(9.40 hodin)
(pokračuje Váňa)

Lidé zkrátka už toho mají dost. Vyjadřují svůj odpor kupříkladu ke krácení rodičovského. Lidé vyjadřují svůj odpor ke škrtání porodného. Lidé vyjadřují svůj odpor k vládní politice, kterou vláda praktikuje k sociálně slabým občanům. Lidé vyjadřují svůj odpor k politice vlády ke zdravotně postiženým. Lidé vyjadřují svůj odpor k politice vlády k vícepočetným rodinám. Lidé vyjadřují svůj odpor proti rostoucím cenám potravin, proti rostoucím cenám za bydlení, proti rostoucím cenám za dopravu, proti rostoucím cenám za energie, proti rostoucím cenám za rekreaci, kulturu, vzdělávání a proti rostoucím cenám za udržení svého zdraví. Vláda zneužívá jakéhosi strašáku zadluženosti. Vláda zneužívá a využívání lidi.

Vážený pane nepřítomný premiére, celá reforma-nereforma v důchodovém systému je jedna velká Drábkova loupež století. Je to další loupež za bílého dne, kdy ročně bude vyvedeno 30 mld. z příjmů do státního důchodového účtu. Třicet miliard bude posláno na soukromé penzijní fondy. A z druhé strany tuto Drábkovu loupež zaplatí všichni občané zdražením všeho v podobě nárůstu sazeb DPH. A to je způsob vašeho vládnutí.

Pane premiére, výsledek vašeho vládnutí a stav, ve kterém se naše společnost dnes nachází, je ten, že 40 % českých domácností má vážné finanční problémy. Mezi rodinami dochází k postupnému prohlubování rozdílů v životní úrovni. Otevírají se nůžky mezi bohatými a mezi chudými, ale to tak, že už to je neúnosné. Finanční problémy, nepřítomný pane premiére, mají rodiny i z řad vysokoškoláků. Dokonce ze sociologických průzkumů je patrno, že 37 % rodin vysokoškoláků má vážné finanční problémy. Čtyřicet procent domácností, vážený nepřítomný pane premiére, má zcela zásadní problém, když má rodina vynaložit jednorázovou investici, například když se rozbije pračka, lednička, mrazák či podobné zařízení, bez kterého se domácnost neobejde. Rodiny nemají z čeho šetřit, protože nemají úspory. Jednu v režimu od výplaty k výplatě.

Je nutno si přiznat, že vaše vláda, pane premiére, akorát přihlíží k lidským tragédiím. K osudům, které se v celé řadě rodin odehrávají. Lidé mnohdy padají do sociální, ale i ekonomické nejistoty. Víte, pane premiére, a vůbec to není o tom, že by lidi byli lemplové, že by lidi nechtěli pracovat nebo že by lidé byli flákači. Lidé zkrátka se snaží, dřou, pracují, ale to, co vydělají, jim nestačí na zajištění, na zajištění životního standardu, jim nestačí na to, aby udrželi chod domácností. Padesát procent rodin by nevydrželo bez pravidelného měsíčního příjmu déle jak tři měsíce. Deset procent našich rodin už je v pásmu chudoby. A míra chudoby, ta je jasně kvantifikovaná. To je stav, kdy příjem domácnosti na hlavu nepřesáhne 60 % nejčastěji se vyskytujícího příjmu. Dokonce 20 % našich rodin dělí od chudoby pouze sociální dávky. Rodiny jsou zadlužené a dluh se šplhá k 1,7 bil. korun. Je dlužno říci, že pouze deset procent dětí z rodin si může dovolit navštěvovat v rámci volnočasových aktivit různé kroužky a kurzy. Čtyřicet pět procent dětí žádné kurzy a kroužky navštěvovat nemůže, protože rodina na to nemá peníze.

Pane nepřítomný premiére, celá řada rodin zkrátka už neutáhne provoz domácností, nedokážou si zaplatit to, co musí platit jako dennodenní položky: vodu, topení, nájemné, náklady na dopravu a tak bych mohl pokračovat dál.

Vážený pane premiére, já jsem celou interpelaci tady odreferoval, i když jste nepřítomný. A musím říct, že vaše nepřítomnost je neomluvitelná. Ta by byla omluvitelná tehdy, kdyby to byl stav výjimečný. Kdyby to bylo něco, co se stane jednou za hodně dlouhou dobu, pane premiére. Ale když je to furt, když je to slovy furt a vy nechodíte na interpelace, vy se vyhýbáte opozici, vy pohrdáte opozicí a nechcete s opozicí debatovat o problémech, tak to je prostě skandál! To je důkaz toho, že vy lidmi zcela pohrdáte. Že vám je úplně šumafuk, jak se lidem žije! Že vás to netrápí, že vás nezajímá, jaký je život obyčejných lidí! A já bych, pane premiére, vám přál, kdybyste si na hlavičku nasadil čepičku a vydal se takhle na ty naše vesnice a šel si poslechnout, co si lidi o vás myslí! Moc bych vám to přál!

A proto vyjadřuji nespokojenost s vaší písemnou odpovědí, vážený nepřítomný pane premiére! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď probíhá rozprava, připomínám, k této interpelaci pana poslance Váni na nepřítomného premiéra. Takže jenom čekám, jestli se ještě někdo do rozpravy přihlásí. Pokud se nikdo další do rozpravy nehlásí, tak zřejmě rozpravu můžeme ukončit a budeme hlasovat, protože v průběhu rozpravy také zazněl návrh, a to byl návrh pana poslance Váni, ve kterém vyslovil nesouhlas s odpovědí pana premiéra Petra Nečase. A to je tedy návrh usnesení, o kterém bychom... Ale je tu návrh vás odhlásit, takže vás ještě odhlašuji. Prosím, přihlaste se znovu.

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Váni, který připomenu. Návrh pana poslance Váni byl, aby Sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí premiéra na jeho interpelaci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP