(11.30 hodin)
(pokračuje Vysloužil)

Součástí mého pozměňovacího návrhu je tedy to, aby tenhle formulář byl povinností pro poskytování informací v předsmluvní fázi. Výhodu vidím především v tom, že školy mohou tenhle formulář zavést do osnov a mohou dostatečně informovat studenty jak na základní škole, tak na středních školách. Výhodu vidím také v tom, že poskytovatelé aspoň budou vědět, jaké informace vůbec mají poskytovat.

Další část mého pozměňovacího návrhu je řešení všeobecných obchodních podmínek. Jenom pro informaci. Já jsem si donesl a ukážu tady, jak vypadají všeobecné obchodní podmínky u smlouvy, kterou člověk dostává, když uzavírá spotřebitelský úvěr. (Ukazuje.) Je to deset stran A4 malého písma velikosti asi osm. Součástí mého pozměňovacího návrhu je právě to, že všeobecné obchodní podmínky musí obsahovat jen takovou část obchodních podmínek, která se týká právě uzavírané smlouvy. Současně, tady si bylo několikrát stěžováno, že je to tak drobné písmo, které vůbec nejde přečíst, také součástí mého pozměňovacího návrhu je, že použitá velikost písma nesmí být menší než ve smlouvě. Oba dva tyto body jsem konzultoval s Českou bankovní asociací, která s těmito body nemá zásadní problém.

Co se týká prvního bodu, ještě dodám, že jsem si nechal udělat stanovisko Legislativní rady vlády, která říká, že navrhovaná úprava jde nad rámec směrnice Evropského parlamentu a Rady, avšak není s ním v rozporu. Jenom bych tady upozornil, že ano, je to něco, co nám Evropská unie nepřikazuje, ale myslím, že je to dobro pro naše spotřebitele. Jenom bych tady asi zmínil, že v minulosti byly odhlasovány v Poslanecké sněmovně například balené koblihy nebo bezdotykové baterie, které taky nebyly povinností určenou Evropskou unií.

Dostal jsem informaci, když jsem to včera kontroloval, že celý návrh je nahlášen v systému pod č. 4403, ale v systému se neobjevil. Nutno tedy přečíst celý návrh. Nechci zdržovat, ale bohužel ho musím celý přečíst. Tak vteřinku. (Poslanec si jde do své lavice pro text návrhu.)

Pozměňovací návrh k tisku 781 a usnesení rozpočtového výboru č. 338 z 10. října 2012. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru a změně některých zákonů. (V sále je neklid.)

První bod č. 6 nově zní. 6. V § 5 odst. 2 zní: 2. Informace uvedené v části 1 přílohy č. 2 k tomuto zákonu se poskytují na formuláři uvedeném v příloze č. 6 k tomuto zákonu. Informace uvedené v části 2 přílohy č. 2 k tomuto zákonu se poskytují na formuláři uvedeném v příloze č. 7 k tomuto zákonu.

Za druhé. Bod 7 nově zní: 7. V § 5 odst. 3 zní: 3. Poskytnutím informací způsobem uvedeným v odst. 2 věřitel splní informační povinnost podle zákona upravujícího smlouvy o finančních službách uzavíraných na dálku. Poznámka 10. Poznámka 10 pod čarou zní: § 54b občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů.

Dále bod 3. Doplňuje se nový novelizační bod X, který zní: X. V § 6 odst. 1 se za větu druhou vkládají nově nové věty druhá a třetí, které znějí: Je-li část smlouvy určena odkazem na obecné podmínky, musí připojit věřitel ke smlouvě jen takovou část obchodních podmínek, která se týká uzavírané smlouvy. Použitá velikost písma nesmí být menší než ve smlouvě.

K bodu 28. V § 20 odst. 2 písm. a) se za slova "§5 odst. 1" vkládají slova ", 2".

Bod čtvrtý. V článku 3 Účinnost se doplňují slova ", s výjimkou článku 1, bodu X (§ 6 odst. 1 věty druhá a třetí), který nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2014".

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Paní poslankyně Váhalová. Do podrobné rozpravy? Ano, prosím.

 

Poslankyně Dana Váhalová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, krásné téměř poledne.

Po bohaté diskusi, která proběhla v rozpravě obecné, si dovolím jenom krátce se přihlásit k pozměňovacímu návrhu kolegy Šincla, který je pod č. 4423 v elektronickém systému. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Pan poslanec Vít Bárta. (V sále je hluk.) Prosím.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, nebudu zneužívat podrobné rozpravy. Pouze konstatuji, že na základě toho, co jsem řekl v obecné rozpravě, bych se tímto rád přihlásil ke svým pozměňovacím návrhům uvedeným pod sněmovními dokumenty č. 4344 a 4421. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím pana poslance Michala Babáka.

 

Poslanec Michal Babák: Vážená paní předsedající, já též velice rychle. Vzhledem k tomu, co jsem přednesl v obecné rozpravě, v podrobné rozpravě bych se chtěl přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 1301 ke sněmovnímu tisku 781. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Ještě někdo se hlásí do podrobné rozpravy? Nehlásí se nikdo, končím podrobnou rozpravu. Končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Děkuji jak navrhovateli, tak panu zpravodaji.

Ještě vás seznámím se dvěma omluvami. Pan kolega Pospíšil se omlouvá dnes od 11 hodin, pan poslanec Čechlovský se omlouvá dnes, a to na celý den.

 

Je před námi blok voleb. Zahajuji projednávání bodu

 

111.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny
 

Přivolám naše kolegy do jednacího sálu. Prosím o slovo člena volební komise pana poslance Jana Vidíma. Prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedající, paní a pánové, je tu hromada tužek. Tak možná ti, kteří je tu nechali, by si je tu mohli vyzvednout.

Jsme v tuto chvíli v bodu 111, což jsou tedy návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Chci vás informovat, že volební komise ve stanovení lhůtě obdržela takové tři podmnožiny v tomto bodu. Obdržela celou řadu rezignací, obdržela návrh na odvolání a obdržela návrhy na volbu.

Nejprve co se rezignací týče. Na členství v organizačním výboru rezignoval pan poslanec Jan Hamáček. Na členství ve výboru pro sociální politiku rezignovaly dámy poslankyně Ivana Řápková a Renáta Witoszová. Na členství ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu rezignoval pan poslanec Jan Pajer. Na členství ve Stálé komisi pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby rezignovala paní poslankyně Renáta Witoszová a konečně na členství ve volební komisi rezignoval pan poslanec Viktor Paggio.

Poslanecký klub TOP 09 a Starostové předložil návrh na odvolání poslance Radka Johna z mandátového a imunitního výboru, z výboru pro bezpečnost a ze Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Návrhy na volbu. Do hospodářského výboru pan David Šeich, do kontrolního výboru pan Miroslav Bernášek, do mandátového a imunitního výboru paní poslankyně Jana Suchá, do organizačního výboru pan poslanec Jan Bauer, Viktor Paggio a Václav Votava, do petičního výboru pan poslanec Miroslav Bernášek, do rozpočtového výboru pan poslanec Pavel Drobil, do volebního výboru paní poslankyně Jana Černochová, do výboru pro bezpečnost páni poslanci Václav Klučka a Jan Pajer, do výboru pro sociální politiku páni poslanci Miroslav Bernášek, Jaromír Drábek a Václav Koubík, do výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj pan poslanec Petr Holeček, do výboru pro zdravotnictví paní poslankyně Ivana Řápková, do výboru pro životní prostředí páni poslanci Petr Holeček a Petr Zgarba, do Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby páni poslanci Zdeněk Bezecný a Jan Hamáček a do Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů páni poslanci Stanislav Huml a Martin Vacek, do Stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny pan poslanec Josef Smýkal, do Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti pan poslanec Václav Koubík, do volební komise pan poslanec Jan Bureš, paní poslankyně Jana Suchá a konečně do stálé delegace do Meziparlamentní unie pan poslanec Jan Kubata. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP