(20.10 hodin)
(pokračuje Bárta)

Jestliže se tady opakovaně blamuje koalice tím, že je zde platná koaliční smlouva, jestli strana LIDEM říká, že míní dál prosazovat koaliční smlouvu a její dodatek, je zapotřebí vám všem zde připomenout, že toto ustanovení koaličního dodatku neobsahuje dnes schvalovaná důchodová reforma. Ba hůř. Nejenom že tento bod neobsahuje, ale pan Kalousek i zcela jednoznačně říká, že prostě mezigenerační solidarita nebude. Ba hůř. Černost tohoto dne, smutek z této chvíle by měl býti proto, že dnes tato Sněmovna jakousi koaliční většinou prosadila zvýšení daní, které se nicméně nevyberou, a ještě stihla z těch slibovaných peněz, které se údajně vyberou a které reálně nebudou, pokud schválí tento konkrétní zákon, tuto konkrétní důchodovou reformu, zajistit to, že peníze, které se nevydělaly, ještě pro jistotu stihne utratit. Jinými slovy řečeno, jde o obvyklou dokonalou lumpárnu na druhou. V jeden den schválíme vyšší daně, budeme si myslet, resp. budeme předstírat, že si myslíme, že to do státní kasy přinese více peněz, a pro jistotu ještě tyto peníze utratíme.

Pan prezident Klaus dva roky - dva roky - upozorňuje na nedotaženost důchodové reformy. Dva roky upozorňuje na to, že se jedná o důchodovou ne-reformu. A politici, kteří mimochodem zvolili Václava Klause prezidentem tohoto státu, opakované impulsy, které z Pražského hradu přicházejí, ignorují a důsledně protlačují proti vůli veřejnosti, prezidenta, Senátu, opozice tuto důchodovou reformu resp. důchodovou pseudoreformu.

Já myslím, že podobných lží, podobných slibů o mezigenerační solidaritě, o programu TOP 09, ODS, že se dá pravicově vládnout bez toho, aniž by se v této zemi snižovaly důchody, je v nenaplněné koaliční smlouvě ještě celá řada. Dovolte mi zde připomenout alespoň dvě.

Stejný koaliční dodatek loni dohodl, že se nebude platit za amalgámové plomby. Rok se s rokem sešel a od příštího roku je ambice amalgámové plomby platit. Stejný koaliční dodatek naopak říkal, že se každý rok ve zdravotnictví bude šetřit a efektivizovat o 5,5 miliardy ročně. Další lež, další nenaplněný slib, další porušená dohoda.

Dalo by se dlouho hovořit. Ale jak jsem říkal, nebudu vás zde unavovat. Nicméně dovolte mi zde po přežití této vlády přečíst alespoň jeden vzkaz. Vzkaz, pod kterým je podepsáno 30 tisíc lidí Holešovské výzvy:

"Permanentním šikanováním, které vyústilo až v politický proces, odstranila Nečasova vláda rukou ministra vnitra Kubiceho z funkce policejního prezidenta Petra Lessyho. Za jeho působení v čele prezidia se policie konečně nadechla a začaly se vyšetřovat kauzy, které dlouhá léta ležely úmyslně na dnech šuplíků. Kubice však za pomoci Generální inspekce bezpečnostních sborů vzal lidem naději na odhalování korupčníků. Trváme proto na okamžitém návratu Petra Lessyho do funkce.

Ekonomika České republiky skomírá a ministr financí Miroslav Kalousek namísto logického snížení daní plánuje zvýšení DPH. Nejenže tímto krokem nepřinese do státní kasy ani korunu navíc, ale ještě k tomu udusí už tak světovou krizí přidušenou českou ekonomiku. Trváme na snížení daní.

Miliardy ze státní kasy mizí pochybnými zakázkami do firem s anonymní vlastnickou strukturou, přes které jsou dále vyváděny do daňových rájů. Trváme nejen na zrušení anonymních akcií, ale i na posílení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu tak, aby mohl důsledně kontrolovat firmy se státním podílem.

Téměř milion exekučních příkazů vynesených soudy v loňském roce převrátil život statisícům spoluobčanů. Exekutoři a lichváři stále bohatnou nemravnými poplatky a přemrštěnými úroky na úkor zdecimovaných lidí. Chceme v první fázi zákonem zastropovat odměny lichvářům a exekutorům, aby se lidé mohli opět nadechnout a nepropadali naprosté beznaději.

Všechny tyto a jiné kroky by měla uskutečnit nová vláda složená z odborníků. Trváme na okamžitém odstoupení Nečasovy zkorumpované vlády."

Já vím, že pro mnohé z vás je to mnoho marných slov. Dovolte mi doplnit tato slova alespoň pár čísly. Loni se zvýšila snížená sazba z 10 na 14 %. Vybralo se o 450 milionů více. V roce 2009 hranice chudoby dosahovalo 8,6 % lidí. V roce 2010 to bylo 9 % lidí. V roce 2011 se odhaduje, že to bude 9,7 % lidí, a v následujících letech se předpokládá, že dojde k prudkému nárůstu lidí pod hranicí chudoby.

Mimo jiné tato důchodová reforma, která na jedné straně spouští druhý pilíř, zároveň v rámci finančních transferů tak tiše a podprahově, koncepčně nekoncepčně, schválila dvoutřetinové snížení valorizace důchodů, které samo o sobě katapultuje lidi pod hranicí chudoby směrem vzhůru.

A nebavme se jenom o chudých lidech. Bavme se naopak o těch pracujících, podnikajících lidech. U těch pracujících je dobré uvést to, že celkový růst mezd o 2,3 % je reálně díky výši inflace v rovině minusu pro každého občana, pro každého pracujícího občana, o 1,1 % meziročně. Naposledy rostla průměrná mzda v roce 2009. Chápu, že je krize, a proto neříkám, že má mzda růst. Ale meziroční propad o 1,1 % v zásadě při stagnaci a několik let trvající a předpokládané recesi je z tohoto hlediska velmi špatným výsledkem vlády. U podnikajících bychom stejně tak mohli mluvit o inflaci, o tom, jak zásadním způsobem kvůli vybraným 450 milionům reálně inflace likviduje to, co podnikatelé vyrobí.

Dámy a pánové, apeluji na vás a prosím, aby všechna tato fakta byla vnímána při vašem hlasování. Děkuji vám za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP