(18.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď kdo dál se hlásí do rozpravy? Pan ministr Heger, vidím, že se hlásí. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem chtěl tlumočit názor Ministerstva zdravotnictví, které ty hranice projednalo a domnívá se rovněž, že hranice 65 let je ta nejoptimálnější, a tento návrh budeme podporovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě tady vidím - také prosím, pane poslanče, můžete také. A pak ještě pan poslanec Huml. Dobře. A teď prosím pan poslanec Zvěřina a pak pan poslanec Huml. (Poslanec Štětina uvádí své jméno na pravou míru.) Štětina, pardon! Omlouvám se. Pan poslanec Štětina. (Pobavení.)

 

Poslanec Jiří Štětina: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, je to návrh zákona, který se mě bezprostředně týká, a musím říci, že už jsem se dvakrát podrobil opakované prohlídce. Ne že jsem měl pozitivní jakýkoliv nález, ale zcela logicky po dvou letech. Nebývá zvykem, že opozice podporuje koalici, ale myslím si, že je to logika, že v 65 letech a potom à dva roky kontrolní vyšetření. To je vše, co jsem k tomu chtěl říct.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ještě prosím pan poslanec Braný. Pan poslanec Huml byl! Omlouvám se. Pan poslanec Huml byl dříve. (Posledně jmenovaný dává přednost posl. Branému.) Ano, dohoda gentlemanů. Prosím, pan poslanec Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Panu kolegovi se omlouvám, že jsem ho předběhl - nechtěně, ale věřím, že on to rozvine do větší šíře.

Já jenom chci říct, že když se tady hovoří o té hranici, také patřím mezi ty, kde mám to krásné potvrzení, že můžu řídit po věku 60 let. Ale podívejte se, když se podíváme třeba do Rakouské spolkové republiky, tak tam není třeba žádné. Jsou tam ti lidé zdravější, možná to dělají ty Alpy? Ne, odpověď je jasná. Tam je totiž seniorská veřejnost tak sepjatá, že žádná politická strana si nedovolí do nich píchnout, protože jsou to pevní a rozhodní voliči. U nás jsou senioři politicky pestří, to jsem rád, že je tomu tak, a my tady teď budeme hrát hru, jestli těch 300 korun posuneme o rok, o dva, nebo o pět. Diskuse by měla být mnohem širší, protože nevím, z čeho vyšlo Ministerstvo zdravotnictví, z 65 let, a vím, že je to určitý problém a pojišťovny to řeší, když nemáte tento papír, ale jinak se stejně nic neděje, tak je to potom otázka i postihu, jestli má někdo toto potvrzení a mít ho případně neměl. A vím, jak je to sporné vlamovat se do takové diskuse, kdy ten zdravotní stav byl takový, že potvrzení už asi nemělo být vydáno, ale kdo má být tím arbitrem, protože se ta událost stane týden po vydání a může se cokoliv změnit, nebo dokonce i rok.

Takže já nejenom že diskusi o té hranici, ta je trošičku zavádějící, jestli tuto rozvedeme, tak se k ničemu podle mě nedopracujeme a zase to bude jenom politická dohoda. Já spíš bych byl pro to, aby se hovořilo o situaci, kdy je to bezpodmínečně nutné, a jaké jsou i za to sankce, je-li toto oprávnění vydáno řekněme neoprávněně, anebo jenom velmi formálně. A zatím ještě jsem nezaznamenal případ - kolega Huml je v tom zdatný -, že by byl někdo řešen za to, že měl oprávnění po 60. roce fyzického věku a způsobil nehodu a toto oprávnění že by bylo zpochybňováno, nebo dokonce by byl někdo tázán k nějaké odpovědnosti. Takže já spíš to vidím v té rovině ne té hranice, ale spíš co chceme udělat z hlediska pohledu odborné veřejnosti na to a samozřejmě seniorů a seniorek, kterých se to týká.

Jinak nemám problém, ani klub KSČM, toto podporovat, a jak už tu řekl kolega Opálka, už ta diskuse z naší strany byla otevřena v minulosti a velmi rychle byla zamítnuta. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď pana poslance Humla požádám, aby vystoupil v rámci rozpravy. Prosím, máte slovo. Tady prosím trochu o klid, nějak se nám to tady... (Přesedající zvoní.)

 

Poslanec Stanislav Huml: Kvůli mně jste zvonit nemusel, pane místopředsedo. Já si připadám jak na pastvě. (Pobavení.)

Ale abych byl vážný. Já bych jenom chtěl připomenout všem, že dneska platí 60, 65, 68 a potom každé dva roky. Pravda je ta, že tento parlament přijal normu, podle které do budoucna naše generace už ne, ale ta nastupující bude až do 70 let možná v pracovním procesu, a proto ten návrh vnímám i z takového toho pohledu, když už tedy někdo má pracovat, tak aby také měl podmínky pro tu práci, a ne aby byl v uvozovkách buzerován tím, že musí chodit na prohlídky.

Ale vážně. Já si myslím, že návrh od 68 let je za hranicí únosnosti. Na silnicích by potom nebylo bezpečno. Šedesát pět je něco, co se dá určitě v hospodářském výboru projednat. Takže měl jsem velké cukání navrhnout zamítnutí této předlohy, ale zdržím se a počkám si s tím až na projednávání v hospodářském výboru. Pokud hranice bude 65 let, tak si myslím, že to je přijatelné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím, pane poslanče. Je otevřen prostor v obecné rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Michal Janek: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, z očního hlediska dneska platí první preventivní prohlídka v 60 letech. Myslím si, že to bylo velice rozumné. Šedesát pět, to je hranice už tak na přimhouření obou očí. Víte, jak jezdíme, jak jsme nedisciplinovaní, a statisticky víme, že od 65 nahoru přibývá jenom šedých zákalů a samozřejmě i jiných očních onemocnění. Takže s vyšším věkem z tohoto hlediska odborného a ze zkušeností nemůžu souhlasit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Janek - to bylo jeho vystoupení. Prosím, ano. A nyní... (Posl. Kostřica sděluje své jméno.) Pan poslanec Kostřica. Zřejmě se mi zhoršuje paměť. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Uznávám to.

 

Poslanec Rom Kostřica: Děkuji za slovo, pane místopředsedo Zaorálku.

Vážené dámy a pánové, já se domnívám, že každá věková hranice je svým způsobem diskriminující. Pro někoho může být řízení problematické v 60, pro někoho v 65. A uvědomte si, že je i celá řada jiných povolání, myslím si velmi důležitých - pokud vím, tak třeba soudci mají povinnost chodit do důchodu v 70 letech. Já se domnívám, že třeba někteří soudci můžou napáchat v uvozovkách mnohem větší škody než některý řidič, který jede ve věku 65 roků bez příslušného oprávnění nebo hodnocení. Ono i po stránce medicínské je velice problematické skutečně zhodnotit, jestli ten řidič schopný pro řízení je, či není. Já nevím, jestli se mýlím, možná že pan poslanec Huml by mě v tom opravil, ale svého času bylo takové nelogické nařízení, pokud jde o vyšetření oční. Začněme od toho logického: slepý řidič nemůže řídit. Dobře. Pokud má řidič jedno oko, může řídit, pokud vím, pokud není profesionál. Pokud má oči obě, ale má dvojité vidění, tak řídit nesmí. Čili pak má jedinou možnost, že buď se vzdá řidičského oprávnění, nebo si nechá to jedno oko vypíchnout. Čili takových opatření tady byla celá řada, ale myslím si, že nemají zvláštní logiku.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, pane poslanče, a teď obecná rozprava běží. Neběží, už tedy končí, protože vidím, že žádné další přihlášky nejsou. Prosím, myslím, že můžeme ukončit obecnou rozpravu. Já nevím, jestli chce ještě vystoupit pan senátor nebo ne. (Ne.) Nechcete.

Tady podle mě nezazněl žádný návrh k vrácení ani k zamítnutí, takže můžeme pouze udělat přikázání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP