(20.50 hodin)
(pokračuje Novotný st.)

Druhá podmínka je v tomto případě argument, že trestní oznámení podnikatele na mne bylo odloženo. Tím, že já jsem nic nespáchal, tak to je důvod pro Ministerstvo financí. Tam totiž byl podstrčen - jakési číslo jednací bylo úplně obráceně.

Toto je první důvod, proč nepodpořím vládu. A varuji vás, nedělejte, pokud zjistíte nějakou nepravost, nic, dokud se nezmění přístup vlády, aby tato odpouštěcí komise bez kontroly takhle fungovala.

Druhý důvod. V programovém prohlášení vlády je slíbeno větší zdanění hazardu. To se nestalo. A dokonce si myslím, že krize vlády, která byla letos na jaře, byla zapříčiněna tím, že Věci veřejné si v dodatku koaliční smlouvy vymohly, že se nejen konečně zdaní hazard, tak jak to Věci veřejné požadovaly, ale že se dokonce zdaní výhry. A teď nastalo něco, co bych nazval puč číslo dvě, který Věci veřejné vypudil z vlády, protože my to zvládneme bez nich. Prosím vás, to je naprosto nemravná záležitost, protože ta první problematika, na což jsem upozornil, kdyby se z těch 40 miliard ušetřil zlomek, několik miliard ročně, tím, že se bude důsledně dbát na to a kontrolovat, jak odpouštěcí proces probíhal, tak to přinese 3 až 5 miliard ročně. Ze zdanění hazardu by mohly přijít další 2 až 3 miliardy a jsme na 5 až 6 miliardách, které sháníme všude možně, zdaňujeme, kde co zvyšujeme, omezujeme důchodce. To jsou zásadní věci, které bychom měli řešit. Tahle vláda to bohužel nedělá, to je důvod, proč ji nepodpořím.

Tahle vláda, a předchozí vlády také, na kterých se ministr Kalousek podílel, odpouštěly hazardu, to, co ve společnosti způsobuje, 600 sebevražd ročně, všechny ty dopady sociální. A to, co se zde stalo ve Sněmovně, já jsem toho byl svědkem, proto já jsem úplně konsternován ze Sněmovny a z jejího působení - došlo naopak k rozvolnění hazardu. Došlo k tomu, že nový daňový způsob, který splnil dvě mouchy jednou ranou, umožnil ministrovi Kalouskovi vyřešit... zavřít ústa malým obcím, protože jim dal 80 % z výnosů z hazardu, a zároveň splnit požadavek hazardního průmyslu v tom, že tím, že to dostávají obce přímo, tak přestávají být aktivní v přijímání vyhlášek, přestávají být aktivní v tom, že by se pokoušely vyhláškou regulovat hazard, protože v tomhle přicházejí o velké peníze. Předtím přicházely o daleko menší peníze. Takže skutečně se podařil ministrovi Kalouskovi a premiérovi Nečasovi husarský kousek. Hazardu se uvolnilo, hazardu se přidalo, v době, kdy se celému národu škrtá. Takže to je druhý důvod.

A třetí důvod jsem už tady naznačil. Je to naprosto nemravné zasahování do skupiny - politické strany Věci veřejné. Po našem nástupu, když já jsem věděl, jak to v politice chodí, varoval jsem kolegy z Věcí veřejných, že to nebude lehké, že se do nás všichni budou trefovat. Skutečně se tak stalo, ale nečekal jsem, že to bude taková žumpa, že to bude takhle, že kromě toho prvního pokusu, který bych nazval ještě amatérský, tak ten druhý byl sofistikovaný, osobně do něj vstupoval premiér vlády, která si slíbila, že nebude vládnout s přeběhlíky, kteří vyměnili své ideje za koryta, a vlastně je tady menšinová vláda s podporou přeběhlíků. Já považuji tohle také za jeden ze závažných důvodů, pro které nepodpořím tuto vládu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní je přihlášen pan poslanec František Laudát, po něm pan poslanec Vít Bárta. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec František Laudát: Vážená paní předsedkyně, pane premiére, dámy a pánové, myslím si, že jedna věc z té dnešní debaty je jistě to, rozhodně zřejmě ministra Kalouska k rezignaci nedonutí vaše projevy. Nezpochybňuji hlubokomyslné úvahy, nicméně jste asi sami v přímém přenosu viděli, že nejúčinnější na ně je projev pana Novotného staršího.

Chci zde zareagovat na několik věcí. Když se podíváte dnes na internet, tak jste viděli, že teroristé odpálili v Bulharsku autobus. Já se trochu bojím, a poprosil bych prostřednictvím paní předsedající pana Sobotku, aby náhodou nezašli tak daleko, aby podpálili českou demokracii. Samozřejmě se všemi nedostatky, vadami a průšvihy, které má.

Pan předseda tady nebyl v době, kdy tady zazněly věty, za které by se možná nemusel stydět někdo v 50. letech. Pane předsedo prostřednictvím paní předsedající, vaši lidé, kteří tady v té chvíli byli, tleskali. Myslím, že byste měli vědět, kde je ta čára, přes kterou to nejde. I když mám velké pochybnosti po tom, co jste tady předváděli kolem církevních restitucí, jak skutečně máte hluboce zakořeněnou v sobě vnitřně úctu k majetku, úctu k právu a tyto záležitosti, anebo jestli to jenom hrajete.

Vyjádřil bych se tady jenom ve zkratce, vzhledem k času, k některých věcem.

Pan předseda Sobotka začal tím, že TOP 09 a ODS tleskala, když propukla kauza Rath. Upozorňuji vás, že jsem byl jedním z prvních lidí, kdo v té chvíli byl přítomen prvnímu názoru pana předsedy Schwarzenberga. Jeho první reakce byla: To je další průšvih, to zas bude ostuda, to se bude špatně vysvětlovat, to se nám kazí pověst v zahraničí, nemám z toho radost. Myslím si, že už bychom konečně měli kopat za tuto zemi, ale ne tak, jako jste to udělali vy ve třetím roce minulého období, když jste kvůli vlastním zájmům a neuvěřitelnému egu shodili vládu za předsednictví, čímž jste naši republiku zřejmě poškodili nejvíc od roku 1989 v zahraničí.

Kalouskova složenka, to tady zaznělo dále v projevu pana předsedy Sobotky. Zvyšuje se a nikdo z toho asi nemá radost. Je to problém jako válka v Afghánistánu, asi to nikdo nevítá, ale nemáme zpětnou vazbu, co by se dělo, kdyby nebyla válka v Afghánistánu a mohli si tam dál cvičit teroristé. Tady pokládám otázku, co by se asi dělo, pokud byste vládli vy a splnili všechny sliby, které slibujete na všechny strany, že byste rozdávali další a další peníze. Ptám se z čeho?

Strašení Řeckem, to je jedna z mála věcí, s kterou se možná straší nebo varuje, zdvihá se prst ve volební kampani. Já jsem s ním nestrašil, ale to není jenom o Řecku, padla zde už i Itálie a Španělsko. Ono je na místě ten prst zvedat a říkat lidem: když půjdeme touto cestou, tak skončíme tak a tak, protože ony ty modely se budou kopírovat. Přece je na místě říkat pozor na to. Anebo chcete, aby jako ve Španělsku bylo 58 % mladých lidí po školách na ulici bez práce? V Itálii 36 %, v Řecku je to také asi 40 nebo přes 50 %. Myslím, že máme ukazovat, kam některé modely a přístupy, které tady dlouhá léta propagujete, vedou, jaké jsou to konce.

Pan Jeroným Tejc tady mluvil o ratingových agenturách. Sice jimi můžete pohrdat, ale realita je taková, že o ratingu naší republiky přece nebudete rozhodovat vy, když si vás lidi zvolí, a má to naprosto jasné důsledky. Agentury vám prostě uberou hodnocení, na mezibankovním trhu budete solit, jenom tímto rozhodnutím, jenom tímto krokem, peníze navíc. Může si Evropská unie založit svoji agenturu a bude vykládat, že ty země mají jiný rating, ale ono po čase se to srovná a bude se to do té pravdy rovnat o hodně dramatičtěji, než když se ta pravda rovná průběžně každý den.

Penzijní reforma. Já už jsem tady několikrát mluvil o tom, že je nutná, že je nutný pilíř. O co jde? Jde o to, aby nejen ty peníze, které do těch penzijních fondů půjdou v těch dlouhých časových horizontech, byly investovány v naší republice, ale abychom tady vytvořili takové podmínky, aby další peníze, možná penzistů ze západní Evropy, ze Spojených států, se ocitly tady. Vy, co tady vykřikujete, děláte, vykřikujete o zdanění transakcí, nekonečných zisků, jenom způsobíte to, že se nejen že sem nepřijdou cizí peníze, ale odejdou i ty peníze naše. A to bude pro tuhle zemi průšvih. Konec neoliberalismu. Já se obávám, aby nepřišel neostalinismus. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP