(15.00 hodin)
(pokračuje Šťastný)

Poslední poznámka je ta, že bych chtěl ještě jednou zdůraznit tu věc, že pokládám za velkou chybu, že spotřební daně z tabákových výrobků plynou do státního rozpočtu, kde se rozpustí tu na opravu silnic, tu na větší množství úředníků toho či jiného ministerstva, a tak dále a tak dále. Opravdu poněkolikáté, a budu to říkat tak dlouho, než se tím někdo začne trochu vážněji zabývat - myslím, že by bylo rozumné alespoň část spotřební daně z tabákových výrobků směřovat do systému zdravotního pojištění. Dokonce jsem přesvědčen, že by bylo možné zrušit díky této věci, nebo významným způsobem redukovat platbu za státní pojištěnce. Nemuseli bychom se o ni permanentně dohadovat a touto věcí, tímto směřováním té daně podobně, jak to děláme i třeba v případě daně z minerálních olejů, kde už to směřování existuje specificky do fondu dopravní infrastruktury, bychom se chovali k té dani spravedlivěji.

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan ministr Kalousek má slovo. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já bych jenom rád ujistil pana poslance Šťastného, že jeho přání bylo už dávno vyhověno. Už dávno vyhověno. Spotřební daň z cigaret je příjem státního rozpočtu zhruba v objemu 45 mld. Platby za státního pojištěnce do veřejného zdravotního pojištění jsou v objemu zhruba 57 mld. Jestli to tedy pana poslance Šťastného uklidní, tak já mu tedy garantuji, že těch 45 mld., které stát inkasuje na spotřební dani z cigaret, jdou komplet do veřejného zdravotního pojištění prostřednictvím výdajové položky za státního pojištěnce a stát ve své velkorysosti vůči panu poslanci Šťastnému tam ještě dalších 13 mld. dodává z jiných zdrojů. Vašemu přání bylo již dávno vyhověno, pane poslanče.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy ve třetím čtení. Taková přihláška není. Rozpravu proto končím. Zazvoním, abych přivolala naše kolegy do jednacího sálu, protože pan kolega Radek John přednesl návrh na vrácení této normy do druhého čtení, nebo návrh na opakování druhého čtení a o tomto návrhu nyní po skončené rozpravě rozhodneme jako o prvním, poté budeme postupovat dále. (Neklid v sále. Poslanci přicházejí do sálu.)

 

Domnívám, že už budeme moci toto hlasování zahájit. Hlasování bude mít pořadové číslo 196. Rozhodujeme o návrhu na opakování druhého čtení k tomuto tisku.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 196. Táži se, kdo je pro návrh pana poslance Radka Johna, tedy návrh na opakování druhého čtení tohoto návrhu zákona. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 196 přítomno 148, pro 59, proti 74. Tento návrh přijat nebyl.

 

Budeme se tedy moci zabývat pozměňovacími návrhy. Nejprve dostane slovo pan zpravodaj, pan poslanec Radim Fiala. Prosím, aby nám ohlásil postup při hlasování a poté samozřejmě přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a spolu s panem ministrem k nim oznámil své stanovisko pro Sněmovnu. Nejprve ale prosím o návrh procedury.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte, abych zde přednesl návrh procedury.

Za prvé. Hlasovali bychom o pozměňovacích návrzích pod písmeny A1 až A16, tedy o usnesení rozpočtového výboru en bloc.

Za druhé. Dále bychom hlasovali o návrzích B1 až B3 pana poslance Šincla, a to také en bloc. V případě přijetí návrhu B by byly návrhy D1 a D2 již nehlasovatelné.

Za třetí. Dále bychom hlasovali o návrzích C1 a C2 pana poslance Svobody, a to také en bloc.

Za čtvrté. V případě nepřijetí návrhu B kolegy Šincla bychom dále hlasovali o návrzích D1 a D2 také en bloc.

Za páté. Dále bychom hlasovali můj návrh pod písmenem E1 společně s legislativně technickou úpravou týkající se výčtu novel části 1 návrhu zákona, kterou jsem načetl dnes v rozpravě.

A na závěr, za šesté. Hlasovali bychom o návrhu zákona ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Ptám se, zda je nějaká připomínka k tomuto návrhu procedury. Pokud není, zahajuji hlasování pořadové číslo 197. Kdo prosím souhlasí s tím, abychom se řídili takto navrženou procedurou. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 197. Přítomno 148, pro 135, proti 1. Proceduru jsme schválili.

 

Prosím tedy o první návrh, pane poslanče.

 

Poslanec Radim Fiala: Takže první návrh by bylo usnesení rozpočtového výboru označeno jako A1 až A16 en bloc.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Stanoviska prosím? (Zpravodaj i ministr souhlasí.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 198. Ptám se, kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 198 přítomno 148, pro 107, proti 6. Návrh byl přijat. Prosím, můžeme pokračovat.

 

Poslanec Radim Fiala: Za druhé bychom hlasovali o návrzích B1 až B3 pana poslance Šincla, a to také en bloc.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Stanoviska, prosím? (Zpravodaj i ministr nesouhlasí.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 199. Kdo je pro tento návrh? Proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 199 přítomno 148, pro 49, proti 86. Návrh nebyl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Radim Fiala: Za třetí bychom hlasovali o návrzích C1 a C2 pana poslance Svobody, a to také en bloc. Stanovisko nesouhlas. (Ministr má stanovisko nesouhlasné.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 200. Kdo podporuje tento návrh? Kdo je pro? Proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 200 přítomno 143, pro 42, proti 74. Návrh nebyl přijat. Prosím dále.

 

Poslanec Radim Fiala: Dále bychom tedy hlasovali o návrzích označených D1 a D2 en bloc. Stanovisko nesouhlas. (Ministr má stanovisko nesouhlasné.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 201. Kdo je pro? Proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 201 přítomno 147, pro 61, proti 70. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Radim Fiala: Za páté bychom hlasovali můj návrh pod písmenem E1 společně s legislativně technickou úpravou týkající se výčtu novel, části 1, návrhu zákona, kterou jsem načetl dnes v rozpravě. Stanovisko souhlas.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek V úctě ke zpravodaji souhlas.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 202. Kdo je pro tento návrh? Proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 202 přítomno 146, pro 107, proti 6, návrh byl přijat.

 

Bylo tedy hlasováno o všech návrzích, pokud se nemýlím, můžeme hlasovat o celém návrhu zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP