(17.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Abych v tom měl trochu pořádek, tak by mi vyhovovalo, kdyby to mohlo být to vězeňství.

 

Poslanec Radek John: Výborně.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže já bych poprosil pana Johna o vězeňství. Mám tady vězeňství, tak... Prosím.

 

Poslanec Radek John: Děkuji. Ke Šluknovu se vrátíme, rozhodně si ho nenechám vzít.

Vážený pane předsedající, vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, předstupuji s požadavkem na zařazení bodu o podání informace ministra spravedlnosti Blažka ve věci finanční efektivity v systému vězeňství a především v souvislosti s nákupem objektu ve Vidnavě. Není totiž novou informací, že naše vězeňství je podfinancované a personálně poddimenzované, stejně jako fakt, že úroveň stavebně technického vybavení neodpovídá evropské úrovni. Bohužel je to výsledek víceleté péče ODS o tuto oblast dopadu spravedlnosti. Samozřejmě je pohodlnější chodit na vládu s nataženou dlaní či s lamentováním nad dlouhodobým podfinancováním resortu než odpovědně hospodařit a maximálně transparentně investovat se svěřenými prostředky. Nemluvě o snahách problém řešit propouštěním vězňů ještě před plným odpykáním trestu.

Žádám tedy pana ministra Blažka o vysvětlení na plénu Sněmovny, proč potřebuje ministerstvo s téměř 300 zaměstnanci dalších více než 100 zaměstnanců na Generálním ředitelství Vězeňské služby, když ministryně spravedlnosti jak v Rakousku, tak v Bavorsku vystačí každá s pouhými 200 úředníky a víc nic a počty věznic v těchto zemích se od naší reality příliš neliší.

Dále se ptám, proč resort spravedlnosti pod správou ODS nechal koupit za 29 mil. korun budovu bývalého církevního semináře ve Vidnavě, když ji posléze nechal několik let chátrat. V souvislosti s tímto nákupem je zmiňován ministr Pospíšil a jeho administrativa. Řeší pan ministr Blažek tuto situaci? Dohledává zodpovědného viníka nedbalé koupě a ještě nedbalejšího hospodaření s vidnavským objektem? Měl vůbec dostatek podkladů a seznámil se se všemi detaily tohoto projektu? A jaké z toho vyvozuje závěry? Pokud ano, pak přece ministr Blažek musí vědět, že jde o velmi spornou aktivitu, která zpochybňuje argumenty o podfinancovanosti českého vězeňství.

Rovněž pana ministra žádám o sdělení, kdo byli majitelé neprůhledné akciové společnosti, ke které byl jeho předchůdce pan Pospíšil na resortu tak štědrý. Nerozumím, proč dosud mluví pan ministr Blažek o záměru z roku 2008 využít část kapacity objektu pro detenční zařízení, když stávající detenční zařízení pro 48 vězňů není využíváno ani více než z poloviny. Z tohoto důvodu si nemohu odpustit otázku: Ví vůbec pan ministr, co se děje v jeho resortu a jak rozhoduje jeho administrativa? Trestní stíhání bývalých podřízených resortu spravedlnosti pod správou ODS kvůli této záležitosti je jistě i novému ministrovi nepříjemné. To nutně vyvolává podezření, že nenadálé zahájení úklidu v budově a přípravy na rychlé vybudování vězeňského zařízení pro 30 odsouzených s výhledem na pozdější rozšíření do plné kapacity pro 200 osob má sloužit jako exemplární dokazování potřebnosti objektu, a tedy jako část případné ministerské obhajoby. V této souvislosti bych ale chtěl velmi vědět, jaké budou denní náklady na ubytování jednoho vězně v zařízení pro 30 osob. Obávám se, že budou na úrovni exkluzivního hotelového ubytování.

Nakonec žádám o informaci, kolik budou činit celkové náklady na rekonstrukci objektu, protože i to patří k neradostnému součtu zfušovaného nákupu a zfušovaného hospodaření s bývalým církevním seminářem ve Vidnavě.

Vážený pane předsedající, navrhuji zařazení tohoto nového bodu jako prvního po již pevně zařazených. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, po pevně zařazených bodech. A teď požádám pana poslance Víta Bártu. Hlásí se ještě pan poslanec Gazdík, tak dám slovo jemu přednostně. Prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Milé kolegyně, milí kolegové, vidím, že Věci veřejné jsou zase o něco napřed. Myslím, že se do historie našeho parlamentarismu vepíší jako první strana, jako první strana, která je v opozici a svými obstrukcemi účinně brání pádu vlády. To je skutečně novum. (Potlesk několika přítomných zprava.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď se zeptám jenom pana Víta Bárty, jestli interpelace se bude týkat ministra dopravy k nevýhodnému fiktivnímu převzetí D47 Bohumín, nebo ministra práce a sociálních věcí.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, já to zařadím podle vašich představ. Ale pokud se nemýlím, tak formálně teď má být bod, tedy nikoliv interpelace, ale návrh nového bodu D47.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Správně. Děkuji za upozornění, že nejsme v interpelacích (s úsměvem). Správně, už se mi z toho trochu hlava... (úsměv), ale souhlasím s tím, můžete klidně tedy přednést návrh pořadu - informace ministra dopravy Dobeše... Je to tak, ano? ... k nevýhodnému převzetí D47. Je to tahle interpelace? (Poslanec Bárta souhlasí.) Je to tahle interpelace... tedy tenhle návrh pořadu. Dobře. Prosím, pusťte se do toho.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi požádat o zařazení bodu s názvem D47, resp. fiktivní převzetí D47. Nicméně než se k tomuto tématu dostanu, dovolte mi ještě krátce okomentovat mého předřečníka pana předsedu Gazdíka.

Pan předseda Gazdík je jaksi notoricky znám jako vzorný šprt této koalice a človíček, který je v kuloárech ne nadarmo nazýván hujerem. (Úsměv v sále vlevo.) Ale že koaliční hujer je tak dobrej, že nás sprdne za to, že zpomalujeme jednání, které by konečně mělo rozhodnout, jestli padne, nebo nepadne vláda, to se přiznám, že překonalo jakékoli mé představy o hujerství ke koaliční snaživosti. Ono, málo platný, u toho hujera je podstatná nejenom ta snaha, ale i ta inteligence. Ale to je něco, to je něco, co se projeví jedině v tak kreativních situacích, jako je tato. (Úsměv u řečníka i u některých přítomných poslanců v levé části Sněmovny.)

Nicméně teď k D47. Pan Gazdík mizí, poradí se se svým pomocným mozkem Kalouskem. A o něco více sofistikován mi přijde vysvětlit nějakou šroubovanou konstrukci, jak to myslel, aby sakra ta vláda padla (s úsměvem, smějí se i někteří přítomní), když si to všichni vlastně přejou, hlavně občani České republiky. A on především jako hlavní eurohujer stejně jako koaliční hujer musí bejt první a vepředu.

No, mě to tak samotnýho dostalo, že mám problém se zasoustředit na tu D47 k tak vážnému tématu. Já svým způsobem Gazdíkovi děkuju, že bez něj by tady bylo smutno, bez něj by ta škola tady prostě neměla svýho hujera.

Tak. D47. Dámy a pánové, Ředitelství silnic a dálnic se od loňského roku zabývá kvalitou díla na dálnici D1 do Ostravy. Bezesporu znáte, že tato silnice stojí na holinkách, na odpadcích, místo toho, aby stála na podloží, které bylo zaplaceno z evropských peněz, z peněz daňových poplatníků. Bezesporu víte o tom, jaký je stav této dálnice, kde se omezuje rychlost, kde hrozí to, že po této ostravské dálnici se jezdit nebude.

Odchod generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Reného Poruby nastal v situaci, kdy bylo rozběhnuto několik arbitráží se společností EUROVIA, kdy mezi ŘSD a společností EUROVIA probíhala rozsáhlá jednání k reklamačnímu řízení na této dálnici. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP