(13.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Bárta a pak pan poslanec Jandák. Pořád jsme ale ve faktických, pouze dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Vít Bárta: Ano, pane místopředsedo, já budu teď reagovat jenom na předřečníky s tím, že potom v řádné se vyjádřím komplexně k této věci.

Dovolte mi nejprve reagovat na paní poslankyni Červíčkovou (pobavení v sále), že z její pozice reagovat na záležitosti dotýkající se policie v situaci, kdy evidentně z tohoto kruhu existuje zásadní konflikt zájmů, je stejná ostuda, jako když vidíme billboardy ODS, na kterých kupříkladu předsedkyně Poslanecké sněmovny paní Němcová říká, že omezíme příživnictví v této zemi! Vždyť to je úplně to samé! Tak dva roky máme předsedu vlády, exministra sociálních věcí a práce, a ten v tomto směru jako předseda vlády po dvou letech zareaguje na tuto situaci tak, že dáme billboardy, že zatočíme s příživnictvím? To je úplně to samé - pokrytectví! (Potlesk poslanců VV.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď pan poslanec Jandák a pak pan poslanec Laudát. Opět dvě minuty.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já se nechci do toho sporu moc cpát. Ono to začíná klouzat moc nízko. Já jsem chtěl jenom poprosit pravici, své vážené kolegy, o jednu věc, víte. A ono to s tím souvisí! Pamatujete si, že sociální demokracie a později i jiné levicové strany navrhovaly zde v parlamentu tehdy, aby byly zavedeny registrační pokladny. A z pravice vždycky zaznělo, že je to blbost, pitomost, zatíží to podnikatele. Podnikatelé to nechtěli, nikdo to nechtěl. A včera jsem měl tu čest být na potravinářském klubu, který sdružuje osobnosti a hlavně majitele celého potravinářského byznysu ČR, včetně pivovarů a všeho. A je velmi zvláštní, co tam zaznělo včera. Všichni podnikatelé včetně prezidenta této komory apelovali na nás, některé politiky, a byli tam i politici z pravice, například váš prezidentský kandidát pan Svoboda, apelovali na to, aby byly urychleně zavedeny registrační pokladny. Pouze se zvedl jeden mladý muž, náměstek Danda, ministr, který třesoucím hlasem pronesl, že nadále bude trvat na tom, že je to zbytečné.

Co tím chci říct? Prosím vás, občas se zamyslete, že názory a předkládané materiály z levice nejsou vždycky blbé, a možná časem a možná beze ztrát byste došli k tomu, že jsme měli pravdu. Proto prosím, než začnete tak tvrdě vystupovat a leckdy ne zrovna fundovaně argumentovat, zkuste se zamyslet. Nám nejde jenom o trucy vůči pravici, nám jde o blaho téhle země. A to si myslím, že by v této Sněmovně mělo platit především, aby na prvním místě bylo blaho této země a potom až blaha určitých skupin a stranických sekretariátů! Děkuji vám moc. (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Laudát byl další s faktickou, pak paní poslankyně Černochová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji za slovo. Já bych chtěl jenom, protože jsem se kdysi hlásil do řádné přihlášky a je to marné, je to marné! Nicméně nedomnívám se směrem k Věcem veřejným - vy tady předvádíte čtvrtou cenovou skupinu. Já prostě chci, aby tady každý byl nazýván svým jménem, a nikoliv nějakými narážkami! To je nemravné, nechutné! A zrovna tak, pane místopředsedo prostřednictvím pana místopředsedy, já si nemyslím, že by tady někdo měl dělat rádobyvtipné poznámky, dokonce se sexuálním podtextem. V kultivovaných zemích byste v politice skončil na hodinu. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Černochová je další. Já se omlouvám tedy rovnou za to. Pokud vznikl dojem, že to je příliš, tak se omlouvám. Paní poslankyně Černochová.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já jsem jenom chtěla informovat prostřednictvím vás, pane předsedající, pana poslance ABL Bártu, že jsem se zatím nevdala, jmenuji se stále Černochová, a pokud bych měla požádat někoho, kdo by byl dohazovačem mé veselky, tak to nebudu rozhodně činit vaším prostřednictvím! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Fakticky pan poslanec Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já myslím, že když se bavíme o kultivované zemi, tak si musíme vzít i jiný příklad. Dámy a pánové, v kultivované zemi by po takovéto kauze, druhém největším počtu mrtvých od dob povodní v roce 1997, tady tato vláda podala demisi sama! (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec. Je to také faktická? Jako zpravodaj? (Ano.) Prosím.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji. Já tady chci jenom zopakovat to, co jsem řekl na začátku, že podávám návrh na zamítnutí tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Vážení, pan poslanec... Ne. Já jenom připomínám, že pokud vím, tak existuje dohoda poslaneckých klubů na ukončení projednávání dneska někdy ve 14 hodin, takže já bych se na ni v této chvíli odvolal. Takže bych si dovolil přerušit projednávání tohoto bodu. Přerušil bych projednávání tohoto bodu a Sněmovna bude pokračovat v úterý ve 14 hodin pevně zařazenými body. A hlasování také bude, až bude ten bod znova zařazen.

Přeji příjemný víkend.

 

(Jednání skončilo ve 13.57 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP