(Jednání pokračovalo ve 14.34 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, dostávám informaci, že závada bude vyžadovat patnáct minut k odstranění, navrhuji tedy tento postup: Vzhledem k tomu, že je tady ještě šest přihlášek k pořadu schůze - myslela jsem, že nejprve budeme hlasovat o návrzích grémia, ale je také možné, abychom tedy nechali načíst poslance své návrhy, a potom tedy to hlasování. Budeme doufat, že se hlasovací zařízení dá mezitím do pořádku a budeme moci hlasovat. Myslím, že takto můžeme postupovat.

Prosím ale o klid! A všichni si prosím sedněte do svých lavic! Schůze běží, přestávka skončila. Pan poslanec Paggio, prosím, přestávka skončila. Všechny kolegyně a kolegy žádám, aby se zklidnili.

Pan předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se svými návrhy, poté paní předsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Poté jsou zde čtyři přihlášky od pana poslance Víta Bárty, Jiří Štětina, Roman Váňa a pan místopředseda Lubomír Zaorálek. Takže pan poslanec Zbyněk Stanjura má slovo. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Dobrý den. Mám tři jednoduché návrhy k pořadu jednání.

Navrhuji z pořadu jednání vyřadit bod číslo 90, sněmovní tisk číslo 721, senátní návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Dále navrhuji pevné zařazení třetího čtení - bod 130, sněmovní tisk 732, vládní návrh školského zákona, zítra jako druhý bod, poněvadž máme jeden pevně zařazený.

Dále navrhuji dnes zařadit po těch návrzích z grémia, pevně za ně zařadit bod číslo 38, sněmovní tisk 703, vládní návrh zákona o léčivech - po těch pevně zařazených z grémia, o kterých budeme pravděpodobně teprve hlasovat, na kterých jsme se na grémiu shodli. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Paní předsedkyně Klasnová, poté pan místopředseda Zaorálek. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, navrhuji zařazení bodu 72, tisk 742, je to novela obchodního zákoníku, poslanecký návrh Věcí veřejných na zrušení tzv. anonymních akcií. Navrhuji zařazení tohoto tisku jako první bod po již pevně zařazených.

Věci veřejné prosadily zrušení anonymních akcií do programového prohlášení vlády. My samozřejmě vítáme i ten návrh z pera Ministerstva spravedlnosti, nicméně ho nepovažujeme ve svém důsledku za skutečný návrh na zrušení anonymních akcií. Navíc, jak se zdá, vláda nijak nespěchá s předřazením tohoto bodu a s projednáváním právě problematiky tzv. anonymních akcií. My ve svém návrhu navrhujeme obligatorně zavést povinnost zaknihování do centrálního registru všech akcií. Tím by se zprůhlednily, ztransparentněly akciové společnosti, omezila by se šedá ekonomika a podle odhadů ekonomů by to mělo pozitivní dopad do státního rozpočtu až v řádech desítek miliard korun. Z toho důvodu považujeme za důležité, aby tento bod byl projednáván co nejdříve. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Paní předsedkyně, je to bod 72?

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Je to bod 72, tisk 742, novela obchodního zákoníku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová A zařadit jej žádáte na kdy? Po pevně zařazených bodech dnes - rozumím tomu dobře?

Pan místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrý den, dámy a pánové. Dovolte, abych se pokusil zdůvodnit zařazení nového bodu.

Rád bych vám řekl, že mám z něčeho poměrně dost nedobrý pocit. Víte, že jsem ze severní Moravy a že ze severní Moravy vlastně se rekrutuje snad největší množství obětí té metanolové aféry nebo tragédie. Když sleduji to, co se komentuje, a to, co se odehrává kolem, tak mám někdy pocit, že si za to zřejmě na severu Moravy můžeme sami. Dokonce jsem viděl pořad, ve kterém se říká, že už tam pijeme ten tvrdý alkohol sto let a že se nikdy moc nedíváme, co to vlastně pijeme. Vytváří se opravdu taková atmosféra, že se vytváří něco, co pravděpodobně souvisí s tím, že si tady někdo neumí ani přečíst vinětu a neumí ani pít správně alkohol.

A slyším pana ministra Kalouska, který řekne, že za tohle může asi tak stejně, jako když si nějaký alkoholik sedá za volant a řádí tady na silnicích. Myslím, že tak nějak to bylo panem ministrem řečeno. Prostě za to, co se stalo, nikdo nenese odpovědnost.

Včera jsem viděl tiskovou konferenci policie, na které se mluvilo o údajných pachatelích té tragédie, což bych si přál, aby byla pravda. Docela mě překvapilo, když jsem viděl státního zástupce, který jako by bral v ochranu údajného pachatele slovy, že se nachází ve velmi špatném psychickém stavu. Chtěl bych jenom připomenout, že tady v této zemi se nacházelo ve velmi špatném stavu těch 25 občanů - až tak špatném stavu, že jsou mrtví. A další desítky se nacházejí ve špatném stavu v nemocnicích.

A nejsem si jist, jestli to, co parlament v tomhle směru podniká, odpovídá té situaci. Přece to, že rozsah té tragédie je tak velký, souvisí s tím, v jakém stavu ten trh je. On se může stát kriminální čin, ale to, že se dneska mluví o 15 tisících lahví v oběhu, to je otázka, jak se tam takto naplněné lahve mohly dostat. A to přece se nestalo náhodou! To znamená, rozsah té tragédie, rozsah té ztráty na životech, to je přece přímo úměrné tomu, jaké stát vytvářel podmínky pro to, aby ochránil občany. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP