(18.40 hodin)
(pokračuje Babák)

Je to, vážené dámy a pánové, 550 miliard korun! 550 miliard korun se nepodařilo vybrat ministru financí panu Kalouskovi v období 2007 až 2011. 550 miliard korun, to znamená půl rozpočtu České republiky. 550 miliard korun, to znamená bezmála polovinu našeho státního dluhu. A 550 miliard korun znamená též 49 990 korun na jednoho obyvatele České republiky, ať je to senior, či kojenec.

Řešení krize rozhodně nemůže být snadné a bezbolestné. Rozhodně však nesmí být neefektivní a krátkozraké.

Je třeba si uvědomit, že pokud vládní novela změn daňových zákonů neprojde, tak bude platit od příštího roku jednotná sazba 17,5 %. I z těchto důvodů Věci veřejné chystají pozměňovací návrh, protože konstantně tvrdíme, že je potřeba zachovat dvě sazby DPH, a to ve výši 14 % a 20 %. Proto máme nachystaný pozměňovací návrh k novele zákona o DPH, ke sněmovnímu tisku 733, který momentálně řeší rozpočtový výbor, na znovuzavedení obou sazeb ve výši 14 % a 20 % a žádáme tímto jak koalici, tak opozici, aby podpořila tento návrh napříč politickým spektrem.

Znovu opakuji: Věci veřejné v tuto chvíli návrh na zvýšení daně z přidané hodnoty nepodpoří. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A nyní bych požádal pana poslance Adama Rykalu, pak jsou ještě tři přihlášení.

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k poměrně jasné odezvě v Senátu, který odmítl zákon, o kterém právě jednáme a o němž budeme dnes hlasovat, je mou povinností říci pár slov jednak na obhajobu kroku mých kolegů v Senátu, ale hlavně na obhajobu zájmů většiny našeho národa, který už jen nevěřícně sedí a volá po odejmutí mandátu současné vlády a také po odejmutí mandátu nám poslancům, jelikož i my, opoziční poslanci, kteří s tímto návrhem nemůžeme nic dělat, nemůžeme jej měnit, jsme poslanci, které hází většina národa do jednoho pytle. Opak je však pravdou. Poslanci sociální demokracie nemohou v dnešní době souhlasit s dalším zvyšováním daní.

Vládní návrh zákona o změně daňových, pojistných a dalších zákonů demonstruje neschopnost ministra financí Kalouska, neschopnost ukočírovat státní finance a dodržet slib, že bude aktivně snižovat státní schodek. Možná pro milionáře sedící ve vládní lavici zvýšení obou sazeb daně o jeden procentní bod nic není. Ale co mají dělat lidé vydělávající minimální mzdu, lidé živící rodiny nebo senioři? Místo aby u nás v České republice rostla životní úroveň a lidé konečně přestali řešit, jestli si mohou koupit kvalitní potraviny, či si musí koupit méně kvalitní, přišla doba, kdy lidé šetří, kde se dá, a nejen na sobě, ale i na svých dětech či rodičích, o které se starají.

Zvýšení daně z přidané hodnoty, resp. zvýšení obou sazeb této daně o jeden procentní bod na 15 % a 21 %, může z pohledu laika vypadat, jako že se nic neděje. Když si ale uvědomíme, že vedle toho neustále roste spotřební daň, takže litr benzinu dneska nakupujeme někde i za 40 korun, a ceny se neustále zvyšují, rostou ceny energií a neregulované nájmy, tak polovina národa České republiky žije ve finanční tísni, a dokonce desetina lidí bohužel pod hranicí chudoby. 1 022 300 - to je počet občanů naší země, kteří žijí pod hranicí chudoby. To není číslo, to jsou lidé, kteří žijí své životy.

Já jsem poslanec z Ostravy, ti chudí lidé jsou mí přátelé, mí sousedé a vím, jak složitě žijí. Vám se zdá normální, že lidé musí kupovat prošlé potraviny, aby se alespoň trochu najedli? Matky samoživitelky, které se starají o své děti, musí nakupovat odřezky salámu, aby si alespoň jednou za čas mohly dát s dětmi maso. Přiznám se, že mi je do breku, když vidím, jak tito lidé musí žít.

K tomuto bodu, který je jedním z mnoha špatných bodů ve vládním návrhu, bych dodal snad jen jediné: Vyškrtněte jej. Vyškrtněte zvýšení DPH. Seberte odvahu a udělejte ve všech resortech takové audity, jaké udělal ministr Fiala ve svém resortu. Slučujte agendy, rušte ministerstva, redukujte zbytečná úřednická pracovní místa. Vytvořte místo toho jiná místa, efektivnější. Když to uděláte, ušetříte peníze, rozjedete práci státu naplno a nebudete muset hledat peníze v hlubokých prázdných kapsách českých občanů.

Tento vládní návrh ovšem není pouze o DPH. Málo se zdůrazňuje, že součástí tohoto vládního návrhu je absolutní degradace českého zemědělství, resortu, který je napříč vyspělého světa maximálně podporován, neboť je ukázkou potravinové soběstačnosti a suverenity státu. Zrušení tzv. zelené nafty je plán, kterým ušetříme pár korun na úkor zničení zbytku českých zemědělců, malých zemědělců, většiny středních zemědělců a zadlužíme je a znepříjemníme jim další fungování. Všude na západ i na východ od nás je zelená nafta poměrně slušnou kompenzací za nezmary počasí. Víme, že každý rok zemědělci křičí, že je buď sucho, nebo že moc prší, jindy ráno mrzne a pak jsou zas velká vedra. Jednou za čas jim pak stát musí tyto neradostné dny zpříjemnit a zpříjemňoval jim je zelenou naftou. Zemědělci ušetří peníze a ty pak mohou investovat do inovací, mohou rozšiřovat chovy či nakupovat další pozemky pro užitečné plodiny.

Co dodat závěrem? Snad už jen říci, že tento balík daňových změn je další kudlou do zad našim občanům. Roztahuje propast mezi bohatými, středněpříjmovými a těmi nejchudšími obyvateli naší země. A tzv. solidární příspěvek už opravdu nic nezachrání. Nezachrání ani nejnižší vrstvy a už vůbec nepomůže středním vrstvám udržet si svůj standard. Tento návrh zákona je i hřebíčkem do rakve pro seniory a invalidy třetího stupně. Je to proto, protože by měla skončit sleva na poplatníka. Vláda nechce, aby rostly důchody, vyvádí peníze z prvního státního pilíře do druhého důchodového pilíře, do soukromého, a ještě podkopáváte nohy lidem v důchodu tím, že jim vezmete daňovou slevu, těm, kteří chtějí pracovat.

Proto hlasuji proti celému návrhu zákona a doufám a zároveň děkuji, že tak učiní i poslanci ODS, kteří návrh hlasitě odmítají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Další přihlášený do rozpravy je pan poslanec Jiří Šlégr, pak to bude Petr Tluchoř a poslední je prozatím Vít Bárta. Taková je situace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP