlády Petra Nečase. Jednalo se o interpelaci pana poslance Miroslava Váni ve věci zákona o majetkovém vyrovnání, je to tisk 805. Požádal bych pana poslance Váňu, aby sdělil, proč nesouhlasil s písemnou odpovědí, kterou od premiéra dostal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane premiére, jsem rád, že po dlouhém čekání přišla řada na tuto mou interpelaci. Jen pro pořádek zopakuji, že jsem se se svou písemnou interpelací na vás obrátil 16. července letošního roku a od té doby poctivě čekám, až se zde při písemných interpelacích spolu potkáme a budu tak mít možnost vyslovit a odůvodnit svůj nesouhlas s tím, co jste mi napsal jako odpověď.

Vážený pane premiére, jelikož doba, kdy jsem se na vás obrátil, je opravdu úctyhodná, dovolím si pro pořádek shrnout to nejdůležitější, co jsem do své interpelace napsal.

Do své interpelace jsem napsal, že tak obrovský majetkový transfer, jakým je majetkové vypořádání s církvemi a s náboženskými společnostmi, tak obrovský přesun majetku není možné, není důstojné, není ani slušné ani obvyklé řešit tou formou, kterou jste to řešili vy, vaše vládní koalice. Celý zákon byl doslova propasírován zde Sněmovnou bez jakéhokoli ohledu na názor opozice. Celý zákon byl propasírován řekněme celou veřejností, kde jste nebrali žádný zřetel na názory odborníků, na názory laiků, na názory občanů, na názory věřících i nevěřících. Musím říct, že 75 miliard převedeného majetku v naturální formě, v naturální podobě, během pěti let a další zhruba v maximální variantě při určité míře inflace během třiceti let provést finanční plnění za odebraný majetek v maximální míře v částce 95 miliard, je nevídaná záležitost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP