(10.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Samozřejmě chci poděkovat i svým blízkým, hlavně svým dětem. Nemají to jednoduché, protože jsou terčem těch útoků taky, a přestože jsou všichni nevinní, trpí tím možná stejně, ne-li více než já. Nic neudělali a jsou trochu obětí té hysterie. Takže všem blízkým moc děkuji za podporu. Zatím to všichni vydrželi. Hlavně svému synovi a Filipovi. Filipe, Dane, držte se, jste fajn kluci a pravda je na naší straně. A my jim to dokážeme. Natřeme jim to - tomu Nečasovi, Kalouskovi, Kubicemu, všem to natřeme. Dřív nebo později.

Dámy a pánové, jsem čtyři měsíce vězněm této vlády. Čtyři měsíce. V situaci, kdy jsem nikomu nic neudělal, nikomu neublížil, nikoho neohrožuji. Jak jsem doložil, škoda žádná nevznikla a ani vzniknout nemohla. Přesto, že je ta zkušenost tvrdá, žádám vás - vydejte mě! Prosím, vydejte mě! Já to věznění vydržím dál. Děkuji za to, že jste vydrželi vy poslouchat. Děkuju. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme pokračovat v rozpravě. Přihlášen do rozpravy je pan poslanec Jiří Paroubek. Prosím ho, aby se ujal slova jako první.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chviličku jsem počkal, jestli tak jako u jiných důležitých bodů přiskočí předskokani s možností uplatnit své přednostní právo. Nestalo se. Ono by to znamenalo také uplatnit odvahu.

Žijeme v podivné době. V minulém týdnu vyvrcholil boj o vedení české policie. Hlavní protagonisté změny v čele vedení policie pánové Langer a John si přes média sdělovali názory, kdo ze dvou jejich protežé, pánů Červíčka a Lessyho, je větším žabákem, který přeskočil nejrůznější řídicí stupně v policii, aby v čele policie uskutečňoval praxi pomáhat a chránit. Mám-li říci svůj dojem, ani pan Lessy ani pan Červíček nevzbuzují svou nízkou odbornou kompetencí mou důvěru. Nezbývá, než konstatovat, že vítězem souboje o vedení české policie se stala pro tuto chvíli Občanská demokratická strana se svým expertem na férově vedená policejní vyšetřování Ivanem Langrem. Ale každý chvilku tahá pilku. Soudní při může vyhrát Lessy a pak budeme mít dva policejní prezidenty a pak by asi mělo dojít na slova inspekčního generála von Schwarzburg, jak jsem jej poznali v Osudech dobrého vojáka Švejka, ve vztahu k ministrovi vnitra a šéfovi inspekce: "Máte revolver? Být na vašem místě, jistě bych věděl, co s ním dělat." Je to blamáž! Blamáž těchto dvou pánů.

Možná není náhodou, že v krátké době byl zatčen již druhý významný politik z opoziční ČSSD. Po Davidu Rathovi to byl v úterý náměstek ústecké hejtmanky z této strany. Nic proti tomu, pokud se provinil. Osobně mu nefandím a nemám pro to nejmenší důvody. Jen je to ze strany policie zatím poněkud jednosměrné. Tento názor mi nevyvrací ani to, že byl zatčen také vysoký funkcionář ODS Markvart, ale přece jen, zástupce hejtmanky je výrazně vyšší šarže.

Česká veřejnost se ptá, co se stane se všemi těmi aférami, ve kterých běhaly a mizely jak v režii Davida Copperfielda stamiliony, o kterých s jistotou můžeme říci, že skončily v kapsách, v nichž skončit neměly. Zastavím se například u kauzy ProMoPro. Tam se vypařilo do soukromých kapes nejméně 300 milionů korun. Politická odpovědnost šla za tehdejším odpovědným místopředsedou vlády Vondrou a věcná za tehdejším šéfem Úřadu vlády Novákem. Ten jeden dnes dělá - v uvozovkách - očistu na prohnilém Ministerstvu obrany a z toho druhého je spiritus agens prezidentské kampaně Jana Fischera. Žádné obvinění nebo teatrální zatčení, žádné úniky odposlechů z děravých policejních análů - nic takového se nekonalo. Mají klid na práci, jak se sluší a patří. Naopak, pravicový tisk o kandidátovi na senátora na Litoměřicku a Slánsku Vondrovi mluví velmi vlídně, bez jakékoli investigativnosti. Je to prostě pašák! Odvážnej chlap, jak se sám charakterizuje na svých billboardech, kterými zamořil Litoměřicko a Slánsko. Dnes tedy svou neúčastí právě odvahu neprojevil. A není sám. Pan ministr Kubice tuto vlastnost neprojevuje dlouhodobě. Pan Novák není zmiňován pro jistotu vůbec, jako kdyby zázračné zmizení 300 milionů korun, které se daňovým poplatníkům navždy vypařily, bylo jen nějakým kavalírským deliktem. A policie, státní zastupitelství nic.

V pondělí jsme se dozvěděli z úst ministra zdravotnictví, ostatně potvrdil jen to, co řada z nás tušila už delší čas, vlastně léta, že v projektu IZIP přišly veřejné rozpočty o stamiliony. Prý o 450 milionů korun. Duší tohoto poněkud zbytečného projektu byli dva dnešní europoslanci ODS. A nic se neděje. Po Evropském parlamentu se nepohybují ani v želízkách ani ve vězeňském mundúru a nebo se koulí na noze. Ne, že bych si to přál. Vůbec ne. Neděje se prostě vůbec nic.

A co všechny ty další kauzy? Na Ministerstvu životního prostředí, podivná výběrová řízení na Ministerstvu obrany či Ministerstvu práce, kde byly podivně vynaloženy desítky milionů, možná stamiliony korun.

Na minulé schůzi Sněmovny jsme projednávali zbavení poslanecké imunity někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové. Prý se při velmi podezřelém nevýhodném nákupu letounů Casa někde zatoulalo 658 milionů korun. Po výroku Sněmovny, kterým byla zbavena imunity, nečekala na Vlastu Parkanovou policejní zásahová jednotka, aby jí nasadila, jakmile vyjde z jednacího sálu Sněmovny, klepeta a odvezla ji s koulí na noze ve vězeňském mundúru do cely sousedící s Davidem Rathem. Tím vůbec neříkám, že by to bylo adekvátní nebo že se mi tato myšlenka líbí. Prostě se to jen nestalo.

Chci jenom na několika takových příkladech ukázat dvojí metr orgánů činných v trestním řízení. Na jedné straně teatrální zatýkání, na straně druhé bagatelizace, ba dokonce konverze tunelů a loupeží na jakési kavalírské delikty. Čeští občané ale nejsou vůbec hloupí a ptají se, jak je to možné. A co české soudy? Žijeme v zemi, která je, pokud jde o její politickou třídu, v krizové situaci. Vláda je za dva roky své existence snad už podesáté v existenční krizi. A v podobné situaci jsou i české soudy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP