(16.50 hodin)
(pokračuje Tejc)

Ale nevidím důvod, proč by někdo měl mít plat, který je podle tarifů 30, 40 tisíc nebo 20 tisíc, a k tomu měl mít odměnu v řádu několika set tisíc korun ročně, která tento plat naprosto deformuje. Tak já myslím, že k tomu není žádný důvod, a pokud tedy někdo je tak výborný, splňuje všechna kritéria, tak nepochybně by dosáhl na tarifní plat, který bude vyšší. A myslím, že nikdo nepracuje tak, aby si zasloužil odměnu v řádu několika set procent svého platu. To si myslím, že není odůvodnitelné, a proto se snažíme, aby ty odměny byly limitovány.

Proto vás chci, vážené kolegyně a kolegové, požádat o to, abychom tento návrh propustili do druhého čtení. Můžeme nad ním vést debatu, můžeme se bavit o tom, jaká jsou ona kritéria, za jakých podmínek by odměny mohly být poskytovány, ale rozhodně si myslím, že pokud tento návrh zákona zamítneme, tak ti, kteří pro to budou hlasovat, vyjádří jasnou vůli v tom, že to, co se tady dělo, to co jsme mohli sledovat, některé konkrétní kauzy například na Ministerstvu práce a sociálních věcí, kde někteří lidé pobírali odměny, které byly skutečně vysoce nepřiměřené, a někdy na některých ministerstvech je pobírali v řádu statisíců korun za několik týdnů práce - tak prostě vy tuto praxi chcete krýt, vy ji chcete znovu pravděpodobně opakovat a především říkáte, všechno to bylo v pořádku. My si to nemyslíme, a proto bychom byli rádi, aby tento návrh prošel do druhého čtení. A pojďme se bavit o tom, jaké limity odměn a jakým způsobem by měly být nastaveny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Klasnová byla první. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já navážu na řeč svého předřečníka, předsedy poslaneckého klubu ČSSD. Já se domnívám, když jsem si prošla tento návrh, tuto novelu zákoníku práce, že skutečně není úplně systémová, nicméně otevírá samozřejmě zajímavou diskuzi. Proto Věci veřejné budou hlasovat pro to, aby tento zákon postoupil do druhého čtení.

Nepodpoříme návrh na zamítnutí z jednoho důvodu. I když, jak říkám, ten předklad není systémový, neřeší právě smluvní platy, dokonce i v důvodové zprávě je argumentováno příslušníky bezpečnostních sborů, hovoří se o generálním řediteli Hasičského záchranného sboru či policejním prezidentovi - na tyto složky bezpečnostní to nedopadá. Ale myslíme si obecně, že diskuze by měla být vedena. Já obecně vnímám, že ještě daleko větší problém je u platu manažerů státních a polostátních podniků. To já považuji za velmi důležité, a pokud tato novela spadne teď pod stůl, tak budu ráda, pokud se najde nějaká politická shoda. Když byly Věcí veřejné ještě součástí koalice, tak jsme do jednoho dodatku koaliční smlouvy propasírovali řešení platů manažerů státních podniků. Byla bych ráda, kdybychom to řešili buď tedy nějakým poslaneckým návrhem, nebo doufám, že mě potěší vláda, že něco podobného předloží. Ale jsme připraveni to dát poslaneckým návrhem.

Takže za Věci veřejné - my jsme pro tu diskuzi, chceme proto, aby se to pustilo do druhého čtení. Děkuji. (Potlesk poslanců Věcí veřejných.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Drábek se hlásí do rozpravy.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěl jenom velmi krátce reagovat na slova pana předsedy Tejce. Musím se s ním ztotožnit v tom, že toto hlasování je skutečně principiální o tom, jestli chceme mít efektivní systém odměňování ve veřejné správě, nebo jestli chceme mít rovnostářský.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Sobotka může ihned, tak já mu dám přednost. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Dámy a pánové, kolegové a kolegyně, už tady mí předřečníci připomněli některé kauzy a připomněli některé skandály, které se týkaly odměňování oblíbenců vrcholných představitelů této koalice nebo lidí vysoce postavených ve státní správě. Ona skutečně tady navzdory té bídě a mizérii, která tady je v posledních letech v oblasti odměňování zaměstnanců veřejného sektoru, skutečně je to bída a mizérie, tak se tady vytvořila ovšem elita, která se chová, jako by se jí to netýkalo. A ta elita je prostě tvořena nejbližším okolím ministrů, těmi klíčovými vrcholnými managementy jednotlivých státních úřadů, a vzhledem k tomu, že je tady možnost dát si jakékoliv odměny, že jsou tady velmi vágní kritéria a že tady nejsou vůbec žádné limity, tak tyhle elity ve státní správě si prostě zajistily takový jako krásný platový skleník, platový skleník, a ve skutečnosti nic, co se dotýká řadových zaměstnanců, ať už finančních úřadů, nebo úřadů práce, tak se jich prostě netýká. Oni si to své dokázali zajistit, oni si ty finanční prostředky našli, velmi často třeba tím, že se krátily peníze těch níže postavených zaměstnanců státní správy, a prostě vytváří se tady elita, která je schopna si rozdělovat odměny v roční výši 800 tisíc, 900 tisíc, milion korun, a vůbec nic se neděje.

My jsme tady měli celou řadu konkrétních afér, o kterých si mohli přečíst občané, mohli si o nich přečíst zaměstnanci státní správy, a já jsem si nevšiml, že by se jediný ministr za ty nehorázné odměny omluvil. Já jsem si nevšiml, že by jediný člen vlády řekl: udělali jsme chybu, už se to nebude opakovat. Tady prostě není žádná garance, že by se ten problém neopakoval v následujících letech. Tady není žádný limit. A jestliže se ministři této vlády rozhodnou na konci letošního roku rozdat svým oblíbencům stovky tisíc korun na odměnách, tak to legálně učiní, opět s tím bude problém, řada lidí bude frustrována, ale jinak není možné s tím cokoliv udělat. Jestliže Poslanecká sněmovna odmítne ten legislativní nástroj, který jsme připravili a který navrhujeme, tak s tím už nebude možné cokoliv udělat.

A já se obávám, že minimálně části této vládní koalice nejde o nic jiného než dokončit likvidaci státu. Vlastně části této vládní koalice ani nevadí, že se státní správa rozkládá, protože jejím zájmem není dobře fungující stát a výkonná a efektivní státní správa, jejím zájmem je stát postupně zprivatizovat a ty agendy, které dneska zajišťuje veřejný sektor, nabídnout ke komerčnímu prospěchu. Přece to vidíme v přímém přenosu na úřadech práce. Všichni tady víme v této Sněmovně, jak současný ministr Drábek zdevastoval úřady práce, které v této zemi zajišťovaly aktivní politiku zaměstnanosti, a jak se v důsledku této devastace vytváří prostor pro soukromé firmy. Přece všichni víme, že to, jak se snižuje počet policistů v naší zemi, každý rok klesá počet policistů placených v rámci Policie České republiky, tak to vytváří prostor pro soukromé bezpečnostní agentury. A já mám vážné podezření, a koneckonců sociální demokracie to kritizuje velmi často, že tato vláda nemá zájem na funkčním státu, že pro tuto vládu je ve skutečnosti státní správa překážka na cestě k privatizaci veřejného sektoru a k totálnímu rozkladu toho, co by tady mělo v České republice zajišťovat dostupné veřejné služby, kvalitní veřejné služby pro všechny daňové poplatníky.

My tomu rozvalu chceme bránit, my chceme bránit diskreditaci fungování státu, a proto navrhujeme tento zákon. On neříká nic jiného, než že tady budou určité mantinely, nebude možné svévolně rozdělovat vysoké odměny a bude nutno tyto odměny určitým způsobem omezit a limitovat. Tak, aby se neutrhly z řetězu, a tak, aby se nedostaly do sfér, o kterých si většina řadových státních zaměstnanců může skutečně nechat jenom snít. Já si myslím, že by bylo dobře, kdyby si vláda uvědomila frustraci velké části zaměstnanců státu, kdyby si uvědomila tu obrovskou nedůvěru, se kterou se její politika u jejích vlastních zaměstnanců setkává, a udělala alespoň toto gesto, toto symbolické gesto, a podpořila zastropování odměn, které dnes žádným způsobem nejsou limitovány. Já se domnívám, že by to určitě pomohlo a vůči zaměstnancům státu by to byl nesmírně pozitivní signál.

Pokud ten návrh zamítnete, tak je to jenom projevem nepochopení a je to projevem arogance! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP