(18.20 hodin)
(pokračuje Hašek)

Jak můžete očekávat pochopení pro zvyšování daní, když jste před dvěma lety všichni suverénně tvrdili, že daně zvyšovat nebudete? Jak můžete chtít od lidí v České republice pochopení pro zvyšování DPH, když jste několikrát změnili důvod zvýšení DPH a nakonec se ukazuje, že když už DPH zvýšíte, tak nejste schopni ty daně ani slušně vybrat? A konečně v neposlední řadě - jak můžete očekávat důvěru občanů v to, že vy budete bojovat s korupcí, když jako vláda, resp. někteří její členové nepokrytě vyhrožují policii proto, že se policisté rozhodli požádat o vydání koaliční bývalé místopředsedkyně Poslanecké sněmovny?

Já mám pro to jenom jedno vysvětlení. Buď nevíte, jak moc jste se vzdálili lidem, anebo ještě hůř: už je vám to jedno. Lidé jsou frustrovaní nejenom ze špatné ekonomické situace, z jedné části způsobené hospodářskou krizí a z druhé části bohužel špatnými hospodářskými opatřeními této vlády. Lidé v České republice jsou zklamaní a bohužel vaše vláda už jim nedává sebemenší naději na to, že by se věci v naší zemi v nejbližší době mohly zlepšit. S vaší vládou totiž není vidět pomyslné světlo na konci tunelu. Já si nejsem jist, zda si vláda uvědomuje, jak odlišné jsou problémy a názory jednotlivých ministrů s názory občanů České republiky. Je vám to jedno. Já si nedokážu jinak vysvětlit, proč premiér této země a ministr financí koncentrují svoji pozornost na vzkazy policii namísto toho, aby policie nestranně konala bez jakýchkoli výjimek.

Je mi líto, že tady teď nesedí pan premiér, že tady nesedí ministr financí a další členové vlády. Pana premiéra bych se totiž zeptal, kteří plukovníci nebo která jejich junta, jak se vyjádřil, je špatná a která je ta v pořádku, která může dělat svoji práci bez vyhrožování. Jsou všichni policisté, jsou všichni plukovníci v Policii ČR špatní, anebo jen ti, kteří se odváží kromě opozičních politiků vyšetřovat i ty koaliční? Jak je možné, že nikomu z této vlády nepřipadá zvláštní, že se řeší, zda pravdu má policejní prezident, nebo ministr financí, ale neřeší se samotný krach systému, který vůbec umožnil, že takováto hádka nastala?

Takový stav poškozuje Českou republiku nejenom doma, ale také v zahraničí. Můžete se tisíckrát utěšovat tím, že není na světě mnoho zemí, kde by svoje politiky milovali, ale bohužel na světě už taky není mnoho zemí, kde by je nesnášeli tak moc jako teď v České republice. A to je, dámy a pánové z vládní koalice, nezlobte se, především vaše práce.

Otázkou dnešního dne je, zda důvěřujeme každý jeden, každá jedna v tomto sněmovním sále současné vládě. Vím, že vláda samozřejmě nemá podporu sociální demokracie ani dalších opozičních stran. Ale budu se teď ptát vás, dámy a pánové ve vládních lavicích, a začnu u poslanců ODS. Důvěřujete, dámy a pánové z ODS, svému premiérovi, který vám slíbil, že nezvýší daně, a nyní už tady prosazuje druhou vlnu zvyšování daní pro občany ČR? Nevadí vám, že ministr financí zvyšováním daní fakticky zvyšuje i státní dluh? Myslím si, že už jsem hovořil o špatném výběru DPH. Vy jste slibovali malý stát bez dluhů. Dluhy rostou, daně rostou a veřejné služby se vesele privatizují. Je tohle stát, který jste jako ODS ve svých volebních proklamacích skutečně chtěli pro vaše voliče?

Mám tady otázku na paní místopředsedkyní vlády Karolínu Peake. Rozštěpili jste Věci veřejné, rozštěpili jste je kvůli člověku, který byl obviněn z korupce. A teď se chci zeptat: Vy chcete důvěřovat vládě, jejíž premiér a ministři útočí na policii, protože se korupce vyšetřuje? Má vaši důvěru premiér, který útočí na ještě vámi vybraného policejního prezidenta takovým způsobem, že se ho dnes musel zastat i prezident republiky? A musím korektně také říct, že pana prezidenta v žádném případě nepovažuji za sociálního demokrata. Má vaši důvěru ministr financí, který píše SMS vyšetřovateli a pak tvrdí, že mu někdo zneužil telefon?

Škoda, že tady za mnou nesedí Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09, vicepremiér a ministr zahraničí, kterého mnozí nazývají a považují za morální ikonu české politiky. Karla Schwarzenberga bych se zeptal: Důvěřujete ministrům za vaši stranu, nebo ministrovi, který volá policejnímu prezidentovi, volá vyšetřovateli, a to všechno kvůli zakázkám na Ministerstvu obrany? Důvěřujete mu, pane Schwarzenbergu, natolik, že jste ochoten nasadit a prohospodařit i svoje vlastní jméno?

