(15.00 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Mě by zajímalo, jak tady tu situaci bude vláda řešit, jak se k tomu postaví, a vůbec, co se bude dít s těmito finančními toky nejenom v souvislosti s sKartou, ale i se smlouvou, která byla uzavřena na Ministerstvu práce a sociálních věcí na výplatu sociálních dávek. Ta smlouva, kvůli které se ocitl pan první náměstek ve vazbě. Jsem přesvědčen, že tady všude jsou vážná podezření, že došlo k předražení, že jsou to smlouvy, které jsou sbratřeným firmám a přátelům pana Drábka a Šišky, které dokonce myslím jsou nezákonné, protože se nejednalo o řádné výběrové řízení podle novely zákona o veřejných zakázkách.

Ptám se, jak se k tomu vláda postaví, protože jediný správný postup by byl podle mě tyhle smlouvy zrušit, vytvořit krizový štáb na ministerstvu, krizový management, a rozvázat pracovní poměr s těmi, kteří s tímto typem smluv a nezákonnosti byli spojeni.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Ani mě netěší, že tady pan premiér není, nicméně musím vás odkázat na odpověď písemnou v zákonné době.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu místopředsedovi, který přišel v pravou chvíli.

A nyní poprosím dalšího - pana poslance Šincla nepoprosím, ten už se vzdal. Pan poslanec Seďa je tady ale ještě neúnavný. Také se vzdal. To byla vlastně poslední interpelace, ta má.

Máme 15 hodin a vyčerpali jsme interpelace na premiéra, takže končím interpelace na premiéra vzhledem k tomu, že to, co mohlo být učiněno, jsme všechno přednesli.

Pokusím se přejít na interpelace na ministry. Takže opět pro poslance, kteří jsou mimo, sděluji, že nyní, v 15 hodin a jednu minutu, zahájíme o hodinu dřív interpelace na ministry vlády České republiky. Dívám se, máme tady přítomné poslance, aspoň tady některé vidím, které mám tady v úvodu. Takže můžeme se snad do toho pustit. Apeluji na poslance - paní poslankyně Bohdalová je tady, pan poslanec Novosad, Ohlídal, Seďa, Čechlovský, Řápková. Vidím, že ti poslanci tady jsou, takže se do toho opravdu můžeme pustit.

Jako první interpelace je interpelace paní poslankyně Květy Matušovské. Poprosím paní poslankyni, aby přednesla svou interpelaci na přítomného ministra Pavla Blažka. Prosím, můžeme začít.

A ještě jednou do kuloárů: Zahajujeme interpelace na ministry. Všichni, kdo si je podali, jsou v pořadí, ať se dostaví do Sněmovny. Totéž se týká i přítomných ministrů, kterých se interpelace týkají.

Prosím, můžete začít.

 

Poslankyně Květa Matušovská: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, vážený pane ministře. Dovolte mi, abych se svou interpelací zaměřila trochu k podstatě fungování vašeho úřadu a složek, které jsou v něm zahrnuty. Jde mi o Vězeňskou službu - instituci, která je dle mého názoru neprávem opomíjena. O podmínky, za nichž pracují zaměstnanci, o jejich vybavení a zabezpečení. Chci se ve svém dotazu věnovat věci prosté a velmi potřebné - vysílačkám.

Dle mých informací je vysílaček v našich věznicích nedostatek. Nejde o to, že nepřicházejí nové, ale opotřebované odeslané do opravy se zpátky nevracejí, takže se dostáváme do situace, kdy například na čtyři předváděcí dozorce příslušníky jsou k dispozici pouze dvě vysílačky. Dochází tak k situacím, kdy zaměstnanci věznic musí v rozporu s interními předpisy doprovázet vězně bez vysílaček. A to se, podotýkám, děje například v typech věznic s ostrahou, tudíž v jedněch z nejpřísnějších věznic, kde jsou odsouzení za závažnou trestnou činnost. Podle dostupných informací mělo být vyřešeno opravování vysílaček a jejich obnova, leč stále se tak neděje. Takže se dá říci, že v mnoha případech, než by věznice opotřebované zařízení odeslaly k opravě, tak je využívají dál. A to, nezlobte se na mě, nejsou vysílačky, ale v mnoha případech chrastítka. Vím, že do konce května měly dorazit do věznic tři tisíce kusů nových stanic, leč nestalo se tak. A i podle přípisu ředitele odboru vězeňské a justiční stráže vrchního rady plukovníka Mgr. Petra Vlka zatím nebudou.

Mé dotazy jsou tedy jasné. Budeme čekat, až dojde k nějaké mimořádné události a odnesou to nevinní tátové od rodin, kteří jenom vykonávají svou práci? Když už jste škrtl svým zaměstnancům 10 % z platu, chcete jim škrtnout i život? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím teď pana ministra Blažka, který byl vyzván, aby se vypořádal s touto interpelací.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Vážený pane předsedající, vážená paní poslankyně, očekával jsem interpelaci spíše směřující do výběrového řízení, které se odehrává kolem vysílaček. Takže na část vám odpovím teď, na část musím písemně. Ono se asi čeká, že opozice se bude navážet od nějakých výběrovek, ale ono to tak není. Vy jste měla věcnou interpelaci, což ne vždy čekáme. Ale byla věcná.

Řeknu asi tolik, že se Vězeňské službě věnujeme dokonce více než ostatním resortním záležitostem, které máme. Problém není jenom v penězích, ale problém je v přeplněnosti věznic. Přiznám se vám teď od tohoto pultu, že o tom, jak staré vysílačky Vězeňská služba má, nebo nemá, v tuto chvíli nic nevím. To vám budu muset poslat písemně. Vysílačkami či chrastítky, jak vy říkáte, jsem se nikdy nezabýval. To je první část.

Pokud jde o poměry ve věznicích, tzn. zaměstnance, chystáme novelu zákona, která, když to zjednoduším, tak by ještě další skupiny zaměstnanců, kteří momentálně nejsou v tzv. služebním poměru, aby v tom služebním poměru byly. Problém je v tom, že zase narážíme na finanční otázky, protože pokud by takový zákon vznikl, plánovali jsme, aby byl účinný od roku 2014. Ten zákon se u nás připravuje, probíhá meziresortní řízení mezi Ministerstvem financí a naším ministerstvem. Nejsme ještě dohodnuti na penězích. Ministerstvo financí zatím dává negativní stanovisko. Tento vládní úkol, který máme, se nám tímto odsouvá.

Pokud jde o vysílačky, to vám musím fakt zjistit. Já to v tuto chvilku nevím. V pár věznicích jsem byl, ale vysílačky jsem tedy nezkoušel, jaké tam mají.

Jestli to takto stačí, ale všechno ostatní bude samozřejmě písemně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dostal jsem tady ještě dvě omluvenky - od pana Jiřího Koskuby a inženýra Petra Bendla, ministra zemědělství.

Paní poslankyně, vy budete reagovat ještě na to, co pan ministr řekl? Budete. Prosím, tak můžete.

 

Poslankyně Květa Matušovská: Děkuji panu ministrovi za námět na další interpelaci tedy díky výběrovému řízení a budu tedy očekávat odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr? Co na to říkáte?

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Ta interpelace není nutná. Já vám teď hned předám informaci k tomu výběrovému řízení. Čili by to byl když tak návod na ještě lepší interpelaci, pokud to nebude stačit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Jen bych si přál, aby více ministrů k tomu takto přistupovalo.

Prosím, pan poslanec. Pane poslanče, můžete přednést interpelaci, kterou máte na Karolínu Peake ve věci snížení korupčního rizika. Ale já se dívám - ona tady asi není paní místopředsedkyně. Zřejmě jsem ji četl v omluvách. Tak si to s dovolením jenom zkontroluji. (Oslovený: Mně to ani nevadí.) Vám to dokonce nevadí? Tak se nebudu ani dívat. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, má interpelace je směřována na nezařazenou poslankyni, místopředsedkyni vlády, předsedkyni vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolínu Peake. Jednou z jejich základních činností je koordinovat opatření vedoucí ke snížení korupčního rizika v rámci činnosti veřejné správy a zvýšení transparentnosti její činnosti. Tak to zní na internetu. To, co se dělo v přímém přenosu v Poslanecké sněmovně v posledních dvou dnech a především včera za přítomnosti paní místopředsedkyně, mě konsternovalo. Naprosto neskutečné je, že sama paní místopředsedkyně zastává funkci za uskupení, které nemělo žádný volební program, neprošlo volbami, nemá mandát od občanů, ale horlivě podporuje vládu, kde se evidentně veksluje o každý krok podpory. Nebo sníží snad korupční riziko to, že podporu získá vláda až po výměně tří poslanců za ty loajální? Jistě bude zajímavé sledovat, na jakých pozicích poslanci, kteří v pondělí odstoupili, nakonec skončí.

Také odpor paní místopředsedkyně vlády proti přijetí zákona o narovnání s církvemi do té doby, než přesvědčila předsedu vlády, že je třeba snížit nutný počet poslanců k založení nového poslaneckého klubu uskupení LIDEM, a podpis nové koaliční smlouvy jistě přispívá k lepší politické kultuře u nás. Bude také zajímavé, jaké personální změny budou součástí koaličních dohod a co z toho LIDEM vytěží. Budeme sledovat.

Paní místopředsedkyně vlády, domníváte se, že vám veřejnost věří, že uděláte cokoliv ke snížení korupčního rizika? Neměla by se vaše funkce raději zrušit a pomoci tak ke snížení deficitu státního rozpočtu? Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP