(11.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Lidem nezbylo nic jiného, než omezit spotřebu, odložit zbytné nákupy nebo za nimi jezdit do levnějšího zahraničí. Víme, že pokud jde o základní koš potravin, pokud provedete nákup v tom základním koši potravin u nás a v Německu, tak v německé samoobsluze je o třetinu levnější.

Troufalost vlády, která si není schopna přiznat svůj omyl a odvažuje se předstoupit před tuto Sněmovnu a žádat o schválení dalšího zvýšení DPH, už opravdu nezná mezí. A že k tomu dneska dojde v jiném bodu, to všichni víme.

Nečasova vláda navíc prokazuje naprostou neschopnost vybírat daně a bojovat proti daňovým únikům. Dovolím si uvést příklad. Spotřeba tvrdého alkoholu na jednoho obyvatele se dlouhodobě pohybuje okolo osmi litrů za rok. V roce 2010, ve kterém došlo ke zvýšení spotřební daně z lihu a lihovin, došlo ke skokovému poklesu spotřeby alkoholu v průměru na sedm litrů na osobu. V tomtéž roce i přes zvýšenou daň poklesl meziroční výnos spotřební daně z lihu a lihovin o půl miliardy korun. To ale, dámy a pánové, neznamená, že lidé přestali alkohol konzumovat. Pouze se část spotřeby přesunula směrem ke spotřebě alkoholu pocházejícího z nelegálních zdrojů. Vládě to ale bylo úplně jedno. Nepřišla s žádnými opatřeními, která by omezila černý trh s alkoholem. Začala konat až ve chvíli, kdy v souvislosti s kauzou metanol zemřeli lidé. Něco podobného, tedy rozsáhlé daňové úniky, zažíváme u cigaret a zřejmě i pohonných hmot, kde se rozvinul paralelní trh a také obrovské daňové úniky.

Nepochopitelné je pro mě v současné situaci trvání vlády na spuštění důchodové reformy. Vláda počítá s tím, že výpadek příjmů z pojistného na důchodové pojištění dosáhne 6 mld. korun. To by znamenalo, že do druhého pilíře v příštím roce vstoupí pouze 15 % ekonomicky aktivního obyvatelstva. To má být ta skvělá penzijní reforma, která jako mávnutím kouzelného proutku vyřeší problém stárnutí české populace? Myslím, že vláda by měla vyslyšet argumenty pana prezidenta, kterého jistě nikdo z nás nepodezírá z levicového smýšlení, a od spuštění penzijní reformy v příštím roce upustit. Ušetřila by tím sobě i vládám příštím spoustu problémů.

Dámy a pánové, máme-li zastavit hospodářský pokles a zabránit rozkladu české společnosti, který nezadržitelně postupuje, musí se vláda oprostit od svých ideologických předsudků a musí začít provádět aktivní hospodářskou politiku, to znamená podpořit poptávku zastavením poklesu reálných příjmů a zvýšením veřejných investic do oblastí s vysokým multiplikačním efektem, tedy například do výstavby a modernizace dopravní infrastruktury nebo do výstavby bytů, kterou už jsem zmínil. Současně je třeba poskytnout všestrannou podporu českým vývozcům, a to jak prostřednictvím státních institucí pro tento účel zřízených, tak prostřednictvím účinné ekonomické diplomacie. Tady bych chtěl ocenit úsilí - teď nevím koho, ale myslím si, že spíše velvyslanectví v Kazachstánu a také okolí prezidenta republiky, že se podařilo postoupit, pokud jde o ekonomickou diplomacii, v jednání s Kazachstánem, kde se otevírají velké obchodní možnosti, kde v krátké době může být navýšen obrat, výměna zboží zhruba o čtvrtinu. To je cesta správným směrem!

V neposlední řadě je třeba prostřednictvím systému investičních pobídek přivést nové investory do zaostávajících regionů s vysokou nezaměstnaností a sociálními problémy. Zdroje lze hledat například obnovením systému progresivního zdanění s několika daňovými pásmy, zavedením více sazeb daně z příjmů právnických osob pro podnikatelské subjekty s různou tržní silou a omezením výjimek snižujících základ daně. Dále je třeba zvýšit výběr DPH zavedením registračních pokladen. Zejména v souvislosti s prodejem lihovin a destilátů po tom dokonce volají i zájmová sdružení obchodníků. A omezit možnost uplatnit odpočet DPH při nákupu osobního automobilu pro účely podnikání, omezit, limitovat jej například částkou 1,2 až 1,3 milionu. Dneska je možné odepsat ve firemních daních třeba rolls-royce. To je myslím nesmysl. Zdanit příjmy z dividend, zrušit zastropování odvodů na sociální pojištění.

Chci věřit, že vládní administrativa má skutečné odborníky a že je schopna alespoň něco pro oživení českého hospodářství udělat. Jejich kroky však zatím vše dokázaly spíše zhoršit. Podívejme se jen na stav hospodaření letošního roku právě s ohledem na plnění příjmové stránky rozpočtu. Například příjmy z evropských fondů budou nižší oproti rozpočtu o 53 miliard korun. Daňové příjmy a příspěvky na sociální zabezpečení budou mít propad zhruba 37 miliard korun. Inkaso DPH bude oproti rozpočtu nižší zhruba o 22 miliard korun. Na spotřební daních již teď víme, že stát nezvládne vybrat přes 3 miliardy korun. U pojistného na sociální zabezpečení méně téměř o 10 miliard korun, na dani z příjmů právnických osob o 2,8 miliardy korun méně.

Dámy a pánové, nechci vás unavovat dlouhým proslovem. Nechci se už zabývat ani tím, co bylo či co by mohlo být. Na závěr uvedu jen několik základních faktů, které s tímto návrhem rozpočtu souvisejí.

Za prvé. Jakkoliv chápu, že formálně o daních jsou současné spory uvnitř ODS, je pro mě naprosto nepochopitelné, že vláda dopustila, že ani dnes nikdo s určitostí neví, v jaké výši bude příští rok snížená sazba DPH, která se dotýká významné části zboží a služeb. Nevědí to podnikatelé, nevědí to domácnosti, neví to ještě ani sama vláda.

Za druhé. Pánové Nečas s Kalouskem ve svých úvahách o schodku státního rozpočtu pro příští rok opět počítají jak s dobrým výběrem daní, dnes jsme slyšeli určitou korekci, uvidíme, tak i s určitým hospodářským oživením. Ptám se ale jak, když ani pro jedno neudělali prakticky nic. Se stejnou úvahou přišli žádat Poslaneckou sněmovnu o schválení státního rozpočtu již před rokem. Před rokem, připomínám, předpokládali hospodářský růst 2,5 %. Je z toho pokles nejméně o jedno procento. Mýlili se již poněkolikáté, mýlí se zřejmě i nyní.

Strana, kterou vedu, sice vznikla před necelým rokem, ale již tehdy jsem upozorňoval na to, že Kalouskova představa o hospodářském růstu 2,5 % pro letošní rok je pouze vysněná a že dojde spíše k poklesu mezi 1 až 2 %. Bez nutných ozdravných kroků, které jsem již před rokem uvedl v našem programovém materiálu Proti recesi, nezaměstnanosti a deficitu státu, čeká naši ekonomiku v roce 2013 opět pokles.

Vzpomínám si, když jsem na červencové schůzi v tomto roce radil vládě - a myslím si, že rady z řad opozičních poslanců jsou, jak to řekl jeden český premiér, jeden z mých předchůdců, rozumem zadarmo. Je škoda, že se tím vláda neřídila. (Premiér Nečas: To byl Stanislav Gross!) Ne, to byl Miloš Zeman, pane premiére. (Nesrozumitelná poznámka pana premiéra.) Tak to nevím, ale pak to byl epigon jenom velkého učitele. Takže Miloš Zeman tohle řekl a myslím, že měl pravdu. Tehdy jsem vám doporučoval, abyste za úkol přes letní prázdniny dal členům NERVu takové zadání, aby přinesli opatření k obnovení hospodářského růstu. Nestalo se. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP