(13.00 hodin)
(pokračuje Bárta)

Je absurdní, že reformní pravicová vláda stagnuje v reformních krocích a v zásadě nereformními penězi do školství nyní navíc dále místo zvýšení platů učitelů bude spíše stabilizovat současný stav, a vedle toho dnes můžeme číst titulky, jak komunisté se sociální demokracií v hradeckém kraji snižují počet středních škol v hradeckém kraji.

Sečteno podtrženo: Jestliže se přidává do dopravy a do školství - nepřidává se, a jen se buďto tyto peníze projedíí, anebo v horším případě, jako v případě Ministerstva dopravy, v neschopnosti tyto peníze investovat převádíme tyto peníze z roku do roku a ještě se tváříme, že se jedná reálně o navýšení peněz pro financování dopravní infrastruktury.

Podobné je vůbec zamyšlení nad investicemi do konkurenceschopnosti České republiky. Když se podíváme do jednotlivých kapitol, konkurenceschopnost České republiky je jednoznačně téma, které je velmi alarmující v negativním vývoji propadu konkurenceschopnosti České republiky. Každý rok se propadáme níže a níže. V řadě parametrů jsme dokonce na posledním místě v Evropské unii. Když jsem interpeloval pana premiéra na to, co udělá s konkurenceschopností, tak mi napsal, tak mi odpověděl, že se tím nyní bude zabývat NERV, že se tím bude zabývat vláda do konce listopadu. Tento týden je poslední zasedání vlády, a pokud podle dostupných informací je možné vidět program vlády, žádná prokonkurenční opatření na program vlády zařazena nejsou. Z NERVu se jedná pouze o výkonnostní parametry veřejné správy.

Když se podíváte do struktury státního rozpočtu, nevidíte žádné navýšení kapitoly MPO, ministerstva průmyslu, kupř. na startupech, na inkubátorech, na investicích do podpory podnikání, a nemyšleno v tom nejlevicovějším slova smyslu, ale v tom pravicovém slova smyslu, o kterém tady ještě nedávno ministr průmyslu a premiér hovořili. Kde je onen půlmiliardový fond na podporu investic? Kde jsou prostředky a strategie pro to, jak nastartovat malé a střední podnikání v České republice?

Naopak. Když se podíváme do této situace, je zapotřebí si připomenout, že vůbec příprava státního rozpočtu ve své netransparentnosti jen znovu může podtrhnout propad konkurenceschopnosti České republiky, kde ona konkurenceschopnost je v České republice kritizována právě v takových parametrech, jako je objektivita rozhodování státních úředníků, kde se držíme na 123. místě na světě.

A velmi by mě zajímalo dnešní zcela zásadní prohlášení ministra financí, který nám sdělil, že díky účetní operaci naše míra zadlužení pro tento rok nebude v úrovni 3 % a 5 %, nicméně že je to projednáno s Evropskou unií. Mě by zajímalo, jak tento parametr bude promítnut a hodnocen v rámci konkurenceschopnosti České republiky, která vychází z nějakých objektivních čísel, která vychází konkrétních parametrů, které Česká republika musí vykazovat.

Ptám se ministra financí v tomto duchu, jestli v mezinárodních žebříčcích konkurenceschopnosti, které jsou tak zásadní pro rozhodování nadnárodních firem v tom, kde konkrétně budou investovat, se rozhodnutí, resp. promítnutí závazků vůči církvím nepromítne do konkurenceschopnosti České republiky. Mimochodem, i v minulých letech, kdy ministr financí a premiér hřímali o tom, jak jsme skvělí v tom, že naše zadlužovací politika, resp. naše mírnění zadlužování se pozitivně projeví v řadě ratingů, tak připomínám, že právě v onom žebříčku konkurenceschopnosti se Česká republika propadla z 55. místa na 60. místo, co se týče nejzadluženějších zemí prosperujícího světa.

Jinými slovy řečeno, jedna věc je to, jak to bude vnímat Brusel a jak se umíme s Bruselem domluvit, a druhá věc je to, jak celkově vývoj českého hospodářství a chování české vlády budou hodnotit agentury a organizace, jako je Světové ekonomické fórum, hodnotící reálnou konkurenceschopnost České republiky.

Nyní jsem vám předvedl jenom dva parametry, které bohužel v tomto návrhu státního rozpočtu budou mít jednoznačně negativní dopady.

Když se podíváme na to, že rozpočet tedy bohužel není prorůstový a na dopravě peníze stagnují, když se podíváme na to, že příjmy státního rozpočtu jsou zjevně naddimenzované, měli bychom se ještě podívat naopak na to, co jsou ony polopravdy a bohužel i lži z hlediska úspornosti státního rozpočtu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, chtěl jsem se jenom zeptat, jestli byste nesouhlasil s návrhem, že byste své vystoupení přerušil a pokračoval po 14. hodině, nebo jestli ho chcete dokončit v každém případě nyní.

 

Poslanec Vít Bárta: Rád dám prostor na oběd. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. Děkuji tedy za pochopení.

Dovolte mi, abych ukončil dopolední jednání Sněmovny. Vyhlašuji pauzu do 14. hodin a poslanec Bárta bude vystupovat jako první v rozpravě, dokončí své vystoupení.

 

(Jednání přerušeno ve 13.07 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP