(9.10 hodin)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené poslankyně a vážení poslanci, dovolte mi, abych vás informoval o jednání mandátového a imunitního výboru ve věci vyslovení souhlasu s trestním stíháním poslance Davida Ratha.

Dne 18. července letošního roku byla předsedkyni Poslanecké sněmovny doručena žádost Policie České republiky o vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání poslance Davida Ratha. Žádost byla neprodleně předána mandátovému a imunitnímu výboru. Týž den členové výboru obdrželi informaci o došlé žádosti a následně se s touto žádostí mohli seznámit.

Žádost Policie České republiky projednal mandátový a imunitní výbor na své 37. schůzi dne 3. září letošního roku. Panu poslanci Rathovi bylo umožněno, aby se k žádosti před mandátovým a imunitním výborem za přítomnosti svých advokátů vyjádřil. Tato možnost vyjádření byla poskytnuta i přítomným právním zástupcům. Současně konstatuji, že členové mandátového a imunitního výboru měli možnost seznámit se s částí vyšetřovacího spisu, který byl Policií České republiky pro potřeby mandátového a imunitního výboru dopraven do prostor Poslanecké sněmovny.

Na závěr projednávání této věci přijal mandátový a imunitní výbor usnesení číslo 131, které vám bylo rozdáno, a na toto usnesení tedy na závěr svého úvodního vystoupení odkazuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také děkuji. Teď bych požádal pana poslance Marka Bendu, který je zpravodajem výboru k této věci, aby se také vyjádřil. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Benda: Dobrý den. Vážený pane místopředsedo, vážený pane předsedo vlády, vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením číslo 130 z 37. schůze mandátového a imunitního výboru ze dne 3. září 2012.

Mandátový a imunitní výbor po úvodním slově předsedy výboru poslance Bohuslava Sobotky, zpravodajské zprávě poslance Marka Bendy a poslance Jiřího Dolejše a po rozpravě

1. bere na vědomí vyjádření poslance Davida Ratha,

2. doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas k trestnímu stíhání poslance Davida Ratha,

3. pověřuje zpravodaje výboru, aby na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny předložil Poslanecké sněmovně toto usnesení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji také. Teď je tedy na mně, abych otevřel všeobecnou rozpravu. Tam máme přihlášky do rozpravy, ale pokud nebudete nic namítat, tak já bych v rozpravě udělil poslanci Davidu Rathovi slovo jako prvnímu. Nikdo nic nenamítá. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, dobrý den. Dříve než přistoupím k nějakému vyjádření k věci samotné, tak si dovolím jednu poznámku a jednu procedurální žádost, resp. procedurální návrh.

Ta poznámka je k té situaci. Asi jste zaznamenali, že už nejsem doprovázen a vožen Kubice Panzer Division Mitte, ale pouze normální skupinou, která už nevozí nebezpečné teroristy a masové vrahy, ale pouze obyčejné vrahy, takže za ty čtyři měsíce jsem se na té hierarchii přece jenom trochu posunul. Nezměnilo se přitom nic. Média to vysvětlují tím, že mám volnější režim vazby. Jen abyste věděli, co je ten volnější režim, tak spočívá v tom, že dopisy už nechodí za pět až šest týdnů, ale standardně, a někdy jednou či maximálně dvakrát týdně si mohu pod dozorem dvou osob zatelefonovat svým dětem. Takže to je ta výsada volného režimu a ten důvod, proč minule mě museli doprovázet s kuklami, neprůstřelnými vestami, samopaly, vrtulníkem. V podstatě scházela jenom ponorka, a to proto, že ji Kubice ve výbavě nemá. Jinak by jistě byla také nasazena, protože ten monstrproces, který je se mnou veden, v podstatě nic jiného nevyžaduje.

To je víceméně ta poznámka na začátek.

Teď ta procedurální žádost. Asi jste zaznamenali, že jsem požádal mandátový a imunitní výbor, i vás pak požádám, abyste mě vydali, ale současně vás chci požádat, zda by tady nemohl být v sále přítomen i můj obhájce pan doktor Černý s možností pak vystoupit, protože já nerozumím všem právním aspektům a minule po mém vystoupení se objevila celá řada otázek, spekulací, proč jsem neodpověděl na to či ono či nehovořil o tom či onom. Přitom to měli vlastně v popisu své činnosti právě moji obhájci. Já nerozumím všem těm aspektům, a abyste dostali komplexní pohled na celou věc předtím, než mě vydáte - jak říkám, já o to žádám -, tak bych byl rád, abyste slyšeli i stanovisko obhajoby tak, jak to vidí odborníci advokáti. O toto procedurální hlasování bych nejprve požádal, než budu dále vystupovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: No, je to procedurální návrh, takže bych o něm zřejmě mohl nechat hlasovat hned. Je to tedy návrh, jak jsem ho pochopil, aby se jednání mohl zúčastnit doktor Roman Jelínek.

 

Poslanec David Rath: Ne, doktor Adam Černý.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Doktor Adam Černý, dobře. Takže bude to hlasování o účasti a snad to můžeme spojit, že by to bylo zároveň zúčastnit a vystoupit. Když nebude námitka, mohu o tom nechat hlasovat společně. Je tady návrh na vystoupení JUDr. Adama Černého, na účast, přítomnost a vystoupení JUDr. Adama Černého. To je tedy hlasování, o které jsem byl požádán. Já o tom tedy nechám neprodleně hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby JUDr. Adam Černý se mohl zúčastnit a vystoupit při projednávání tohoto bodu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 51, přihlášeno je 171, pro hlasovalo 73, proti 33, takže ten návrh podporu nezískal.

 

Tím jsme se s tím vypořádali. Prosím, můžeme pokračovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP