(11.30 hodin)

 

Poslanec Michal Babák: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové. Rád bych zde představil a věcně vyargumentoval svůj postoj k zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi. Hned úvodem chci zdůraznit, že nejsem a ani Věci veřejné nejsou proti vyrovnání se s církvemi. Naopak, jsem přesvědčen, že je to správný a potřebný krok. Co bylo jednou ukradeno, musí se vrátit. (Veselost v řadách opozice.) Je však třeba tak učinit způsobem, který bude od počátku transparentní a spravedlivý a naprosto jasně definovatelný.

Stávající dohady kolem církevního vyrovnání jsou ostudné a nehodné církevních a náboženských společenství. Ale dodávám - i české veřejnosti a českého státu. A na to se bohužel momentálně zapomíná.

Mým cílem není zpochybnit podstatu narovnání s církvemi, ale předejít stavu právních a majetkových křivd, které nastaly například v sousedním Polsku, Slovensku, Maďarsku či Slovinsku. V těchto zemích byl proces vyrovnání podceněn, uspěchán a právně nedořešen. Výsledkem toho bylo vyvolání stovek nových sporů, soudních pří a křivd. Tedy ve výsledku velké vlny pachuti a skepse vůči náboženským společenstvím. Tento stav si rozhodně nepřeji a snažím se mu společně se svými kolegy z Věcí veřejných předejít skrze naše pozměňovací návrhy, které vám představím.

Vzhledem k tomu, že jsem byl součástí pracovní vládní komise pro vyrovnání s církvemi, kdy jsem byl ubezpečován, že samozřejmou součástí narovnání s církvemi bude takzvaný výčtový zákon, tedy precizně pojmenuje se počet a charakter navraceného majetku, na základě tohoto slibu jsem tehdy připojil svůj podpis pod výsledný návrh vyrovnání. Další moje výtka a velký problém, na který jsem nesčetněkrát upozorňoval jak na vládní komisi, tak i mediálně, je, kde na to chce stát vzít peníze. Na vládní komisi mě pan ministr financí ubezpečil, že to není záležitost vládní komise, nýbrž problém vlády. Na vládě nám tedy dal pan premiér příslib, že peníze na to půjdou z optimalizace ministerstev, určitě ne ze školství, určitě ne z infrastruktury. Bohužel doposud vláda však tyto garance nenaplnila.

I z těchto důvodů poslanecký klub Věcí veřejných předložil dva pozměňovací návrhy, které chci touto formou vysvětlit. Jsou evidovány pod číslem sněmovních dokumentů 2604 a 2505.

První z nich, pod číslem 2505, odmítá akceptovat návrh částky finančního narovnání ve výši 59 miliard, a to právě z důvodu neexistence takzvaného výčtového zákona, tedy transparentního soupisu vydávaného majetku.

Druhý pozměňovací návrh, pod číslem 2604, zahrnuje veškeré chyby, které se pravděpodobně omylem vyskytly v paragrafovaném znění tohoto zákona. Ty v sobě mimo jiné zahrnují zjištění:

1. neprolomení historické lhůty až k roku 1919 a tehdejší pozemkové reformě;

2. garanci, že důkazní břemeno nebude přeneseno na stranu státu, nýbrž bude na straně církve;

3. Prodloužení kontrolních lhůt na ověření oprávněnosti majetku - nároku ze 3 měsíců na 6 měsíců.

4. prodloužení promlčecí doby na 20 let, přesně tak, jak to bylo v případě velké privatizace na začátku 90. let.

5. V neposlední řadě musím vzpomenout i zamezení osvobození z platby daně z příjmů a daně z převodu nemovitostí v případě dalšího prodeje, kdy církev bude prodávat majetek na jiného vlastníka.

To je ovšem jenom část bodů. Náš pozměňovací návrh se věnuje ještě dalším bodům, nicméně tyto jsou jedny z těch hlavních. Sami slyšíte, že to jsou všechno návrhy věcné, velmi oprávněné a konkrétní, a troufám si říci, že vůči kultivovaným požadavkům církví a náboženských společenství i korektní. Nijak nezpochybňují principy transparentního narovnání a nabízejí poučení z chyb, kterými si prošli naši polští, slovenští, maďarští či slovinští kolegové.

Chci Sněmovnu ujistit, že když projdou naše pozměňovací návrhy, pak je poslanecký klub Věcí veřejných připraven podpořit vládní návrh s církvemi.

I z výše uvedených důvodů bych rád vznesl procedurální návrh a přerušil tento bod, bod č. 80, do termínu 5. září 2012. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane kolego, promiňte ještě. Chci se zeptat, zda o tomto procedurálním návrhu chcete nechat hlasovat nyní, hned, nebo po skončení rozpravy. (Odpověď mimo mikrofon - nyní.) Okamžitě, teď. Takže přivolám naše kolegy do jednacího sálu a prosím všechny o chvíli trpělivosti, než se dostaví.

Prosím pana kolegu.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážená paní předsedkyně, milé dámy a pánové, dovolte mi jménem poslaneckého klubu Občanské demokratické strany požádat o krátkou, desetiminutovou přestávku. Moc vám děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Takže 10 minut. Sejdeme se v 11.45 hodin a proběhne procedurální hlasování, které jsem oznámila. Je pauza do 11.45 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.36 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP