(Jednání pokračovalo v 11.45 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, budeme pokračovat. Ještě zde mám jednu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Jiří Koskuba z dnešního jednání od 14 hodin. Omlouvá se též paní poslankyně Miroslava Strnadlová dnes od 12.30 hodin z pracovních důvodů. To jsou dvě omluvy.

Paní poslankyně Klasnová se hlásí o slovo. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem přesvědčena, že postup, kterého jsme tady teď byli svědky, byl postup, který je v rozporu s jednacím řádem a se zvyklostí v Poslanecké sněmovně. Jestliže zde padne procedurální návrh, má se o něm hlasovat bezprostředně. Pokud zde byla udělena desetiminutová pauza, jenom upozorňuji, že je to skutečně velmi nebezpečný precedens, který se potom může vymstít.

Já chci slyšet, jestli je to tedy nějaká nová zvyklost zde v Poslanecké sněmovně, která se tady bude zavádět, jestli to bude vždy a pravidelně, nebo jakým způsobem se bude postupovat. A zároveň dávám námitku na postup předsedající. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Paní poslankyně, není rozprava, takže nemohu dát slovo nikomu, kdo není přihlášen s přednostním právem. Jenom dovolte, abych vám sdělila, že tento postup byl konzultován se sněmovní legislativou. Zástupci jednotlivých klubů si během pauzy ověřovali usnesení, které přijala Poslanecká sněmovna, a v tomto usnesení je řečeno, že jediná možnost, kdy nelze vzít přestávku pro jednání poslaneckého klubu, se týká hlasování o námitce a o dalším postupu. V ostatních případech vždy bylo naopak zvyklostí Poslanecké sněmovny, aby vyhověla žádosti o přestávku pro jednání poslaneckého klubu. A zcela se mýlíte a mylně informujete Sněmovnu i veřejnost v tom, že nyní bylo postupováno atypicky. Naopak, nynější postup je zcela v souladu s postupem dlouholetým, který byl praktikován a který je uveden v jednacím řádu a doplňujících usneseních. (Potlesk zprava.)

Prosím, abyste si to jako bývalá místopředsedkyně Sněmovny uvědomila, i tu odpovědnost, kterou máte, a musíte vědět, co říkáte před Poslaneckou sněmovnou.

Tak, to bylo moje sdělení. (Potlesk zprava.)

Nyní je zde vaše žádost na výměnu. Prosím, abyste ji zopakovala.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Já jsem vznesla námitku proti vašemu postupu, nenavrhovala jsem vaši výměnu teď ve vedení. Vznesla jsem námitku proti vašemu postupu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Takže o námitce proti mému postupu, tedy o tom, že jsem rozhodla o přestávce, rozhodneme. (Nesouhlasné hlasy.) Takže teď rozhodneme o čem, paní poslankyně? (Neklid v sále.)

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, vzdor tomu, co jste říkala, jsem přesvědčena o tom, že ten postup byl skutečně nestandardní. Nevšimla jsem si, také jsem vedla Poslaneckou sněmovnu, že by se před procedurálními hlasováními dávaly běžně přestávky na jednání klubu. Pokud je to nový úzus, já to beru, je to v pořádku, ale já si to nemyslím, a proto jsem vznesla námitku proti vašemu postupu. Myslím si, že by se mělo o námitce hlasovat.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Paní poslankyně, běžně se dávaly v případě, že někdo požádal, a dnes někdo požádal.

Pan kolega Tejc se ještě hlásí o slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, já myslím, že by bylo dobré nechat hlasovat o námitce, která tady padla, právě proto, aby do budoucna bylo jasné, jaký má názor Poslanecká sněmovna na to, zda se mají, či nemají vyhlašovat pauzy v době, kdy se má hlasovat o procedurálním návrhu. Myslím, že v této chvíli je nejlepší, pokud Sněmovna rozhodne. Pokud této námitce vyhoví, tak pak se ukáže postup vás jako předsedající v rozporu s vůlí Sněmovny. Pokud jí nevyhoví, pak takový postup bude schválen a do budoucna bude jistým precedentem, pokud tady byl tento precedent zpochybněn. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Samozřejmě můžeme takhle postupovat. Jenom musím oznámit, že jsem přesvědčena, že máme-li dané předpisy, tedy jednací řád jako zákon a usnesení Poslanecké sněmovny jako podpůrný instrument, máme se řídit těmito předpisy, a ne náhlou vůlí Sněmovny, která řeší momentální spor a chce se tímto způsobem přetlačovat. Myslím si, že do budoucna, i když to teď vyhoví jedné straně, druhé straně to příště může velmi komplikovat situaci a že nám vždycky pomůže, budeme-li se držet těch předpisů, které právě jako oporu pro své jednání máme.

Nicméně žádost o hlasování zde byla vznesena, mé stanovisko jste slyšeli.***




Přihlásit/registrovat se do ISP