Mám otázku i na další poslance ze strany TOP 09 a Starostové. Starostové se kasali, že přinesou do politiky nový styl, a tak se chci korektně zeptat: Je tím novým stylem obrana starých nešvarů? Opravdu věříte tomu, že na Ministerstvu obrany není potřeba udělat pořádek? Opravdu důvěřujete tomu, že po případném porušení zákona a zločinu nemá následovat trest? Pak by to snad odpovídalo rčení ne vrah, nýbrž zavražděný je vinen. Tomu přece nevěří vůbec nikdo.

Vážení koaliční poslanci, pokud všemu důvěřujete, tak pak se stáváte součástí činů vašich kolegů a představiteli stran, které útočí na policii. Které útočí a brání vyšetřovatelům vyšetřovat ve vlastních řadách. Zvyšujete daně, zvyšujete dluhy České republiky a ze starých nešvarů děláte nové principy. Pokud ale takové praktiky nemají vaši důvěru, pak prosím buďte odvážní. Nechte voliče, aby si znovu vybrali, jakou cestou má jít Česká republika. Je to celé. Je to jednoduché. Pravda vyšla na povrch a je potřeba se znovu rozhodnout. Tohle už totiž není vláda, kterou jste svými hlasy na začátku volebního období podpořili. To je vláda, která nedodržuje ani vlastní programové prohlášení, a vláda, která nedodržuje ani svá hlavní hesla - boj proti korupci a rozpočtovou odpovědnost. Z obou těchto hesel už se staly jenom karikatury. Karikatura je možná dobrá pro pobavení, ale určitě není dobrá pro důvěru v ústavní instituci, vládu ČR. A tak vás vyzývám: Nestaňte se součástí této karikatury. Nebuďte lidem pro smích.

Děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní místopředsedkyně Karolína Peake chce reagovat na vystoupení, takže jí dávám samozřejmě přednost před ostatními vystupujícími.

 

Místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake: Děkuji vám za slovo, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, byla jsem oslovena svým předřečníkem, ale zazněla zde celá řada projevů ze strany opozice a považuji za vhodné v tuto chvíli, aby reagoval některý z členů vlády, abychom tak vytvořili jakýsi mezičas.

Pan poslanec Paroubek zde mluvil o tom, že se diví tomu a je mu líto, že ve vládních lavicích nesedí více členů vlády, když hlasování o nedůvěře vládě je věcí zcela ojedinělou, kterou by si měla vláda zde vysedět a vyslechnout. Bohužel to tak zcela ojedinělé není. Dneska, jak už připomněl i pan poslanec Hašek, budeme hlasovat o vyslovení nedůvěry už počtvrté, a není to tak ojedinělé a je to poněkud devalvované i proto, že opozice vyvolává hlasování o nedůvěře vládě poněkud ze sportu. My všichni víme, že 101 hlasů pro vyslovení nedůvěry nemá a nemá ani žádný plán B, který nabízí jako alternativu.

Ano, za dva roky už počtvrté vyvolala opozice hlasování o nedůvěře vládě. Dnes se ale chci pozastavit o důvodech pro vyvolání z ústavního hlediska tohoto velmi závažného kroku. A ty skutečné důvody připomněl před chvilkou znovu pan poslanec Hašek, protože v těch předchozích projevech se tak trochu, s prominutím, semlelo páté přes deváté.

Tím skutečným důvodem byla otázka nákupu letadel CASA a telefonování Miroslava Kalouska. Sociální demokracie a její nově objevený, dříve nenáviděný a zesměšňovaný spojenec Věci veřejné skálopevně přesvědčují veřejnost, jak zlotřilý ministr financí vyhrožoval tu vyšetřovateli, tu policejnímu prezidentovi. Vůbec se neodvažuji v této věci vyslovovat jakýkoli verdikt. Nehraji si na soudce, který na tiskové konferenci určuje, kde má pravdu a kdo lže. Ne tak sociální demokracie. Ta má jasno. Musím říci, že vám to trochu závidím, když důkazů zjevně není třeba.

Ještě před vydáním kolegyně Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání se Bohuslav Sobotka zaklínal, že tato Sněmovna není soudem ani vyšetřovatelem. Dnes se do této role ale pasuje a nezdráhá se soudit ministra a celou vládu. Opět tedy v souvislosti s otázkou nákupu letadel CASA a hlavně v souvislosti s oněmi telefonáty. A tak tu dnes na půdě Sněmovny na popud sociálních demokratů řešíme, že ministr financí Miroslav Kalousek telefonoval. To je jediný fakt, který je prokazatelný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP