(15.40 hodin)

 

Poslanec Antonín Seďa: Ano, já děkuji, pane ministře. Já se s vámi shodnu. Mně jde o to, aby dostupnost té nákladné kvalitní péče byla pro všechny občany. A vy jste sám zmínil problém úhrad za lékařské úkony. Já jsem zrovna ze Zlínského kraje, kde úhrady v nemocnicích jsou opravdu mizerné. Takže s tím já souhlasím. Ale pak je ještě dále otázka finanční náročnosti. Vy jste říkal, že u nás je jedna třetina radioterapie a dvě třetiny léků. Ale ty léky jsou strašně nákladné. A když je člověk nemocný, hlavně když onkologicky onemocní, tak ta následná léčba stojí takové horentní sumy, kdy znám případy, kdy se ty rodiny zadlužily.

Já jsem se právě ptal na ta opatření, na tu finanční nákladnost, zda vaše ministerstvo ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami vyjde vstříc právě tomu, aby odlehčilo rodinám, které postihne případ onkologického onemocnění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Prosím, pane ministře, ještě o odpověď.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Já se omlouvám, já jsem se snažil v rámci popisu systému, jak je to financováno a jak tam přibývají peníze, vysvětlit, že to je opravdu prioritou. A když už loni byla úhradová vyhláška vůči ostatním segmentům relativně restriktivní a letos bude také, tak rozhodně tyhle ty špičkové věci my chceme zachovat, protože to je v podstatě ten vrchol důvodu, proč existuje zdravotní pojištění - aby pokrylo zejména ty nejtěžší věci, na které nikdo nemá.

Já nemohu popřít, že jsou lékaři, kteří doporučují pacientům některé další možnosti, které nejsou úplně ověřené, nejsou zavedené do systému zdravotního pojištění. A lidé, kteří v tom vidí určitou naději, to zkoušejí za každou cenu, jako zkoušejí vše. Já to nechci bagatelizovat. Ten problém je samozřejmě obtížný v medicíně v tom, že rozhraní mezi úplně účinnou léčbou a tou méně účinnou je relativně neostré. Není to ostrá čára. Ale ta hranice, jak je to nastaveno u nás, je spíše ve prospěch pacientů. Takže každý, kdo má naději, že bude léčen, by měl ten lék a léčbu dostat zadarmo. A spíše je potřeba někdy zkoumat, jestli když ti lidé si stěžují, že si za péči museli platit, jestli v tom nejsou nějaké nekalosti nebo lokální porucha toho, že to centrum nefunguje. To bych doporučoval event. řešit nad konkrétním případem.

Jenom jako ukázku - je to extrém, ale je to ukázka toho, jak medicína je problematická. Možná si vzpomenete, že se asi před pěti až osmi lety řešil problém devitalizace nádorů chirurgickou cestou, kdy se nádor zbezkrevní a měla to být zázračná metoda, která měla být průlomem do onkologie. Byl velký zájem mezi pacienty, obrovská naděje. Tenkrát to lidé racionálně uvažující v medicíně kritizovali a říkali, že to není prokázáno. A opravdu po roce dvou se jasně prokázalo, že ta metoda je slepá cesta. Takže s tímhle taky někdy medicína bojuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Mám zde poznámku, že pan kolega Čechlovský od své interpelace odstoupil. Takže přistoupíme k další interpelaci, kterou vznáší paní kolegyně Řápková na pana ministra Pavla Blažka ve věci problematiky insolvence. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Řápková: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, obracím se na vás s problematikou, která spadá do působnosti vámi řízeného ministerstva. Jedná se mi o otázku profesionality insolvenčních správců.

Stále se z některých médií dovídáme o podivných krocích insolvenčních správců ve sledovaných kauzách. Také dlužníci a věřitelé si stěžují na postupy správců, které jsou mnohdy na hraně zákona, nebo na jejich, a to možná záměrnou, nečinnost. Přitom právě insolvenční správce je významnou osobou v řízení, ve kterém se zpeněžuje a přerozděluje často velmi hodnotný majetek.

Už když se přijímal nový insolvenční zákon, hovořilo se o profesionalizaci těchto osob oproti špatnému stavu za dob zákona o konkurzu a vyrovnání. Má otázka tedy zní, zda se Ministerstvo spravedlnosti zabývalo tímto tématem a jakým způsobem chce posílit důvěru v činnost insolvenčních správců. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Prosím pana ministra Pavla Blažka o odpověď. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená paní poslankyně, Ministerstvo spravedlnosti stále sleduje, vyhodnocuje a reaguje na aplikační praxi systému nového úpadkového práva, který je účinný již pátým rokem. O tom také svědčí nedávno přijatá a již účinná novela insolvenčního zákona, která má eliminovat podávání tzv. šikanózních insolvenčních návrhů.

Co se profese insolvenčních správců týče, také ta je předmětem zájmu našeho ministerstva. Připravili jsme konkrétní návrhy, kterými chceme posílit odbornost, kvalitu a bezúhonnost insolvenčních správců. Tyto návrhy již schválila vláda a byly předloženy Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky již v dubnu tohoto roku. Jedná se o tisk 662.

Kromě plánovaného zpřísnění zkoušek insolvenčních správců navrhujeme zpřísnění předpokladů pro výkon této činnosti, a to zpřísněním definice bezúhonnosti, zavedením požadavku odborné praxe, zavedením podmínky bezpečnostní způsobilosti pro insolvenční správce, kteří by chtěli vykonávat činnost insolvenčního správce se zvláštním povolením. Dále jsou dle našeho názoru lépe vymezeny povinnosti insolvenčních správců ve vztahu k ministerstvu a dohledové a sankční mechanismy. Věřím, že v návrhu novely obsažené změny mohou mít na kvalitu insolvenčních návrhů pozitivní dopad.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Budete vznášet ještě doplňující dotaz, paní kolegyně? Prosím.

 

Poslankyně Ivana Řápková: Pane ministře, já děkuji za vaši odpověď. Ještě k působení insolvenčních správců v insolvenčním řízení. Zajímal by mě přístup vašeho ministerstva k často kritizovaným vazbám správců a soudců, které zejména zvyšují pochybnosti o spravedlivě vedeném insolvenčním řízení. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Já děkuji znovu za slovo. K tomuto jen ve stručnosti, že i otázka ustanovování insolvenčních správců do funkce je podrobována odborným diskusím. Tady platí, že ustanoveného správce mohou věřitelé vyměnit. Vnímáme ovšem potřebu nastavení pravidel, které by byly transparentnější. Takže v současné době je v připomínkovém řízení tzv. komplexní novela insolvenčního zákona, která navrhuje řešení. Tato novela bude předložena vládě na konci tohoto roku.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Můžeme přistoupit k další interpelaci, kterou vznáší paní kolegyně Drastichová na pana ministra životního prostředí Tomáše Chalupu ve věci zrušení mezinárodních ministerských konferencí o ovzduší. Prosím.

 

Poslankyně Jana Drastichová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane nepřítomný ministře, na webu svého ministerstva jste se chlubil, že dnes uspořádáte konferenci s názvem Životní prostředí a zdraví v Ostravě a že se ho spolu s ministrem životního prostředí Polské republiky Martinem Korolcem a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem osobně zúčastníte. Bilaterální konferenci jste však zrušil, oznámení z vašeho resortního webu již zmizelo, náhradní termín zatím nebyl stanoven - bez ohledu na dlouhodobou smogovou poklici, která dusí Moravskoslezský region. Nemluvě o tom, že jsme my, obyvatelé Ostravska, vaším odmítnutím přišli o cennou příležitost celou dlouhodobě neudržitelnou situaci řešit s polskou stranou, přes jejíž hranici se valí velká část znečištění našeho ovzduší. Směr větru zkrátka nezná státní příslušnost.

Ptám se vás, proč jste seminář zrušil, co pro vás bylo důležitější, než zlepšení životního prostředí v regionu, kde má ovzduší dlouhodobě velmi negativní vliv na zdraví lidí. Co je tak důležitého, že jste tuto zásadní mezistátní akci zrušil a nejste účasten ani na dnešních poslaneckých interpelacích?

Škodlivé látky do ovzduší ve velké míře vypouštějí mnozí velcí znečišťovatelé z obou stran hranice. Velké množství škodlivin obsahující karcinogeny přichází také z Polska. Zde bych chtěla připomenout zlomovou studii města Ostravy, která zjistila, že dvě třetiny celkového znečištění přicházejí z polské strany Slezska. Proto je velmi důležité, abyste kroky k nápravě urychleně hledal a projednal společně s polským ministrem. Dnešní příležitost jste však z neznámých důvodů promeškal. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP