(11.00 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Podívejte, tady pan Nečas i pan Kalousek, jak jsem řekl, vystupují v roli těch dospělých tatínků, co říkají těm rozmařilým dětem ne! A já tady chci dnes především ukázat, že tohle je naprosto nepravdivé. To není tak, že oni jsou ti, kteří takhle tady přísně hospodaří nad těmi nezvedenými dětmi, které utrácejí. A dokážu vám to na jedné věci, která je úplně čerstvá a která vyšla včera, je to audit Evropského účetního dvora v Lucemburku. Je to audit, který podává informaci o tom, jak dopadly země, které byly podezřelé, že nejhůř čerpají peníze. A já vám z tohoto auditu prozradím, jakým skutečně skvělým hospodářem je tato vláda nad evropskými penězi, které, jak víte, jsou nemalé.

V tom hodnocení auditu, přátelé, bylo sedm zemí, které byly podezřelé z nejhoršího utrácení peněz! A hádejte, kdo se v tomto hodnocení umístil suverénně nejhůř a suverénně na posledním místě, dokonce i za Řeckem, dokonce za Rumunskem, dokonce za Sicílií? Samozřejmě Česká republika! A to ještě s velkým propadem na ty, kteří zůstali před ní.

A já vám jenom řeknu, jak tento skvělý dospělý tatínek, který tady moralizuje ostatní, jaké chyby se zjistily na Ministerstvu financí, které bylo tím, to je ta instituce, na které auditní orgán sídlí, a který byl svého času tuším veden i tím známým náměstkem panem Bartákem, který byl určitě ideální pro kontrolu zacházení s veřejnými penězi!

Takže ten auditní orgán České republiky na Ministerstvu financí funguje tak, že závěry, a budu citovat závěry auditu Evropského účetního dvora: Kontroloři nejsou nezávislí na politickém vedení. Výsledky kontrol jsou manipulovány na příkaz nadřízených, kteří evropské dotace rozdělují. Auditní orgán Ministerstva financí nedohlíží, jak probíhají kontroly, ani v regionech ani na ministerstvech. Pro kontroly projektů neexistuje metodika. V podstatě každý může kontrolovat, co a jak ho to napadne.

Tak drtivá kritika nezazněla na žádnou zemi dokonce snad ani v historii zpráv Evropského účetního dvora! Chápete, já chápu, že někteří jsou tady euroskeptičtí, kdo by chtěl něco takového poslouchat, takové škaredé řeči! Kdo má nám co takhle do toho tady mluvit, jak si to rozkrádáme! Nebudeme ten Brusel radši vůbec zmiňovat, nejlépe o tom vůbec nemluvit. Budeme si tady krást tak, jak my sami umíme, hlavně ať nám do toho nikdo nekecá!

Dokonce se tam mluví o způsobu, kterým se hlavně ty peníze rozkrádají. Je to předražování, obcházení soutěží, spřátelené firmy a podobně. To všechno se v tomto auditu můžete dočíst. Já vás ujišťuji, že je to skutečně docela hrozivé čtení pro někoho, kdo by si řekl, že tomu uvěří, že to tak skutečně může být. To je potom děsivá zpráva o tom, co se v České republice děje s veřejnými prostředky.

A víte, proč o tom mluvím? Protože tohle je zpráva nezávislá, která informuje o tom, jak se u nás zachází s penězi, a je to zpráva, která mluví o činnosti vlády. Té stejné vlády, která tady přichází s tím, že si vybere prostě od lidí dalších 16 miliard za potraviny, léky, teplo a další věci. A samozřejmě od těch, kteří jsou dneska ti nejpotřebnější. Tady máme zprávu o tom, jak se zachází s miliardami, a tady máme daňový balíček, kterým zase se po hřbetech těch sociálně slabších budou získávat peníze, jako kdyby do té sklenice, do které se má lít voda a ve které jsou evidentně obrovské díry, které téhle vládě nevadí. Problém je v tom, že to lidé samozřejmě vidí.

Ten důvod, proč tady v této zemi se informuje o tom, že 60, 70 % podnikatelů v maloobchodu neplatí DPH, ten důvod, proč v této zemi se lidem nechce platit daně, je přece ten, že... jak platit daně státu, který je takhle nezodpovědným mizerným hospodářem. Chápete? Jak mají lidé platit daně státu, ve kterém všichni vidí, jak se zachází s finančními toky, které už byly odhalené jako podezřelé, předražené, nezákonné třeba na Ministerstvu práce a sociálních věcí? Když se vidí, že se kolem toho vůbec nic neděje? Pan první náměstek se sice octl ve vazbě, celá věc je sice vyšetřovaná, nicméně to pokračuje dál, miliardy plynou dál.

Všichni vědí, jak se zachází s kauzou Opencard, ve které se skutečně asi nemáme šanci dostat k tomu, komu skutečně peníze šly do kapes. Všichni vidí, jak se zachází s kauzou ProMoPro. Jak dopadl v Praze pan Janoušek, ta kauza nám také mizí někam do dáli. A mohl bych pokračovat v tom, jak všichni vidí, jak se tady mluví o miliardách, které mizí, rozkrádají se a neděje se prostě nic! A místo toho, aby vláda s tímhle něco dělala, tak přijde s dalším daňovým zdražovacím balíčkem, ve kterém řekne lidem: Protože nám ty peníze všude utíkají, protože nám ta voda ze sklenice všude vytéká, tak budeme muset od vás vybrat další peníze.

Chápete, tohle je to demoralizující. Oproti té vaší velmi nevěrohodné bajce dospělých tatínků, kteří rozmařilý národ nabádají k tomu, aby šetřil a byl asketický, tak já vám říkám, že tady se děje úplně jiný morální příběh, ve kterém tahle vláda samozřejmě ztratila už poslední zbytky důvěry. A to, že tady ještě předstoupí, a dokonce říká, že potřebuje vybrat další peníze, tak to je něco, co tady vlastně ani není schopna zargumentovat. Protože dokonce ani o tu argumentaci se nemá cenu ani pokoušet. Nikdo jí prostě nebude věřit.

Tahle vláda, ta už dávno hraje spíš hru chudším brát a ze státních peněz dávat bohatým. Proto tady máme ministra škrtů a zvyšování daní. Protože to je filozofie a moralita, podle které se skutečně tato vláda řídí. Kdepak nabízet nějaká pracovní místa! Kdepak dělat něco pro to, aby si lidi mohli řádně vydělat peníze! Ne! Snižovat deficit, to je jediná priorita této vlády.

Paul Krugman teď vydal knihu, ve které říká, že právě podle toho se pozná, komu vláda slouží. On říká: Tyhle vlády, které mluví jenom o snižování deficitu a nemají zájem o vytváření pracovních míst, to jsou vlády, které slouží pouze věřitelům. Těm, kteří pracuji s penězi. Tyhle vlády vlastně jdou proti těm, kteří si vydělávají na své živobytí a musí často pracovat s půjčkami, protože by jinak nevyšly. Tahle vláda, česká vláda, v téhle definici přesně patří na stranu těch, kteří hájí jenom zájmy věřitelů. Finančních společností. Podívejte se, to je hlavní klient české vlády. A proto tady máme daňový balíček, který je zase zadání a nástroj, jak získat prostředky z těch sociálně slabších. Proto se tady bavíme o takové nehoráznosti, jako je pokus odstranit příspěvek na bydlení. A věci, kde se pořád zkouší, kde ještě jakou miliardu z lidí dostat. A mně to připadá, že to je neobhajitelné především proto, že tahle vláda selhává v tom základním, co by musela udělat, pokud by měla chtít po lidech nějakou oběť a nějaké utahování opasků. Že by musela začít zastavovat a ucpávat hlavní díry, kterými prostředky ze státního rozpočtu odtékají. A to tahle vláda už ani dneska nepředstírá, že by se o to chtěla pokusit.

Takže já si myslím, že na tomhle končí debata o daňovém balíčku a na tomhle končí jakákoliv ekonomická argumentace. Na tom, že máme vládu, kterou osud většiny lidí v této zemi nezajímá a která neumí nic jiného než hodit důsledky svého vládnutí na bedra těch nejslabších.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní faktická poznámka - pan kolega Jan Bureš. Poté s přednostním právem vystoupí paní kolegyně Kateřina Klasnová. Faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji, velmi se omlouvám, budu skutečně zase velmi stručný. Jenom jak tady vážený pan místopředseda mluvil o auditu z Evropské komise a z Evropské unie, tak bych připomněl jenom čtyři, skutečně heslovitě, body. Regionální operační program Střední Čechy - David Rath. Regionální operační program Severozápad - Pavel Kouda. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Teď ještě pan místopředseda Zaorálek s faktickou poznámkou? S faktickou poznámkou, pane kolego? Ano, faktická, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP