(11.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dále je přihlášen pan poslanec Huml. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Stanislav Huml: Dobré ještě dopoledne. Já jsem opět dneska váhal, zda vystoupit mám, nebo nemám, ale mám také pár otázek a mám podobné sdělení, jako učinil Jiří Šlégr. Já jsem taky jeden z těch, který se podepsal pod zárukou Davida Ratha, a motiv jsem měl úplně stejný. Takže nebudu opakovat, abych nezdržoval.

Ale velmi mě zaujal projev kolegy Doktora, mám na to podobný náhled. Totiž doporučuji vám všem článek v Parlamentních listech Martina Kunšteka s názvem Parlament si zpívá do kroku k vlastní popravě. Má šest stran a já z něj mám tady trošičku několik vět výtahových, protože to, co tady říkal kolega Křeček z mandátového a imunitního výboru, jste potvrzovali všichni v podstatě napříč politických spektrem, je-li pravda to, co Martin Kunštek v Parlamentních listech napsal. To znamená, že ten spis je v podstatě velmi velmi špatný, to, co je předloženo dnes. Rozhodujeme znova o stejných odposleších bez toho, že by policie měla jakékoli další důkazy, a mně se to opravdu už přestává líbit. Já si také myslím, že by nejdřív měla být vyřešena kauza Buštěhrad a nebýt důkazy z kauzy Buštěhrad přesouvány někam do kauzy středočeských nemocnic.

Ale abych nebyl příliš dlouhý a ani to nemá, myslím, smysl, pokusím se zareagovat právě na to, co mě vyprovokovalo, abych sem přišel. Dovolím si navrhnout vážené Poslanecké sněmovně jedno doprovodné usnesení. Možná, že by to mohlo být řešení: "Parlament České republiky žádá orgány činné v trestním řízení o urychlení řízení, dodržení ústavnosti, a tedy přenesení dokazování v co nejkratší době před soud." Je to pouze splnění zákonných podmínek.

Ale teď pozor! "Parlament České republiky žádá upravit doktoru Rathovi výkon vazby tak, aby mu byl umožněn výkon mandátu poslance, zejména účastí na hlasování o zákonech." A pozor - ona ta možnost tady je. V § 19 zákona o výkonu vazby je obviněným, pokud o to požádají, povinnost stanovit možnost pracovat, za dodržení výkonu vazby.

Přátelé, pokud jste sledovali, jak sem byl přiveden doktor Rath poprvé, a pokud se podíváte na rozdíl dnes, tak vidíte, že by to technicky bylo možné. Už to divadýlko snad proboha nikdo hrát nemusí. A ono je také velmi pravděpodobně možné, že v duchu toho článku Martina Kunšteka, jak Parlament si zpívá do kroku k vlastní popravě, se tady přes ty plukovníky a podplukovníky jednou bude honit většina, a my tady dnes možná zadáváme na precedent. Možná bychom neměli ani hlasovat o druhém vydání a odložit ho do doby, než se rozhodne kauza Buštěhrad, pro kterou byl vydáván v prvním kole. To by bylo ještě čistší.

A třetí bod, který navrhuji ministru vnitra a ministru spravedlnosti: "Doporučuje předat toto usnesení všem orgánům činným v této kauze a vytvořit jim podmínky k jeho splnění."

To je můj návrh. Netvrdím, že jsem ústavní právník, ale že by Poslanecká sněmovna měla umožnit pracovat svému kolegovi, to si myslím, že je reálné.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, já vás poprosím, abyste mi dal v písemné podobě, nebo panu zpravodaji Markovi Bendovi návrh usnesení, který jste přečetl, tak abychom potom mohli o tomto doprovodném usnesení, tedy o vašem návrhu, hlasovat. (Poslanec Huml předává návrh.) A zároveň vás poprosím, abyste, pane kolego, ještě mě poslouchejte, prosím, abyste v podrobné rozpravě na tento návrh odkázal, protože zatím jsme ve všeobecné rozpravě.

Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do všeobecné rozpravy. Pokud tomu tak není, končím všeobecnou rozpravu, zahajuji rozpravu podrobnou. Pan kolega Stanislav Huml tedy, prosím, aby odkázal na svůj návrh usnesení. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do všeobecné rozpravy.

 

Poslanec Stanislav Huml: Tak ještě jednou, z procedurálních důvodů pouze se odkazuji na písemně předložený návrh. Je psaný rukou, zezadu, načetl jsem pro steno.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, pan zpravodaj nás potom seznámí s tímto návrhem. Dívám se, že bude mít problém s přečtením, ale snad to nějak dáte dohromady.

Pan kolega Sobotka ještě do podrobné rozpravy, prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, dovolte mi, abych rovněž v podrobné rozpravě odkázal na návrh usnesení, o kterém jsem hovořil ve svém úvodním vystoupení a které má číslo 131. Jde o usnesení mandátového a imunitního výboru. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, prosím o další přihlášku do podrobné rozpravy. Není žádná, končím podrobnou rozpravu. Prosím nyní pana zpravodaje, aby nám řekl postup, jak se vyrovnáme s návrhy, které jsou předloženy.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, doporučoval bych, abychom nejprve hlasovali o návrhu usnesení, které nám předložil mandátový a imunitní výbor ústy svého předsedy. Myslím, že ho všichni máte rozmnožený, takže ho není potřeba číst. Pokud by takový zájem byl, tak ho samozřejmě můžu ještě jednou přečíst. Posléze bychom hlasovali - a teď bych se chtěl zeptat pana kolegy Humla, jestli se o jeho bodech má hlasovat o každém zvlášť, nebo jako o celku. Takže bych se vám snad pokusil předložit případně s pomocí pana kolegy Humla návrh usnesení, které předložil on, a to by bylo druhé hlasování. Myslím, že tímto způsobem se s tím můžeme vypořádat.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, čili pan zpravodaj navrhuje dvě hlasování. První o usnesení číslo 131 mandátového a imunitního výboru. Druhé hlasování by bylo o návrhu pana poslance Humla, a to jako o celku tohoto návrhu. Pokud je ale nějaká námitka nebo požadavek, aby bylo hlasováno například zvlášť, musí být vznesen nyní.

Pan kolega Tejc, prosím. (Domlouvá se s předsedající z lavice.) Zvlášť po jednotlivých bodech návrhu usnesení pana poslance Humla. Dobře. Pan zpravodaj to zaznamenal a budeme tedy takto postupovat. Myslím, že není třeba dávat hlasovat o této proceduře.

 

Takže první hlasování, které je před námi, je hlasování o návrhu usnesení tak, jak nám jej předložil mandátový a imunitní výbor. Jenom dodám, že toto usnesení má číslo 131 a bylo přijato na 37. schůzi mandátového a imunitního výboru 3. září letošního roku.

Zahajuji hlasování číslo 52 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 52, přítomno 185, pro 174, proti 4. Tento návrh byl přijat.

 

Pan kolega Úlehla se hlásí? Ne.

 

Nyní tedy prosím, abyste přečetl, pane zpravodaji, první návrh na usnesení pana kolegy Humla.

 

Poslanec Marek Benda: Já s dovolením upravím návětí pana kolegy Humla, který má PČR, což by byl Parlament České republiky, ale upravím na Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky. Žádá - a první bod je: "orgány činné v trestním řízení o urychlení řízení, dodržení ústavnosti řízení, a tedy přenesení dokazování v co nejkratší době před soud".

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to je návrh první. Zahajuji hlasování číslo 53. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem doprovodného usnesení. Prvním bodem tohoto návrhu. Kdo je proti?

Hlasování číslo 53, přítomno 187, pro 6, proti 69, tento návrh přijat nebyl.

 

Ptám se pana kolegy Smýkala, zda se hlásí. Paní kolegyně Putnová? Také ne.

 

Takže prosím o druhý návrh.

 

Poslanec Marek Benda: Druhý návrh je opět: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá upravit doktoru Rathovi výkon vazby tak, aby mu byl umožněn výkon mandátu poslance, zejména účast na hlasování o zákonech." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP