(10.20 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Jednoznačný přínos tedy bude zvláště pro české občany, kteří byli zadrženi na území státu Rady Evropy, chtějí být rychle vydáni do českých podmínek, protože vědí, že kvalita vazby české osoby je lepší v České republice než v jiné zemi Rady Evropy, a z tohoto důvodu budou moci využít tento nový režim, který zde takto zavádíme. Jde-li o cizince u nás, tak my u nás, jak už jsem řekl, podle našeho trestního řádu takovouto právní úpravu již máme.

Nechci s tím dále obtěžovat. Já jsem se to pokusil trošku laicky popsat mimo řekněme ta oficiální stanoviska, která mi tady připravilo Ministerstvo spravedlnosti. Doufám, že jsem dostatečně popsal přínos této právní úpravy, která zjednoduší, jak už jsem řekl, justiční styk mezi členskými zeměmi Rady Evropy, a proto vás prosím o příznivé posouzení tohoto vládního návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Je tady zpravodajka pro prvé čtení určená k tomuto tisku a tou je paní poslankyně Lenka Andrýsová, takže ji požádám, aby se k tomu také vyjádřila.

 

Poslankyně Lenka Andrýsová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, pan ministr už vyčerpávajícím způsobem vysvětlil, o co jde ratifikací tohoto dokumentu. Já bych jenom dodala krátce jednu informaci, že se nejedná jenom o Evropskou unii, se kterou je Rada Evropy často směšována, ale jedná se o Radu Evropy, ve které je 47 zemí. Je tam kromě jiného i Norsko, Turecko, Island, Švýcarsko, Lichtenštejnsko.

Myslím si, že podpis tohoto protokolu je velmi pozitivní, protože - jak už řekl pan ministr - může snížit administrativní zátěž a urychlit určité případy. Myslím, že to bychom jednoznačně podpořit měli. Podporuji také diskusi o tomto návrhu v zahraničním výboru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Děkuji za tuto informaci. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy nemám žádné přihlášky, takže mohu obecnou rozpravu ukončit. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům. Je tu ještě jiný návrh na přikázání než ten, který už byl schválen organizačním výborem, totiž přikázat k projednání zahraničnímu výboru? Není, budeme hlasovat o tomto jednom.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 136, přihlášeno 150, pro hlasovalo 91, proti nikdo, takže to bylo přikázáno k projednání zahraničnímu výboru.

 

Můžeme přistoupit k bodu

 

69.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Kolumbijskou republikou
o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru
daní z příjmu, která byla podepsána v Bogotě dne 22. března 2012
/sněmovní tisk 684/ - prvé čtení

Tento tisk 684 měl také předkládat ministr financí, ale protože je omluven, obracím se na pana ministra Drábka, aby tento materiál uvedl. Prosím, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, kolegyně, kolegové, Česká republika má již uzavřeno téměř 80 smluv o zamezení dvojímu zdanění. Tato předkládaná smlouva je dalším takovým dokumentem. Tentokrát je to smlouva mezi Českou republikou a Kolumbijskou republikou. Smlouva byla podepsána v březnu 2012 v Bogotě.

Je to standardní komplexní bilaterální smlouva, která se zabývá zdaňováním všech druhů příjmů a odpovídá vzorovému modelu OECD a OSN, upravuje tedy standardně základní formy spolupráce mezi příslušnými úřady obou stran. Proto navrhuji, aby Poslanecká sněmovna schválila postoupení této smlouvy do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu ministrovi. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení poslankyně Renáta Witoszová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renáta Witoszová: Děkuji, pane předsedající. Pan ministr řekl vyčerpávající informaci. Jenom bych chtěla dodat, že smlouva řeší kolizi dvou daňových zákonů suverénních států a nebude mít přímý dopad na státní rozpočet.

Doporučuji přikázat zahraničnímu výboru k projednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám obecnou rozpravu k bodu Kolumbie - Česká republika. Pokud se do obecné rozpravy nikdo nehlásí, můžeme ji ukončit. Zeptám se, jestli někdo navrhuje jiný výbor než zahraniční. Pokud ne, budeme hlasovat o přikázání k projednání zahraničnímu výboru.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 137, přihlášeno 150, pro hlasovalo 104, proti nikdo, takže to bylo přijato, bylo schváleno přikázání zahraničnímu výboru.

 

Máme tady bod číslo

 

70.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky
a vládou Království Saúdské Arábie o zamezení dvojímu zdanění
a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu,
která byla podepsána v Praze dne 25. dubna 2012
/sněmovní tisk 687/ - prvé čtení

Opět bych místo ministra financí požádal o slovo ministra Drábka. Prosím, uveďte nám tento materiál.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, i tato smlouva je standardní smlouvou o zamezení dvojímu zdanění, tentokrát uzavřená mezi Českou republikou a Královstvím Saúdské Arábie. Smlouva byla podepsána v dubnu 2012 v Praze a opět standardně upravuje základní formy spolupráce mezi příslušnými úřady obou zemí.

Zabývá se zdaňováním všech druhů příjmů, stanovuje metodu vyloučení mezinárodního dvojího zdanění ve státě, kde je skutečný vlastník příjmu takzvaným daňovým rezidentem. Zvyšuje se tak právní jistota daňových subjektů. Z uvedených i dalších důvodů doporučuji propuštění do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Požádal bych zpravodaje pro prvé čtení poslance Pavla Holíka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Holík: Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové, vážený pane předsedající. Byl zde přednesen vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Království Saúdské Arábie o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, která byla podepsána v Praze dne 25. dubna 2012. Doporučuji tento vládní návrh přikázat zahraničnímu výboru k projednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám obecnou rozpravu k bodu Království Saúdské Arábie a Česká republika, zamezení dvojího zdanění. Není nikdo, kdo by se k tomuto bodu hlásil, takže to můžeme ukončit. Budeme se opět zabývat přikázáním. Zeptám se, jestli je někdo pro jiný než zahraniční výbor. Není tomu tak, takže hlasujeme.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Je někdo proti? Není.

Hlasování má pořadové číslo 138, přihlášeno 149, pro hlasovalo 95, proti nikdo, takže to bylo přikázáno.

 

Můžeme přejít k další sérii a to jsou zprávy. Přistoupíme k bodu

 

104.
Výroční zpráva Rady Českého rozhlasu o činnosti Českého rozhlasu za rok 2011
/sněmovní tisk 654/

Tento tisk byl projednán volebním výborem, jehož usnesení máme jako sněmovní tisk 654/1. Požádal bych zpravodaje volebního výboru, poslance Václava Kubatu, aby nás informoval o jednání výboru a zároveň přednesl návrh usnesení. Prosím, pane poslanče, můžete se k tomu vyjádřit.

 

Poslanec Václav Kubata: Dámy a pánové, volební výbor na svém zasedání přijal usnesení číslo 99. Toto usnesení máte k dispozici. Já bych jen chtěl konstatovat, že jsme projednali tuto zprávu, která byla jednou odročena, a ten důvod byl, že struktura těchto zpráv nám přišla sice popisná, to znamená výčtová z pohledu stopáží a pořadů, ale neobsahovala podle nás některé podstatné věci, které jsme chtěli slyšet. Nicméně zpráva proběhla, všechno bylo v pořádku, takže jestli dovolíte, já bych si tady jen dovolil připomenout závěry usnesení.

Volební výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala toto usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje Výroční zprávu Rady Českého rozhlasu o činnosti Českého rozhlasu za rok 2011." To je vše. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP